Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIJAMSKE BLIZANKE

Savjetovali su joj da prekine trudnoću, a njezine bebice danas su potpuno zdrave i uljepšavaju joj svaki dan

Prve sijamske blizanke u Hrvatskoj
Foto: Privatni album
1/7
30.10.2019.
u 18:26

– Živahne su, okreću se, počele su, na neki način, i puzati, zapravo više je to kretanje kao crv – smješka se ponosna majka Marija

Prije osam mjeseci na zagrebačkom Rebru liječnici su izveli razdvajanje sijamskih blizanki Valentine i Kristine te se tako upisali u medicinsku povijest zlatnim slovima. Naime, radi se o prvom uspješno izvedenom zahvatu razdvajanja sijamskih blizanaca koji su bili povezani i jetrom i crijevima. Od tri para sijamskih blizanaca čija su razdvajanja opisana u svjetskoj medicinskoj literaturi, dva su para bila spojena samo jetrom, a jedan par i jetrom i crijevima, ali nisu sva djeca preživjela. Valentina i Kristina jesu, i danas su vesele devetomjesečne bebe koje se ni po čemu ne razlikuju od drugih beba.

Nakon što se u 12. tjednu trudnoće otkrilo da MarijaTambolaš nosi sijamske blizance, liječnici su joj savjetovali da prekine trudnoću, ali ona je bez dvojbi od početka znala da ih želi zadržati.

- Razmišljala sam, bit će kako dragi Bog da, nisam ja tu da sudim o nečijem životu. Nikad ne bih prežalila da sam pogriješila u odluci - kazala je majka.

VIDEO Prve hrvatske sijamske blizanke

I pokazalo se kao ispravna odluka. Valentina i Kristina unijele su puno veselja u obitelj Tambolaš, a svakodnevno i sve više napreduju.

– Živahne su, okreću se, počele su, na neki način, i puzati, zapravo više je to kretanje kao crv – smješka se ponosna majka Marija dodajući da su djevojčice posebno vezane uz brata Ivana i seku Maju.

A osim za njih, vezane su jako i jedna za drugu. Majka je ranije otkrila da kada jedna plače, druga gleda u nju i kao da kaže: “Pa što ti je, nemoj plakati”.

Komentara 2

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
18:59 30.10.2019.

Bog ju blagoslovio. Kad bi to vidjele i ostale "majke" koje ubijaju svoju djecu kad ih zasvrbi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije