Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izlazak iz panike

Sastanak čelnika europskih zdravstvenih institucija: 'Italija je sigurna zemlja'

Koronavirus u Italiji
Foto: FLAVIO LO SCALZO/REUTERS/PIXSELL
1/12
25.02.2020.
u 19:07

Na sastanku je nazočio i hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš. Ocjenjivali su situaciju sa širenjem koronavirusa

U Rimu su se u utorak poslijepodne sastali ministri zdravstva više europoskih zemalja, među kojima i hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš (te Italija, Austrija, Francuska, Slovenija, Švicarska i Njemačka) kako bi ocjenili situaciju sa širenjem koronavirusa. Italija je, praktički, centar europskog žarišta i mnoge države primijenjuju prema njoj mjere kakve su svojedobno poduzete prema Kini. Italija je, podsjetimo, prva europska zemlja koja je prekinula zračnu vezu s Kinom. Talijanski premijer Giuseppe Conte je izjavio kako je namjera sastanka s ministrima zdravstva susjednih zemalja, uz ostalo, i upoznati ih s “izvrsnim talijanskim zdravstvom koje je organizirano za sučeljavanje s takvim situacijama”, te kako Talijani “mogu putovati, kao i strranci dolaziti u Italiju”. 

- Italija je sigurna zemlja u kojoj se može putovati i doći kao turista. Postoje zone sa restriktivnim kretanjem, ali na ostalom području je možda sigurnije nego u drugim zemljama, kazao je Conte. Na sastanku je bila i povjerenica EU za zdravstvo Stella Kyriakides.

VIDEO Đikić: Evo što trebate činiti kod pojave koronavirusa

U Italiji ima 283 osobe s koronavirusom, a sedmoro ih je umrlo, obznanio je šef civilne zaštite Angelo Borrelli na konferenciji za novinare u utorak u 12 sati i kazao kako je to 54 slučajeva više nego dan ranije. U Lombardiji ima 212 oboljelih, u Venetu 38, u Emiliji Romagni 23, u  Piemonteu tri, u Toskani dva i na Siciliji bolesna je jedna žena koja je došla iz Lombardije, te u Laziju se tri osobe vode na tome popisu premda su dvije, talijanski mladić i kineski turist, ozdravili. I jedan oboljeli u Toskani se vratio iz Lombardije, odnosno mjesta žarišta Codogna (mjesto pod karantenom zajedno s ostalih 10 u pokrajini Lodigianu), gdje je kao informatičar bio na službenom putu. 

Upravo zbog zdravstvene kontrole pruge koja prolazi kroz Lodigiano vlakovi na relaciji Milano - Bologna imao je višesatne zastoje od ponedjeljka u 13,30 do utorka u 11,30 sati. 

U Italiji su umrle samo starije osobe, koje su već bile jako biolesne. Smrtnost osoba koje dobiju gripu je kod onih starijih od 80 godina i umire 14,8 posato oboljelih. No, zašto se oboljele od, recimo tumora i nalaze se već u teškom zdravstvenom stanju kao što je bio slučaj sada, bilježi i kao da su umrli od koronavirusa ili gripe. Primjerice za ženu koja je umrla na onkologiji se nije ni znalo da je dobila i koronavirus. Tek je to pokazala analiza poslije njezine smrti. Onkološki bolesnik, ako je dobio i gripu, bilježi se kao da je umro i od raka i od gripe. 

FOTO Karantena u klinici Fran Mihaljević

Koronavirus u Italiji
1/14

Zašto je u Italiji zabilježeno toliko oboljelih od koronavirusa? Uz ostalo i zato što ih se tražilo, odnosno ima i bolesnika koji nisu pokazivali neku kriznu situaciju, već simptome sliče gripe, a i njima je uzet uzorak. U Italiji je uzeto više od 5.000 uzoraka, a istovremeno u Francuskoj je uzeto 300 uzoraka. Možda bi i u drugim europskim zemljama bilo više oboljelih da se uzorke uzimalo od svih osoba koje to zatraže, pa i od onih koje nisu simptomatični bolesnici. U Italiji se uzorak uzimao i kod asimptomatičnih. 

- Uzorak se treba uzimati samo u određenim slučajevima. Posljednjih dana se pretjerivalo s uzimanjem uzoraka (s tamponom), odnosno takav postupak nije opravdan prema onome što je naznačavala znanstvena zajednica, kazao je Conte. 

- Danas nema smisla uzimati uzorak od svih, već samo od onih osoba koje imaju simptome i u težem su stanju, rekao je povjerenik za skrb regije Lombardije Giulio Gallera. 

I još jedan podatak, odnosno koronavirus je u većini slučajeva napao osobe koje su već bile oslabljene zbog neke druge bolesti. 

Dvoje kinskih turista koji su prije nekoliko tjedana bili smješteni u rimskoj zaraznoj bolnici Spellanzani u teškom stanju, te bili u komi i priključeni na respiratorni aparat, sada se osječaju dobro. Muškarac je praktički ozdravio i nema više koronavirus. Talijanski mladić koji je tu prebačen iz Kine je potpuno ozdravio i otpušten je iz bolnice. No, oni se, potpuno bez razloga, i dalje vode na popisu oboljelih, odnosno kao da u regiji Lazio ima tri oboljele osobe, a ni jedna ne samo što nije s toga prostora već su dvije i potpuno ozdravile.

FOTO Koronavirus u Italiji

Koronavirus u Italiji
1/12

Kako to stvara zabunu vidi se i iz priopćenja hrvatskog ministarstva vanjskih poslova koje u pripoćenju vezanom za putovanja u Italiju piše: “Budući da je najveći broj zaraženih koronavirusom do sada zabilježen u regijama Lombardia, Veneto, Emilia Romagna, Piemonte i Lazio, hrvatskim državljanima preporučuje se izbjegavanje svih putovanja u pogođene talijanske regije”. 

Dio razloga zbog kojeg se na Italiju gleda kao opasnu zemlju su prouzročili i sami Talijani svojim informiranjem. Događa se i to da francuski zaposlenici na vlaku francuske željeznice na relaciji Pariz - Milano moraju na francuskoj-talijanskoj granici sići i vratiti se u Pariz.

- Pokušajmo dedramatizirati situaciju, koja jest teška, ali tako postaje opasno. Osim toga koronavirus je agresivan u širenju, ali manje u posljedicama koje prouzročuje, odnosno nešto je jači od obične gripe, sada kaže predsjednik regije Lombardije Attilio Fontana, koji je, kao i većina legista, najprije htio zatvoriti sve talijanske granice i uvesti gotovo ratne mjere. 

>> Tema: Koronavirus

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
21:36 25.02.2020.

eto nema problema, pocnimo bukirati hotele dok nisu poskupili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije