Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gospodarsko-socijalno vijeće

Beroš: Ako se epidemiološka situacija pogorša, proširit će se upotreba COVID putovnica

Zagreb: Sjednica GSV-a s temom zdravstvenog sustava u pandemiji i najave reformi
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/5
08.11.2021.
u 14:50

- Ova Vlada i ja odlučni smo pokrenuti reforme. To je proces, ne jedan akt - rekao je Beroš govoreći o reformi zdravstva

Gospodarsko-socijalno vijeće održalo je 240. tematsku sjednicu na kojoj je raspravljalo o zdravstvenom sustavu u pandemiji i najavi reforme, kao i o stanju i perspektivama na tržištu rada. Ministar Beroš prezentirao je reformu zdravstva, odnosno njezin pravac kretanja.  

- Zahvaljujem na mogućnosti što sam prezentirao vladine ideje. Zadovoljan sam, uz konstruktivne kritike mislim da mogu reći da smo suglasni da su reforme potrebne i odredili smo pravac kretanja. Većina socijalnih partnera i poslodavaca pozdravila je uvođenje COVID potvrda, s određenim pitanjima - kazao je ministar Vili Beroš nakon sastanka te kazao kako je važno razgovarati o temama bitnima za funkcioniranje društva. 

- Daljnji pravac kretanja odredit će javni diskurs, zajedničko promišljanje o pravcima kretanja - kazao je te ponovio kako je zadovoljan sastankom. 

- Reforma nije nešto što se pokrene danas i tu završava. To je dinamičan proces za koji trebaju vrijeme i okolnosti. Ovu krizu moramo iskoristiti kao trenutak za početak reformi. Ne bih se složio da nisu krize vrijeme za reforme, nemamo puno vremena - navodi.

- Ova Vlada i ja odlučni smo pokrenuti reforme. To je proces, ne jedan akt - rekao je te kazao kako bi se jedan korak trebao pokrenuti već ovaj tjedan. Riječ je o potpisivanju odluke o objedinjenoj javnoj nabavi.

Što se tiče epidemiološke situacije, navodi kako je odgovornost na svim građanima. - Ako se epidemiološka situacija pogorša, proširit će se upotreba COVID putovnica - naveo je te kazao kako će se odrediti prioriteti. Stanje će se, kako je kazao, procijeniti 15. studenog.  

Beroš se dodatno osvrnuo na današnji sastanak te kazao što je sve predstavio socijalnim partnerima.

- Predstavio sam pravac kretanja reforme, osnovne strateške ciljeve, reformska područja. Govorio sam načelno o pravcu kretanja zdravstvenog sustava po segmentima - pojasnio je. Također, navodi kako je predložio načelni način kretanja i razmišljanja glede reformskih koraka. 

Reforma bi, kaže, trebala stabilizirati zdravstveni sustav. - Cilj nam je optimiziranije koristiti ograničene resurse koji su nam na raspolaganju. Vlada i ja ne razmišljavanju o ograničavanju prava - dodaje. 

Vilim Ribić istaknuo je u izjavi za medije kako je potrebno intervenirati odlukama vezano uz pogoršanje epidemiološke situacije. 

- Situacija je toliko dramatična da moramo prepustiti apeliranja. Sada je vrijeme za COVID potvrde. Ovo nije igra, ovo je veći gubitak nego u Domovinskom ratu - istakao je Ribić. 

U obrazovanju je, kaže, velik broj ljudi odgovoran i cijepljen, no zaposlenike smeta što COVID potvrde nisu proširene na više sektora. 

Ministar Josip Aladrović osvrnuo se na reformu sustava socijalne skrbi te kazao kako smatra da će ona polučiti snažan iskorak. 

- Reformirat će i poboljšati sustav iz perspektive korisnika i djelatnika - ustvrdio je te se osvrnuo na 2400 primjedbi. 

- U svakoj reformi ima onih koji su za, koji su protiv. Činjenica je da podižemo naknade 25 posto, povećavamo naknade za udomitelje, činimo sustav snažnijim, transparentnijim... - nabrojao je te naglasio kako je Vlada od početka pandemija snažno intervenirala kako bi očuvala radna mjesta. 

Podsjećamo, Gospodarsko-socijalno vijeće osnovano je s ciljem suradnje Vlade Republike Hrvatske, sindikata i udruga poslodavaca, na rješavanju gospodarskih i socijalnih pitanja i problema.

VIDEO Rusi masovno dolaze u Zagreb na cijepljenje, avioprijevoznici iz Moskve lete šest puta tjedno

Komentara 24

ED
edgar2
15:45 08.11.2021.

Nećemo obavezno cijepljenje (nije u duhu demokracije), nećemo lockdown...Testirati toliko ne možemo jer nemamo kapacitete, a i skupo je (PCR test 390 HRK)...Onda kao opcija ostaje ovo sa covid potvrdama!

DU
Deleted user
15:39 08.11.2021.

U Waterfordu, Irska, imaju jednu od najvećih procjepljenosti u svijetu (debelo iznad 90%, odraslih 99,5%). I jednu od trenutno najvećih stopa zaraze, 1294 na 100 000. Ajd ti to meni Beriša objasni. Treba cijepiti kućne ljubimce, štakore u kanalizaciji i svizce. Nema predaje. Dajte pesima i mačkama COVID potvrde! Budite odgovorni! Ali dajte nas koji vas plaćamo pustite na miru, kad vas već ne tražimo natrag pare koje ste spiskali za ta učinkovita cjepiva bez nuspojava.

MA
Magistrica
15:45 08.11.2021.

Ako u Izraelu imamo 85% cjepljenih s 2 doze. Ako su Izraelci cijepili s dvije doze veliku vecinu stanovnistva, zasto onda imaju jos uvijek epidemiju i zasto idu na trecu dozu kad prve dvije nisu ocito napravile nista??? I zasto mi slijedimo isti model???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije