Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Šuker: Uvjeren sam da će Hrvatska u petak popodne imati 10 novih ustavnih sudaca

Nije uopće bilo riječi o odnosima s koalicijskim partnerima, rekao je Šuker
01. lipnja 2016. u 10:23 54 komentara 2204 prikaza
sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

Uvjeren sam da će Hrvatska u petak popodne imati deset novih ustavnih sudaca, rekao je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Ivan Šuker nakon zajedničke sjednice klubova Domoljubne koalicije. Izbor sudaca, dodao je, nikada nije bio sporan.

– Danas je Odbor u 13.30 sati, sutra ili u petak će se uvrstiti u dnevni red, u petak će se raspraviti i ja sam uvjeren da će Hrvatska u petak popodne imati 10 novih ustavnih sudaca. Kada govorimo o Ustavnom sudu, nije dobro govoriti vaši i naši nego su to prije svega pravni stručnjaci koji su bitni za funkcioniranje države – komentirao je Šuker koji nije govorio o imenima kandidata koje podržava HDZ.

Na sjednici se raspravljalo, pojašnjava Šuker, o točkama dnevnog reda koje su ovaj tjedan pred zastupnicima.

– Nije uopće bilo riječi o odnosima s koalicijskim partnerima. Sabor radi, o određenim točkama raspravljaju odbori, sutra je jedna tematska sjednica oko poplave, predmet razmatranja su optužnice protiv hrvatskih generala jer to nisu samo optužnice protiv Hrvata u BiH nego i Hrvatske – tvrdi Šuker te dodaje da se nije razgovaralo ni o Tomislavu Karamarku ni o zahtjevu za opoziv koji je pred zastupnicima.

– Mi čekamo mišljenje Povjerenstva i kada ga dobijemo, odrediti ćemo dan za raspravu i glasovanje. Sve ćete znati i ništa neće biti ispod žita – poručio je Šuker.

Na sjednici Kluba bio je šef HDZ-a Tomislav Karamarko, no on nije bio raspoložen za davanje izjava.

Bavili smo se točkama dnevnog reda koje nam dolaze, kratko je u prolazu rekao novinarima Ladislav Ilčić (Hrast). Nije htio otkriti je li se na sastanku razgovaralo o kandidatima za suce Ustavnog suda. Pitajte predsjednika, uzvratio je novinarima. 

Inače, iako su ranije dogovorena sva imena kandidata za suce koje će Odbor za Ustav danas predložiti Saboru, HDZ je jutros odlučio “zamijeniti” jedno ime. Naime, među HDZ-ovim kandidatima dosad su bili Davorin Mlakar, Snježana Bagić, Miroslav Šumanović, Branko Brkić I Mario Jelušić, odlučeno je da umjesto Jelušića ipak ide Marko Babić. SDP-ovi kandidati su, podsjetimo, Josip Leko, Ingrid Antičević Marinović, Lovorka Kušan, Rajko Mlinarić te Andrej Abramović.

HSLS-ov Dario Hrebak nakon sjednice Klubova također tvrdi da se nije razgovaralo o opozivu Tomislava Karamarka.

- Mi ćemo pričekati, smatramo da je minimum političke korektnosti od svih stranaka da pričekamo ono što će reći nadležne institucije, odnosno Povjerenstvo za spriječavanje sukoba interesa. Ona je institucija koja je meritorna da donese odluku. Prvo ćemo pričekati odluku, kasnije ćemo vidjeti na koji način će se Domoljubna koalicija postaviti. HSLS je dio Domoljubne koalicije i ostaje dio Domoljubne koalicije – pojasnio je Hrebak te još jednom ponovio da ne treba trčati pred rudo.

- Kao što vidite, stalno se mijenjaju neke situacije. Mi želimo konkretne činjenice. Jedino meritorno tijelo koje će preuzeti sve činjenice i donijeti meritornu odluku je Povjerenstvo. Smatram da ne treba nikud žuriti. Prvo ćemo pričekati Povjerenstvo. Mislim da nije dobro da se Hrvatski sabor pretvara u sudnicu. Zato postoje institucije koje trebaju obavljati svoj posao, a onda ćemo mi donijeti odluku sukladno zaključcima upravo tih institucija – kazao je Hrebak.  

>> Premijer Orešković sastaje se s Karamarkom i Petrovom kako bi smanjio tenzije među njima

>> Petrov: Možemo popiti kavu, ali to neće utjecati na na naše stajalište oko potrebe za razrješenjem Tomislava Karamarka

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
  • kompakt:

    Ode most na Nertvu u Metković.

  • Miilekubura:

    Božo je smješan, promatrajte lika kad stane pred novinare. Kolege psihijatri pomozimo mu. Čovjek je u teškom stanju a u takvom stanju donosi odluke koje čine ogromnu štetu Hrvatskoj. Pomozite Boži ljudi,

  • klokun:

    Božo nastavlja projekt partije, nastavlja provoditi Memorandum politiku sto je cinio i Milojica. Bozo destabilizira, Vladu i Hrvatsku. Božo narod ce ti reci dosta nadam se na skorim izborima. Udruzi se s Milojicom i skupa udrite.