Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jasan stav

Lovrinović o sastanku Mosta i SDP-a: Ni Milanović ni Karamarko, tražimo novog premijera

Sastanak Mosta i SDP-a
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/7
09.12.2015.
u 20:09

"Čak i ako nastavimo pregovore samo s jednom stranom, to ne znači da ćemo s njima sigurno složiti Vladu"

Unatoč jasnom odbijanju prijedloga Mosta o zajedničkoj reformskoj vladi koju vodi nestranačka neutralna osoba izabrana konsenzusom triju strana, SDP se danas još jednom sastao s delegacijom te platforme radi dodatnih objašnjenja. Taktički nastavak pregovora s Mostom, a sve u nadi da će u međuvremenu lijevi ili desni odustati od toga i ovaj drugi složiti vladu s Mostom nastavit će se. Prvi sljedeći sastanak trebao bi biti u ponedjeljak kada se dvije koalicije moraju izjasniti o zahtjevima Mosta, nakon konzultacija s internim stranačkim tijelima.

Različiti scenariji

SDP-ov Branko Grčić je na sastanak došao sa Sinišom Hajdašem Dončićem, a predstavljaju, naglasio je, ne samo cijelu koaliciju Hrvatska raste već i “malo šire od toga”. Razgovori o konstituiranju Sabora i sastavljanju Vlade su, tvrde u SDP-u i Mostu, bili konstruktivni, a razmatrali su se različiti scenariji. Ostalo je nejasno je li SDP jasno odbio prijedlog nestranačkog premijera, no Mostov Ivan Lovrinović je otvorio razgovore o tome što ako ne dođe do formiranja tripartitne Vlade koju Most traži.

– Ako se dogodi da budu jasne poruke da je tripartitna vlada nemoguća, mi ćemo sistemom lijevka ići prema rješenju tog problema s onom stranom za koju procijenimo da nam pruža najbolja jamstva u programskom i ljudskom smislu, dakle, što se tiče ljudskih potencijala da to možemo ostvariti – kazao je Lovrinović.

SDP-ov Branko Grčić današnji je sastanak nazvao razmjenom mišljenja i objašnjavanjem stavova koji su se čuli u ponedjeljak na zajedničkom sastanku.

Reforme ostaju imperativ

– Mogu reći da su ovi razgovori bili zaista potrebni jer smo u konstruktivnom duhu raspravljali o svim mogućim varijantama, poštujući i te pozicije koje Most drži, kao i naša stajališta gdje je ta najniža crta do koje se može ići – kazao je Grčić.

Lovrinović je poručio da Most ostaje pri svojim najvažnijim zahtjevima – provedbi reformi.

– Naš vrlo važan uvjet jest, i u razgovorima sa SDP-om i s HDZ-om, da tražimo novog premijera jer je naš stav da ni gospodin Milanović ni Karamarko ne bi trebali i mogli biti mandatari za sastavljanje nove vlade. Smatramo da je za novi smjer Hrvatske i cijeli sklop promjena i reformi koje tražimo važan novi čovjek, on ne samo da je simbol novog smjera nego javnost time dobiva i novu snažnu poruku. Mislimo također da bi to doprinijelo homogenizaciji biračkog tijela, stvaranju nove atmosfere u društvu ne želeći pri tome podcjenjivati ili dovoditi u pitanje njihov dignitet ni druge osobine – zaključio je Lovrinović. Grmoja je kazao da mandatar Vlade mora biti nestranački čovjek.

>> Milanović otkazao posjet nosaču zrakoplova kako bi pridobio neodlučne zastupnike

Komentara 60

AR
aristip
16:35 09.12.2015.

Sada je sasvim jasno da Milanović i SDP pokušavaju kupnjom pojedinih zastupnika (čitaj korupcijom) doći do broja od 76.

UI
Uvijek_iskreno
15:45 09.12.2015.

Ja očekujem da SDP više nikad ne bude na vlasti, a to je pokazala i volja velike većine glasača na izborima. Promjena, to je ono što narod želi!

TE
TechnoCroat
16:55 09.12.2015.

"Branko Grčić i Siniša Hajdaš Dončić". Ova dva Dudeka su pregovaracki tim! Hahahaha, nekako sam se prisjetio inspektora Clouseau iz Pink Pantera

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije