Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sastali se liječnici, zubari i medicinske sestre na temu prevencije i rane dijagnostike bolesti

Zahvaljujući porastu općeg životnog standarda i unapređenju zdravstvene zaštite, uz prisutno smanjenje prirodnog prirasta, u razvijenim zemljama Europe i svijeta dolazi do produljenja životnog vijeka, a time i većeg udjela starijih osoba u cjelokupnoj populaciji.
03. ožujka 2020. u 15:15 1 komentara 300 prikaza
Foto: Ministarstvo zdravstva
Pogledajte galeriju 1/3

U sklopu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, u Zagrebu se održava sastanak voditelja liječništva, sestrinstva i dentalne medicine na kojem se raspravlja o zdravom starenju i ulozi zdravstvenog sustava u prevenciji i ranoj dijagnostici bolesti.

pacijenti ISPITIVANJE OBOLJELIH Biti bolestan u Hrvatskoj: Pacijenti lutaju, dijagnozu raka dobiju kad se bolest već proširi

Cilj sastanka je kroz primjere dobre prakse i razmjenu iskustava ojačati potrebu osiguravanja primjerene zdravstvene skrbi starijih osoba, ponuditi prijedloge budućih aktivnosti, intervencija i zadataka, kako pojedinih profesija, tako i multidisciplinarnog tima te implementirati pojedine aspekte zdravog starenja u sve politike država članica Europske unije, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva.

Zahvaljujući porastu općeg životnog standarda i unapređenju zdravstvene zaštite, uz prisutno smanjenje prirodnog prirasta, u razvijenim zemljama Europe i svijeta dolazi do produljenja životnog vijeka, a time i većeg udjela starijih osoba u cjelokupnoj populaciji.

Broj stanovnika starijih od 65 godina neprekidno i ubrzano raste, ne samo u ekonomski razvijenijim zemljama, već i u zemljama u razvoju. Produljenjem životnog vijeka, uz porast udjela starijih osoba, raste i učestalost sistemskih bolesti, stoga treba društveni sustav u cjelini organizirati prema psihofizičkim mogućnostima starijih osoba.

Koronavirus MARINKO JURASIĆ Naknada od 4200 kuna može biti pogubna u tretmanu virusa

Zajednički sastanak voditelja liječništva, sestrinstva i dentalne medicine trajat će dva dana, a bit će održana predavanja i radionice iz područja medicinske struke, sestrinstva i dentalne medicine, koje će voditi predavači iz Hrvatske i zemalja EU-a.

Okupljenim stručnjacima obratili su se voditelj liječništva u Hrvatskoj Mislav Herman, voditeljica sestrinstva Cecilija Rotim i voditelj dentalne medicine Hrvoje Pezo, a ispred Ministarstva zdravstva pomoćnica ministra Vera Katalinić-Janković. Oni su naglasili važnost zdravog starenja i ulogu zdravstvenog sustava, posebice zdravstvenih djelatnika na ostvarenju tog cilja, kao i ključnu ulogu suradnje liječnika, sestara i ostalih zdravstvenih djelatnika.

Tijekom dvodnevnog skupa bit će govora o važnosti prevencije i ranog otkrivanja malignih bolesti, Alzheimerove i drugih demencija, jačanja uloge obiteljskog liječnika i patronažne medicinske sestre.

Prvi se dan održavaju predavanja i radionice na temu zdravog starenja, dok će drugi dan obilježiti sastanci za svaku pojedinu profesiju (liječništvo, sestrinstvo i dentalna medicina), uz zastupanje teme zdravstvenog turizma s naglaskom na zdravo starenje.

Video: Izjave iz stožera Civilne zaštite Varaždinske županije

Svijest o šećernoj bolesti
Svijest o šećernoj bolesti
Ova bolest treći je vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj! Evo koji su simptomi
Eurizon Asset Management Croatia
Eurizonov kutak o tržištu
Ulagači iznenadili kako gledaju na rat u Ukrajini. Amerikanci dodatno zaoštrili retoriku
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Barbasmora:

    Porast standarda u zapadoj EU.....a mi ostajemo HDZ Balkanci...