Naslovnica Vijesti Svijet

'Zbog Trumpovih sankcija Iranci bez hrane i lijekova'

Donald Trump kaže da će ojačati obranu svoga saveznika Saudijske Arabije
22. rujna 2019. u 10:55 18 komentara 860 prikaza
Donald Trump
Foto: TOM BRENNER/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Bilo koja zemlja koja će napasti Iran postat će glavno bojište”, zaprijetio je jučer zapovjednik Iranske revolucionarne garde general Hossein Salami naglašavajući kako Iran nikada neće dozvoliti da bilo koji rat dosegne njihove granice te da će “odgovoriti na svaku brutalnu agresiju u punoj spremnosti, čvrsto i silovito.”

Donald Trump Ukrajinski ministar: 'Trump nije vršio nikakav pritisak na Zelenskija'

Prijetnje Salamija došle su nakon što je američki predsjednik Donald Trump odobrio slanje američkih vojnika u Saudijsku Arabiju radi jačanja zračne obrane te zemlje nakon napada dronovima prije osam dana na tamošnja naftna postrojenja, za koje Washington okrivljuje Iran.

Američki mornarički general Joseph Dunford, zapovjednik glavnog stožera, rekao je da razmještaj neće uključivati tisuće vojnika. I američki ministar obrane Mark Esper najavio je da će Pentagon angažirati američku vojsku na Bliskom istoku.

Pentagon Trump odobrio Pentagon potvrdio slanje američkih vojnika u Saudijsku Arabiju

“Predsjednik je odobrio raspoređivanje američkih snaga, koje će biti obrambenog karaktera i prvenstveno fokusirano na zračnu i obranu od raketa”, kazao je Esper, dodavši da je Saudijska Arabija zatražila njihovu podršku ističući da će “raditi i na ubrzanju isporuka vojne opreme u Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate kako bi ojačali njihovu sposobnost da se brane”.

Nakon što je SAD u petak uveo novi krug sankcija Iranu, od kojih su neke usmjerene protiv Iranske središnje banke, iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Javad Zarif optužio je SAD da obnovljenim sankcijama želi lišiti obične Irance pristupa hrani i lijekovima.

Donald Trump zatočeni u kampovima Trump prijeti: Pustit ću borce IS-a na europske granice

“To je znak američkog očaja. Kada uzastopno uvode sankcije istoj instituciji, to znači da je njihov pokušaj prisiljavanja iranske nacije da klekne, putem ‘maksimalnog pritiska’, propao”, rekao je ministar vanjskih poslova Zarif dodajući kako je ”ovo opasan i neprihvatljiv pokušaj da se Irancima blokira pristup hrani i lijekovima”. 

VIDEO Hassan Haidar Diab u Večernjakovom studiju o napadu na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
  • marsovac:

    ah, da zaboravio sam opet ovaj Hasan,.....pisi za Al Jazeera,...to su tvoji,...........

  • Avatar Matteo1212
    Matteo1212:

    da haso, alatolasi nemaju za hranu i lijekove ali zato imaju za financiranje terorista hamasa, hezbollaha, itd. za razvijanje nuklearnog oružja, za balističke rakete te za održavanje kojeg milijuna vojnika (govorimo samo o tzv. revolucionarnoj gardi) i za sve druge ... prikaži još! ˝mirnodopske˝izdatke🤬eh, tko vas ne zna skupo bi vas platio🤬Bravo za Trumpa, samo neka ih dobro pritisne