Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brifing zbog krize

Sastanak s premijerom? SDP i Most idu, Škoro će pričekati poziv

Miroslav Škoro i Andrej Plenković
Foto: PIXSELL
1/3
11.07.2020.
u 15:44

Premda Most ide na sastanak, Nikola Grmoja kaže da je to “Plenkovićev folklor” i da “nema stvarne volje da se sasluša opozicija”

Zvat će ih kako bi “razgovarali o njihovu viđenju ključnih izazova koji su pred Hrvatskom”. Najavili su tako iz Vlade sastanak premijera Plenkovića i svih parlamentarnih stranaka zbog predstojeće gospodarske krize koji bi se trebao održati sljedećeg tjedna, a tko će se i hoće li se itko uopće na brifing odazvati, pitali smo upravo one koje će se pozivati. Neki još nisu sigurni, drugi se već pripremaju, a treći neće sigurno dok im se ne uputi službeni poziv.

Moratorij na kamate i kredite

Iz SDP-a su nam potvrdili da na sastanak sigurno dolaze.

– U idućim ćemo danima odlučiti tko će točno ići, ali v.d. predsjednika stranke Zlatko Komadina već je kazao da SDP dolazi – kažu nam u partiji, a na pitanja hoće li odmah donijeti i neke prijedloge, kažu da će prvo vidjeti koje će se teme točno “pokriti” pa nakon toga odlučiti o naglascima. Da treba ići “korak po korak”, smatra koalicija Stranke s imenom i prezimenom, Fokusa i Pametnog.

– Ovo nisu teme oko kojih se na temelju članka u novinama može bilo što reći. Postoje elementarna demokratska pravila i standardi, prvo se treba vidjeti tko je mandatar za sastavljanje Vlade, onda se ona mora formirati, nakon čega se upućuje službeni poziv u kojem stoji tko, koga, s kojim ciljem i zašto poziva, nakon toga mi možemo dati odgovor dolazimo li – kaže Dalija Orešković iz Stranke s imenom i prezimenom dodajući da od dijaloga njena koalicija ne bježi, ali “minimum demokratskog standarda mora postojati”. Što se Mosta tiče, oni idu, kaže nam tako politički tajnik stranke Nikola Grmoja.

– Ovaj je sastanak Plenkovićev folklor, stvarne volje da se sasluša opozicija nema. Mi ćemo svakako predložiti opet moratorij na kamate i kredite, što se on nije usudio uvesti jer ne želi sukob s bankama. Ako opet uzme naš prijedlog kao svoj, kao što je napravio s otpisom, a ne na kraju odgodom obveza, slobodno – kaže Nikola Grmoja. Oni koji su se odlučili na nešto drugačiji pristup jest zeleno-lijeva koalicija, odnosno politička platforma Možemo!, iz koje nam kažu da će se o potencijalnom odlasku na sastanak prvo konzultirati s opozicijom.

VIDEO Plenković: Suradnja u Saboru sa Škorom i Mostom tek kada promjene retoriku

Možemo! se konzultira s oporbom

– Moramo početi surađivati – objasnila nam je ovaj “friški” način rada Rada Borić iz Nove ljevice. Iz Domovinskog pokreta Miroslava Škore govore nam da bi se oni “držali procedure”.

– Poziv na sastanak nismo primili, kad ga dobijemo, na njega ćemo se i očitovati – kazali su nam iz Domovinskog pokreta.

Podsjetimo, iz Vlade su prekjučer kazali kako će na sastanak o rješavanju gospodarske krize koja očekuje Hrvatsku, ali i čitav svijet pozvati sve stranke koje su ušle u Sabor, “iz poštovanja prema njima i prema biračima”, a premijer Plenković ovih dana brifinge održava na sve strane. Onaj s manjincima, koji će mu držati većinu, oko ministarstava završio je na način da je dogovoreno za njih mjesto potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava, a time je, ni tjedan dana nakon parlamentarnih izbora, Plenković sebi osigurao minimalnu većinu. Iz HDZ-a, međutim, i dalje ne isključuju mogućnost da će se među 76 ruku, koliko su ih dosad prikupili, pridružiti još neka, ali to nikako neće raditi “na nož”. Kako doznajemo, radije bi pričekali da prođe neko vrijeme i da im se zastupnici iz nekih drugih dijelova Sabora sami dođu javljati. Tako, govore u HDZ-u, neće morati raditi nikakve posebne ustupke ni dogovore koji su nužni kad se formira prvotna većina.

VIDEO Škoro: I dalje mislim da je Plenković loše rješenje za Hrvatsku

Ključne riječi

Komentara 59

LI
linkser2
18:28 11.07.2020.

a Lužajić ne ide?

Avatar Domoljubina
Domoljubina
20:54 11.07.2020.

Škoro čeka pismenu zamolbu, ali će postaviti uvjet, a taj je da Plenković ne smije voditi ni nazočiti sastanku, tako da bi ga onda on vodio video linkom iz Amerike...

JB
josip.barisic512@gmail.com
23:31 11.07.2020.

Što će Škoro pregovarati s Plenkovićem kad je jučer izjavio da i dalje smatra da je Plenković pogrešan izbor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije