Naslovnica Vijesti Svijet

Saudijska Arabija: Ako je napad iz Irana - radi se o ratnom činu

U napadu na naftna postrojenja 14. rujna, uključujući i najveću rafineriju na svijetu, proizvodnja nafte se u Saudijskoj Arabiji bila trenutno prepolovila.
22. rujna 2019. u 13:29 14 komentara 713 prikaza
Adel al-Jubeir.
Foto: Matthias Balk/DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Ako istraga pokaže da je prošlotjedni napad na saudijska naftna postrojenja došao iz Irana, Kraljevina Saudijska Arabija će to smatrati ratnim činom, no Rijad trenutno ide u smjeru mirnog rješenja, kazao je u nedjelju visoki saudijski dužnosnik.

Donald Trump SAD poslao vojnike 'Zbog Trumpovih sankcija Iranci bez hrane i lijekova'

"Smatramo Iran odgovornim (za napad) jer su projektili i dronovi ispaljeni na Saudijski Arabiju proizvedeni u Iranu i isporučeni iz Irana", kazao je za CNN ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir.

"Ali pokrenuti napad s vašeg teritorija, ukoliko to bude slučaj, stavlja nas u drugi položaj (...) to bi se smatralo ratnim činom", istaknuo je Jubeir.

Prema njegovim riječima, Rijad čeka rezultate istrage kojoj su se pridružili i strani stručnjaci.

Adel al-Džubeir Državni tajnik za vanjske poslove: 'Saudijska Arabija pričekat će rezultate istrage prije nego odgovori na napade'

U napadu na naftna postrojenja 14. rujna, uključujući i najveću rafineriju na svijetu, proizvodnja nafte se u Saudijskoj Arabiji bila trenutno prepolovila.

Rijad je odbacio tvrdnju pobunjenih Hutija u Jemenu da su oni izveli napad. SAD upire prst krivnje u Iran koji niječe bilo kakvu umiješanost u taj napad.

"Ukoliko Teheran nastavi tim putem, tada riskira da se protiv njega pokrene vojna akcija. No, nitko ne želi rat. Svi žele da se to mirno riješi, a kao krajnji rezultat Iran bi trebao raskrstiti sa svojim agresivnim postupcima", poručio je saudijski ministar.

Pentagon Trump odobrio Pentagon potvrdio slanje američkih vojnika u Saudijsku Arabiju

Također je ocijenio da "popuštanje Iranu ne djeluje".

"Na primjer, pokušaj uspostave paralelnog financijskog sustava ili kreditne linije je popuštanje. To ih samo dodatno ohrabruje. Iranci moraju znati da će za svoje postupke snositi posljedice", rekao je šef saudijske diplomacije.

Saudijska Arabija je napade na postrojenja u Abqaiqu i Khuraisu ocijenila testom volje svjetske zajednice da očuva međunarodni poredak te će sljedeći tjedan na zasjedanju Opće skupštine UN-a pokušati oformiti ujedinjenu frontu po tom pitanju.

u egzilu U Saudijskoj Arabiji umro svrgnuti tuniški predsjednik Ben Ali Saudijska Arabija: Dronovima napadnuta naftna postrojenja sjeverno od Hodeida Saudijska vojna koalicija pokrenula vojnu operaciju u Jemenu
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar Matteo1212
  Matteo1212:

  hehe, sljedbenici tzv. proroka se međusobno rokaju (to i raditi djecu su im oduvijek glavne zanimacije), šteta samo što su naftne rezerve tamo pa utječu na cijenu nafte, da nije tako-dobro naoružati i kokice u ruke 😈😈😈

 • Barbasmora:

  Ako du napadi na Jemen iz Sudske arabije radi se o humanitarnom cinu... Ako Izrael, sad, UK...napadaju na tlu sirije, libije, afganistana libanona iraka....radi se o vrhu ljudske ljubavi!

 • Avatar intimus 500
  intimus 500:

  držim fige da nađete dokaze ... pa da vidime TV predstavu ... ajatulah u akciji :)