Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Savjetovali su joj da prekine trudnoću, a njezine bebice danas su potpuno zdrave i uljepšavaju joj svaki dan

– Živahne su, okreću se, počele su, na neki način, i puzati, zapravo više je to kretanje kao crv – smješka se ponosna majka Marija
30. listopada 2019. u 18:26 2 komentara 2767 prikaza
Prve sijamske blizanke u Hrvatskoj
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/7

Prije osam mjeseci na zagrebačkom Rebru liječnici su izveli razdvajanje sijamskih blizanki Valentine i Kristine te se tako upisali u medicinsku povijest zlatnim slovima. Naime, radi se o prvom uspješno izvedenom zahvatu razdvajanja sijamskih blizanaca koji su bili povezani i jetrom i crijevima. Od tri para sijamskih blizanaca čija su razdvajanja opisana u svjetskoj medicinskoj literaturi, dva su para bila spojena samo jetrom, a jedan par i jetrom i crijevima, ali nisu sva djeca preživjela. Valentina i Kristina jesu, i danas su vesele devetomjesečne bebe koje se ni po čemu ne razlikuju od drugih beba.

Sijamske blizanke Kristina i Valentina Napuštaju bolnicu Prve hrvatske sijamske blizanke odlaze kući, roditelji presretni

Nakon što se u 12. tjednu trudnoće otkrilo da MarijaTambolaš nosi sijamske blizance, liječnici su joj savjetovali da prekine trudnoću, ali ona je bez dvojbi od početka znala da ih želi zadržati.

- Razmišljala sam, bit će kako dragi Bog da, nisam ja tu da sudim o nečijem životu. Nikad ne bih prežalila da sam pogriješila u odluci - kazala je majka.

VIDEO Prve hrvatske sijamske blizanke

I pokazalo se kao ispravna odluka. Valentina i Kristina unijele su puno veselja u obitelj Tambolaš, a svakodnevno i sve više napreduju.

– Živahne su, okreću se, počele su, na neki način, i puzati, zapravo više je to kretanje kao crv – smješka se ponosna majka Marija dodajući da su djevojčice posebno vezane uz brata Ivana i seku Maju.

A osim za njih, vezane su jako i jedna za drugu. Majka je ranije otkrila da kada jedna plače, druga gleda u nju i kao da kaže: “Pa što ti je, nemoj plakati”.

Biokemičarka Katalin Karikó
IZ KOMUNIZMA POBJEGLA U AMERIKU
Buran život znanstvenice koja je svijetu donijela spas od pandemije
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije