Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sarkozy ponovio da nema proširenja bez reformi europskih institucija

20.06.2008.
u 15:20

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ponovio je u petak u Bruxellesu svoju izjavu da daljnjih proširenja ne može biti dok Europska unija ne dobije nove institucije.

"Ako nema Lisabonskog ugovora, onda imamo Ugovor iz Nice, a taj je ugovor napravljen za 27 zemalja članica i EU se ne može širiti bez modifikacija svojih institucija", rekao je Sarkozy u petak po završetku summita EU-a, ističući da je takvo stajalište prenio svojim europskim kolegama.

"Da budem jasan, ja sam za proširenje, ali najmanje što se može očekivati od Europe jest da reformira svoje institucije prije nego što se proširi. Francuska je za proširenje na Balkan, ali zemlje koje su najviše za proširenje na Balkan, moraju u isto vrijeme razumjeti da je poželjno i neophodno da imamo nove institucije da bi se proširenje moglo dogoditi. Ugovor iz Nice izričito predviđa da Europa ne može ići preko 27 članica", rekao je Sarkozy.

Francuski predsjednik je izrazio nadu da će EU riješiti svoju institucionalnu krizu, "u svakom slučaju prije sljedećeg proširenja".

Sarkozyve izjave o proširenju tumače se kao pritisak na one zemlje koje otežu s ratifikacijom Lisabonskog ugovora, prije svega na Češku, a ne kao prijetnja kandidatskim zemljama.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije