Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLANETARNI PROBLEM

Savjeti Jure Burića: Vrućina ubija viruse pa inhaliranje vrućom vodom ne može odmoći

Burić u vruću vodu stavlja i 7-8 kapi eteričnog ulja slatkog pelina
Braco Selimović
08.10.2020.
u 17:42

Liječnik i prvi dubrovački župan dr. Jure Burić o pismu koje je poslao ministru Berošu u jeku pandemije.

Liječnik, političar i pjesnik. To je dr. Jure Burić (74), markantna pojava s početka devedesetih godina, kada je bio jedan od aktivnih sudionika stvaranja hrvatske države i obrane ovih prostora. Prvi je župan Dubrovačko-neretvanske županije i bivši saborski zastupnik te jedan od najaktivnijih sudionika Hrvatskog proljeća.

Danas se bavi pjesništvom, a odlaskom u mirovinu posvetio se prirodnom načinu života u svom rodnom kraju u Ravnom u BiH, kamo se vratio 2002. godine. Proizvodi liniju prirodne kozmetike bez umjetnih boja i konzervansa “Aroma Antika” po svojim recepturama. Zanimljive opservacije dao nam je o koronavirusu, kao i savjete za dug i zdrav život. Doktor Burić je u ožujku uputio pismo ministru Berošu sa savjetima kako se boriti protiv korone.

Tvrdio je da je potrebno tri puta dnevno inhalirati se nad vrelom vodenom parom u koju ste stavili šaku morske soli i šaku običnog vrijeska (Calluna vulgaris) koji nije toliko bitan. “Mada ja uz sve to dodam i 7-8 kapi eteričnog ulja slatkog pelina (Artemisia annua). Bitna je temperatura, vlažnost i dostupnost u respiratorni trakt”, opisao je tada Burić.

Kako vi kao iskusni liječnik gledate na ovaj virus i imate li možda neku preporuku kako se ponašati?

Korona je naš usud! Kakav i čijom “zaslugom”, ne znam. Ali da je to planetarni problem, valjda je svima jasno. Isto tako poprilično je jasno da je to umjetno stvoren virus. Za očekivati je da se taj neprirodni virus neprirodno i ponaša. Kao i svaki drugi virus, tako i ovaj ima neku temperaturu na kojoj nestaje. Za ostale znamo da im je pri temperaturi od šezdeset i više stupnjeva teško preživjeti. Koliko treba ovom – nitko ne zna ili zna, a neće reći. Dalje – postoji neko vrijeme koje je potrebno da se virus namnoži nakon što se dočepao naše sluznice (usta, nosa ili oka) i uđe u stanicu. Koje je to vrijeme, isto ne znamo. Pitao sam to znanstvenike javno – pitam ih i sada! Zašto je to važno? Pa važno je zbog moje preporuke, inhalacije vjerojatno nikome neće odmoći i nikoga neće osiromašiti, jer šaka soli nije skupa, a vrijeska su puna brda - besplatno. Ako je temperatura oko šezdeset stupnjeva i više za virus smrtonosna – evo je. Ako je potrebno vrijeme za ulazak u stanicu dulje od osam ili dvanaest sati, eto prilike tome zlu stati na kraj. Po meni, inhalacija vrućom vodenom parom barem dva puta dnevno ili odmah nakon sumnjivog kontakta može biti od pomoći. Vrijesak je sam po sebi izvrstan “pomoćnik” dišnom sustavu. Pokušajte to napraviti pred spavanje, bez obzira na koronu i osjetit ćete blagodati prirode.

Na što bismo trebali pripaziti kod prehrane kako bismo izbjegli zdravstvene tegobe?

Što uopće znači zdrav život? Ništa više od onoga kako su ljudi prije živjeli. Na vrijeme lijegali, na vrijeme ustajali. Radili, nakon rada odmarali. Jeli prirodno, bez aditiva, pojačivača ukusa, kojekakvih konzervansa. Jeli umjereno, pili umjereno, živjeli dugo. Znate li da je raštika jedna od deset najzdravijih namirnica na svijetu? Znate li da ćete u Americi platiti šezdeset i više dolara za jedan kilogram? A o onim travama koje smo kao djeca “parali” po našim livadama da bismo nahranili svinje da i ne govorim. Zdravije su se hranile naše svinje onda negoli mi danas. Moj savjet i kao liječnika i čovjeka koji obožava prirodu jest: jedite prirodnu hranu umjereno i redovito, neka ona bude bogata grahoricama, povrćem pa i mesom, više bijelim, ali ni crveno nemojte zaboraviti. Jedite ribu, i to ne onu skupu, već običnu srdelu, pa makar onu iz konzerve. Ne zaboravite ni naš med koji je najbolji na svijetu, naše divno maslinovo ulje, a ni čašu (ali samo jednu i to onu od najviše dva decilitra) dobrog crnog vina! Živjet ćete dugo i zdravo. A na koncu evo vam moj recept, ali samo za jutro – onaj koji ja godinama koristim i, hvala dragom Bogu, dobro se osjećam. Dan mi počinje s dobrim gutljajem čistoga maslinova ulja. Nakon toga dva dl jogurta u koji sam večer prije stavio tri čajne žlice cvjetnoga praha – polena. Treba odstajati barem šest sati u hladnjaku. Ujutro ga razmutite i popijte pa vam neće trebati kojekakvi prostamoli ili afričke šljive. Nakon tri tjedna napravite stanku od sedam dana pa onda dalje! Nakon toga popijte barem tri decilitra blendiranog voća. Ja imam svoje smrznute kupine, borovnice i brusnice, prirodni jabučni sok bez šećera i sok od divljeg šipka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije