Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.06.2015. u 19:06

Crkva u BiH svojim poslanjem može snažno duhovno obogatiti crkvu u Republici Hrvatskoj

Papin pohod Sarajevu nikako nije, ne može, niti smije ostati izoliran, zabijen u jučerašnju pretoplu sarajevsku kotlinu. On, prije svega, mora imati snažnu poruku za Hrvatsku, za službeni Zagreb i Kaptol, dva središta političke i crkvene moći, bez kojih će katolici i Hrvati u BiH biti izbrisani s lica zemlje, čak da im papa svake godine pomalo navrati.

Lijepo je bilo vidjeti sve biskupe Hrvatske biskupske konferencije, predvođene kardinalom Josipom Bozanićem, na oltaru s papom i biskupima Biskupske konferencije BiH. Slika je to nužnoga zajedništva nečega što se naziva Crkvom u Hrvata, sintagmom koja već na prvi pogled govori o nedjeljivom i jednodušnom jedinstvu dviju mjesnih crkava u dvije odvojene države. No, koje su odvojene samo fizički, a u stvarnosti su, kako kroz povijest tako i danas, jedna duša i jedno tijelo. No, u životu to često i nije baš tako, pa se katolici i Hrvati u BiH osjećaju zaboravljeno i zapostavljeno upravo iz zagrebačke perspektive. A Crkvi u BiH posebno teško pada kada je zaboravi Kaptol.

Doduše, već niz godina Crkva u Hrvatskoj organizira jednom godišnje tjedan solidarnosti s katolicima u BiH, koji se posve potrošio i sveo na puku simboliku, kako sadržajno tako i u prikupljenim iznosima.

Vatikanu je itekako stalo do katolika u BiH i službeni Kaptol to jako dobro zna, ali vrlo malo poduzima. Iz zagrebačke perspektive papin posjet Sarajevu upravo bi to trebao promijeniti i probuditi ne samo kao puku suosjećajnost nego potaknuti i konkretne akcije pomoći. Odnosno, Crkva u BiH svojim poslanjem može zauzvrat snažno duhovno obogatiti Crkvu u Hrvatskoj, jer izmučena i ranjena, prognana i raseljena živi svjedočko evanđelje svoga Učitelja. Bila bi to sjajna "trampa", koju bi sigurno i sam papa Franjo odobrio. Zadovoljan plodovima svoga jučerašnjeg odlaska u Sarajevo.

>>Papa Franjo: Sarajevo je na dobrom putu prema miru

>>Papa mladima: U vama vidim volju da idete naprijed

Komentara 7

Avatar mason
mason
20:12 07.06.2015.

Papa Franjo vidio si isticno i zapadno sarajevo,to je sda i sds sarajevo.Kad dodjes drugi put u Zagred bit ce zagrebacki zid ,zapadni hdz i istocni sdp ,a oni sto nisu ni jedno ni drugo iselit ce se.Sta ces balkance nije briga za nezaposlenost niti dug drzava ni bdp.Balkanski mozak radi unatrag sad je u 90in i ide prema 40 im.Pa ce nastaviti prema kamenom dobu.Ne vide nista drugo na svjetu osim svoje stranke .

DR
dragica949
20:55 07.06.2015.

Kaptol ne probudi ni grički top,svaki dan u podne.

Avatar mama mia
mama mia
13:30 08.06.2015.

Sam nek oni duboko spavaju manje stete

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije