Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Epidemija koronavirusa

Božinović: Stožer će pripremiti novi set mjera, bit će strože. Vrijedit će do Božića

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
24.11.2020.
u 13:29

U posljednja 24 sata zabilježena su 2323 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučaja u Hrvatskoj danas ukupno 19.161.

Završen je videosastanak premijera Andreja Plenkovića sa županima o epidemiološkoj situaciji. Na sastanku je bio i ministar Davor Božinović koji je najavio da se pripremaju najstrože mjere ove jeseni i da bi trebale biti donesene do kraja tjedna, a vrijedit će do Božića.

"Razgovarali smo o mjerama na kojima se radi, htjeli smo čuti njihovu procjenu stanja i ono što bi se moglo raditi u idućim danima. Stožer će pripremiti novi set mjera s kojima ćemo upoznati županije. Bit će strože. Taj set mjera vrijedit će do Božića", kazao je Božinović.

"O tim mjerama tek će se razgovarati. Usmjerene su na pojedine segmente gospodarstva, prije svega ugostiteljstva. Treba pronaći balans u racionalnom opsegu", kazao je. "Ovo će biti do sada najstrože mjere u cilju da se zaustavi širenje", dodao je. Strože mjere ići će na nacionalnoj razini, potvrdio je Božinović.

Video: Božinović: Stožer će pripremiti novi set mjera, bit će strože

"Donosimo mjere koje su s jedne strane u zašiti bolničkog sustava, a s druge strane moramo razmišljati i o tome da se ekonomski preživi i koliko ta zatvaranja mogu imati utjecaj na mentalno stanje nacije", dodao je.

"Mi ćemo pripremiti draft i za uži kabinet Vlade i za župane, vidjet ćemo njihove reakcije i onda ćemo donijeti odluku koja će stupiti na snagu vjerojatno do kraja ovog tjedna", kazao je.

Kazao je da policijski sat nikada nije bio opcija.

"Nakon mjera koje su donesene u nekim drugim zemljama koje su bile pravi klasični lockdown, nije bilo velikih pomaka. Moramo imati u vidu da su prema nalazima epidemiologa mala obiteljska okupljanja najčešći izvor zaraze", kazao je. 

U posljednja 24 sata zabilježena su 2323 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučaja u Hrvatskoj danas ukupno 19.161. Među njima su 2093 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 244 pacijenta. Preminulo je 47 osoba.

Video: U Zagrebu su krenula brza i besplatna testiranja na koronavirus


 

Komentara 116

SN
snicl
13:38 24.11.2020.

“Da je u Hrvatskoj provedena ideološka i politička lustracija Davor Božinović ne samo da ne bi mogao biti ministar nego ne bi mogao obavljati nikakvu javnu funkciju. Davor Božinović je 1987. za vrijeme komunizma bio savjetnik u Republičkom sekretarijatu za narodnu obranu SR Hrvatske, što nije mogao biti bez povezanosti s tadašnjim KOS-om. To bi ga trebalo diskvalificirati kao osobu podobnu za javnu funkciju u demokratskoj Hrvatskoj. Znakovito je da je postao član HDZ-a 1990. godine, ali je kasnije istupio iz stranke da bi ponovno, na inicijativu Jadranke Kosor 2011. godine, zajedno upravo s Andrejom Plenkovićem bio primljen u članstvo."

Avatar Temida
Temida
13:34 24.11.2020.

Građani i građanke, korona vam je jedinstvena prilika da političare smjestite iza rešetaka. Tj. da ih tužite i po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti. Oni korona mjerama čine teška kaznena djela prouzrokujući imovinske i neimovinske štete velikih razmjera. Ovo što provode, nisu sigurnosne mjere. To su kaznena djela. Provođenje sigurnosne mjere zaštite građana od nekog rizika ne smije drugim građanima prouzrokovati štete, pogotovo ne velikih razmjera. Npr. sigurnosne mjere u formi ograničenja brzine, semafora i zebri ne prouzrokuju štete vozačima koji upravljaju opasnim sredstvom i tako druge izlažu riziku. No tzv. korona sigurnosne mjere, ne samo da prouzrokuju neimovinske štete zaraženima (nositeljima opasnog sredstva), npr. kućnim pritvorom. Nego, one prouzrokuju imovinske i neimovinske štete čak i nedokazano zaraženima. Npr. radnicima koji su izgubili posao i direktno im je ugrožena egzistencija. Vlasnicima propalih i zatvorenih poduzeća. Ili bolesnima koji su zbog mjerama blokiranog zdravstva preminuli ili ne mogu dobiti nužnu skrb. Nitko, pa ni političari, ne smiju jednima činiti štete da bi druge zaštitili od nekog rizika - ovdje rizika oboljenja od kovida. Namjerno drugima činiti štetu je kazneno djelo. Bez obzira na veličinu plemenitog cilja na koji se pozivate. Zato tužite odgovorne. Sad su jaki jer imaju vlast. No imao ju je i Sanader. A štetne koje je on počinio građanima krađom, kap su u oceanu šteta koje trenutno vladajući čine mjerama.

Avatar Grunf
Grunf
13:54 24.11.2020.

mlacenje prazne slame

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije