Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KATASTROFA U OSIJEKU

Što pokazuju satelitske snimke: Koliko je zapravo plastike bilo u Drava Internationalu?

I dalje velika vatra u tvornici "Drava international" u Osijeku
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL
1/13
07.10.2023.
u 08:03

Zapovjednik vatrogasnih snaga Ivković kratko je komentirao kako "vatrogasci ne bi danima gasili požar" da je postojala preventiva.

Razmjeri katastrofe uzrokovane velikim požarom u Osijeku mjerit će se godinama na životima stanovnika okolnih naselja, ali i kontaminacijom hrane, tla, vode... Jedna stvar koja se može staviti u brojke je količina plastike koja se smjela, ili nije smjela, nalaziti u krugu postrojenja. 

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić prozvao je vlasnika Drava Internationala Zvonka Bedea zbog prekomjernog gomilanja plastike, na što je on odgovorio da u postrojenje nije ušao niti jedan kilogram plastike koji nije izvagan i zabilježen, te najavio podizanje kaznene prijave zbog iznošenja neistine. No radi li se o preuveličavanju ili ne, odlučio je otkriti Faktograf.

Foto: Google Maps/Faktograf

Razgovarali su s vatrogasnim zapovjednikom Goranom Ivkovićem koji je naveo da se plastika nalazila na površini od devet hektara u paletama bala visine između šest i sedam metara. Ukoliko je toliko područje doista bilo posve ispunjeno balama plastike radi se od 585.000 kubnih metara, no čak i uz velikodušnu pretpostavku da je otpad zauzimao tek polovicu te površine, to je i dalje znatno više od 20.000 m³ navedenih u dozvoli i priloženom elaboratu.

Autor elaborata Damir Đurđević kazao je da se ne sjeća što piše. "Vi govorite o stanju sada, a ja sam pisao o onome što je bilo prije godinu dana. To je sirovina koja dolazi i odlazi, vrlo vjerojatno se promijenilo" navodi, dodajući kako je bio na terenu provjeriti situaciju. 

POVEZANI ČLANCI:

“Ako je nekakav ured u županiji nešto izdao, imao je dokumentaciju za to. Inspektori u županiji nekoliko puta idu na teren, izrađuju i fotodokumentaciju… Lako je sad reći da se to skuplja godinama, šta nisi stao pa pitao za enormne količine kada si ih ugledao?” komentirao je tvrdnje župana da se u Drava Internationalu plastika nakuplja već 20 godina.

Na sreću, postoji jednostavan način za provjeriti istinu - pregled satelitskih snimki. Upravo tom metodom Faktograf je utvrdio da je postrojenje izašlo znatno izvan predviđenog skladišnog prostora, ali i prostora za prihvat i separaciju plastike daleko prije listopada 2022. godine kada su od županijskog tijela dobili dozvolu na deset godina, koja je opravdana spomenutim Đurđevićevim elaboratom.

GALERIJA Radnici tvornice u Osijeku okupili su se ispred tvrtke i organizirali skup podrške vlasniku

I dalje velika vatra u tvornici "Drava international" u Osijeku
1/23

Upitan o tvrdnji iz elaborata da “Tvrtka provodi sve potrebne mjere održavanja i servisiranja uređaja i opreme te vodi računa o njihovoj ispravnosti, a sve u skladu s posebnim propisima zaštite na radu i zaštite od požara”, Đurđević je odgovorio da njegove ocjene s tim nemaju veze, jer se to rješava procjenom ugroženosti od požara koju izrađuje MUP.

Zapovjednik vatrogasnih snaga Ivković kratko je komentirao kako "vatrogasci ne bi danima gasili požar" da je postojala preventiva. 

Vremensku crtu gomilanja plastičnog otpada u postorjenju Drava International možete pogledati OVDJE

Komentara 14

DU
Deleted user
11:08 07.10.2023.

Teško se boriti s piromanima i ološem u svakom društvu. Pričekajmo stručnu istragu!

Avatar Marko
Marko
08:45 07.10.2023.

Procjenu ugroženosti od požara ne izrađuje MUP nego ovlaštena PRIVATNA tvrtka.Kao i Procjenu rizika iz zaštite na radu

RA
Raptor
13:37 07.10.2023.

Zbog nečijeg nemara, pohlepe i neznanja upravljanja rizicima imamo paradoks. Plastika je u velikoj količini odvojeno prikupljena zbog reciklaže poštujući načela kružne ekonomije i održivog razvoja. Ideja odlična, ali nije uspostavljen odgovarajući sustav upravljanja. I zato sad imamo kontra učinak. Umjesto održivog razvoja što pretpostavlja i višu razinu kvalitete života građana, imamo ekološku katastrofu i veće zagađenje nego da plastika nije odvojeno prikupljena. Zbog nemara, pohlepe i neznanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije