Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Sarajevski posjet mora probuditi zagrebački Kaptol

Crkva u BiH svojim poslanjem može snažno duhovno obogatiti crkvu u Republici Hrvatskoj
07. lipnja 2015. u 19:06 7 komentara 1314 prikaza
Papa u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II
Foto: Reuters/PIXSEL

Papin pohod Sarajevu nikako nije, ne može, niti smije ostati izoliran, zabijen u jučerašnju pretoplu sarajevsku kotlinu. On, prije svega, mora imati snažnu poruku za Hrvatsku, za službeni Zagreb i Kaptol, dva središta političke i crkvene moći, bez kojih će katolici i Hrvati u BiH biti izbrisani s lica zemlje, čak da im papa svake godine pomalo navrati.

Lijepo je bilo vidjeti sve biskupe Hrvatske biskupske konferencije, predvođene kardinalom Josipom Bozanićem, na oltaru s papom i biskupima Biskupske konferencije BiH. Slika je to nužnoga zajedništva nečega što se naziva Crkvom u Hrvata, sintagmom koja već na prvi pogled govori o nedjeljivom i jednodušnom jedinstvu dviju mjesnih crkava u dvije odvojene države. No, koje su odvojene samo fizički, a u stvarnosti su, kako kroz povijest tako i danas, jedna duša i jedno tijelo. No, u životu to često i nije baš tako, pa se katolici i Hrvati u BiH osjećaju zaboravljeno i zapostavljeno upravo iz zagrebačke perspektive. A Crkvi u BiH posebno teško pada kada je zaboravi Kaptol.

Doduše, već niz godina Crkva u Hrvatskoj organizira jednom godišnje tjedan solidarnosti s katolicima u BiH, koji se posve potrošio i sveo na puku simboliku, kako sadržajno tako i u prikupljenim iznosima.

Vatikanu je itekako stalo do katolika u BiH i službeni Kaptol to jako dobro zna, ali vrlo malo poduzima. Iz zagrebačke perspektive papin posjet Sarajevu upravo bi to trebao promijeniti i probuditi ne samo kao puku suosjećajnost nego potaknuti i konkretne akcije pomoći. Odnosno, Crkva u BiH svojim poslanjem može zauzvrat snažno duhovno obogatiti Crkvu u Hrvatskoj, jer izmučena i ranjena, prognana i raseljena živi svjedočko evanđelje svoga Učitelja. Bila bi to sjajna "trampa", koju bi sigurno i sam papa Franjo odobrio. Zadovoljan plodovima svoga jučerašnjeg odlaska u Sarajevo.

>>Papa Franjo: Sarajevo je na dobrom putu prema miru

>>Papa mladima: U vama vidim volju da idete naprijed

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
 • Avatar mason
  mason:

  Papa Franjo vidio si isticno i zapadno sarajevo,to je sda i sds sarajevo.Kad dodjes drugi put u Zagred bit ce zagrebacki zid ,zapadni hdz i istocni sdp ,a oni sto nisu ni jedno ni drugo iselit ce se.Sta ces balkance ... prikaži još! nije briga za nezaposlenost niti dug drzava ni bdp.Balkanski mozak radi unatrag sad je u 90in i ide prema 40 im.Pa ce nastaviti prema kamenom dobu.Ne vide nista drugo na svjetu osim svoje stranke .

 • dragica949:

  Kaptol ne probudi ni grički top,svaki dan u podne.

 • Avatar mama mia
  mama mia:

  Sam nek oni duboko spavaju manje stete