Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAZU

Sastanak o suradnji Hrvatske zaklade za znanost i Akademije

HAZU
Foto: HAZU
01.07.2014.
u 12:01

Razgovaralo se i o stanju u hrvatskoj znanosti, financiranju znanosti te o suradnji s međunarodnim znanstvenim fondovima

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić danas se sastao s predsjednikom Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost akademikom Dariom Vretenarom. Na sastanku je bio i glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan koji je ujedno i član Upravnog odbora Zaklade.

Glavna tema sastanka bila je suradnja Zaklade i Hrvatske akademije. Razgovaralo se i o stanju u hrvatskoj znanosti, financiranju znanosti te o suradnji s međunarodnim znanstvenim fondovima.

>> 'Izlaz iz krize je rad na svim razinama koji donosi trajne vrijednosti, a ne veliki potezi vlade'

Komentara 1

Avatar CroVeridicus
CroVeridicus
13:08 01.07.2014.

Ova dva gerontokrata prebjegla iz XX. stoljeća u suvremeno doba trebala bi biti pozvana na razgovor u Državno odvjetništvo i USKOK, s obzirom da štite i prikrivaju protuzakonitosti u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Da podsjetimo... U Akademijinom Zavodu za povijesne znanosti u jednom dalmatinskom gradu HAZU drži na plaći zaposlenicu I. A. koja "piše" doktorat već 30 godina. Nije jadna kriva što joj treba malo više vremena - voli žena za radnoga vremena šetati gradom, ispijati kave i tračati, ne da joj se baš baviti znanošću kada solidna plaća sjeda na račun svaki mjesec bez da je itko pita za rezultate... No nije ona tamo jedina "radnica", ima ona i kolegicu M. Z.-R. koja je za nijansu radišnija od nje - uspjela je doktorirati nakon "samo" 27 godina "rada" na disertaciji, da bi je nakon toga HAZU dala protuzakonito izabrati u zvanje i na radno mjesto znanstvene suradnice bez da je ista ispunjavala minimalne zakonske uvjete za to. Žena lijepo na osnovi toga već 6 godina protuzakonito prima plaću od desetak tisuća kuna i uživa... No ni to nije sve... Nedavno je Akademija u istom tom Zavodu za povijesne znanosti, umjesto da pokrene postupak oduzimanja znanstvenog zvanja, produžila ugovor o radu do 67. godine života "znanstvenom savjetniku" M. D., koji je uhvaćen u plagiranju i višekratnom pokušaju podvaljivanja svojih već ranije objavljenih tekstova na recenziju i ponovno objavljivanje u znanstvenom časopisu... No ni to nije sve... Akademija je u istom tom Zavodu za povijesne znanosti pred par godina za znanstvenog suradnika, naravno - putem namještenog natječaja, zaposlila lokalnog ZNA SE političara Z. B., čovjeka koji prije toga nije imao ni jednog jedinog dana staža u znanstvenom sustavu i koji jako slabašno i površno poznaje struku, da bi ga potom imenovala i za upravitelja istog tog Zavoda. Čovjek je inače doktorirao "na hrvatski način": dopustili mu neregularnu obranu disertacije o lokalnim komunističkim suđenjima na poslijediplomskom studiju koji se zvao "Povijest hrvatskog pomorstva"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije