Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Savjetuju umirovljenicima kako da rade, a da im se ne smanji mirovina

Ministarstvo se oglasilo vezano za slučaj Vlastice Barišić koja je iskoristila mogućnost rada do pola radnog vremena uz primanje pune mirovine...
06. svibnja 2019. u 12:15 3 komentara 2154 prikaza
Umirovljenici
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava oglasilo se vezano za slučaj Vlastice Barišić koja je iskoristila mogućnost rada do pola radnog vremena uz primanje pune mirovine.

Penzići UMIROVLJENICI SVJEDOČE Kako žive hrvatski umirovljenici: 'Imam 300 eura veću mirovinu jer sam radio i u Sloveniji'

Priopćenje Ministarstva prenosimo u cijelosti:

Povodom natpisa u medijima koji se odnose na slučaj gospođe Vlastice Barišić koja je jedna od 10.000 umirovljenika koji su iskoristili mogućnost rada do pola radnog vremena uz primanje pune mirovine, podsjećamo da je mjesečni osnovni osobni odbitak od 3.800 kuna u cijelosti neoporeziv.

Video – Ministar Pavić o mirovinama i mjerama zapošljavanja

U konkretnom slučaju gđe Barišić, ukoliko je njena mirovina 2.329,26 kuna kako je navedeno u medijima, a dohodak od plaće 1.440, 00 kuna (1.800,00 bruto plaće minus 20% doprinosa za mirovinsko osiguranje) gospođa Barišić ne treba platiti porez na dohodak. Međutim, postoji mogućnost da je gospođi naplaćen porez iz mirovine ukoliko se zaposlila i povukla svoju poreznu karticu s HZMO-a pa je HZMO morao obračunati porez iz mirovine bez korištenja osobnog odbitka ili ukoliko ista nije napravila preraspodjelu osobnog odbitka u skladu s visinom ostvarenih primitaka na poreznoj kartici zbog čega osobni odbitak nije u cijelosti iskorišten. Porezna kartica je dokument temeljem kojega se računa osobni odbitak.

Prosvjed protiv mirovinske reforme NUŽNO POVEĆANJE RADNOG STAŽA U mirovinu sa 65 ili 67 godina? Prosječno radimo 30, a više od 20 godina smo u mirovini

Ukoliko gospođa ode u svoju ispostavu Porezne uprave prema mjestu prebivališta (ili putem sustava e-građani) te zatraži preraspodjelu osobnog odbitka i to u sljedećem postotku: 62% u korist HZMO-a (3.800,00*62%=2.356,00 kuna) i 38% u korist poslodavca (3.800,00*38%= 1.444,00 kuna) gospođa od sljedećeg mjeseca više neće biti u obvezi plaćanja poreza na dohodak.

Umirovljenici MIROVINSKA REFORMA Protiv: 'Hoće li nas tražiti i da radimo do 75.?' Za: 'Rad do 67. u ovim okolnostima je nužnost'

Gospođa Barišić neće biti oštećena za porez koji je do sada platila jer će joj Porezna uprava po službenoj dužnosti u godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2019. godine koji se isplaćuje u kolovozu 2020. godine izvršiti povrat uplaćenog poreza na dohodak za 2019. godinu. Sve ovo vrijedi uz napomenu da su podaci koji su se pojavili u medijima točni i da gospođa Barišić tijekom ove godine neće ostvarivati dodatne oporezive primitke. Ovo vrijedi za sve umirovljenike koji rade do pola radnog vremena uz punu mirovinu, stoji u priopćenju Ministarstva.

Biokemičarka Katalin Karikó
IZ KOMUNIZMA POBJEGLA U AMERIKU
Buran život znanstvenice koja je svijetu donijela spas od pandemije
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • generacija57:

    Zašto to HZMO sam ne napravi,ili nisu dovoljno pametni.Otkuda to jedan penzioner može znati.

  • rpzagreb:

    Sugerirati i bazirati mirovine na ponovnom radu umirovljenika je najblaže rečeno debilno. Ovi su kolektivno stvarni i pravi velemajstori ničega suvisloga, realnog i životnog. Sebi su osigurali povlaštene mirovine i svi drugi su im ustvari nebitni.

  • marijaqwer:

    Rad umirovljenika je dvostruka dobit za državu i dvostruka dobit za poslodavce. Država će im naplatiti doprinose i poreze na zaradu ( od uplaćene doprinose dobiće drugi umirovljenici ). Poslodavci sve teže nalaze radnu snagu a ta potražnja povećava cijenu ... prikaži još!u rada. Radom umirovljenika poslodavci dobivaju jeftinu radnu snagu , koja ruši cijenu rada drugim radnicima . Sve sjajno i bajno ali dokle će " stara kljusad " moći vući .