Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Krasnec

Šanse za blokadu Srbije su 50:50

08.04.2016.
u 11:45

Hrvatska se tijekom svojih pregovora zalagala za što ranije otvaranje najtežih poglavlja i njihovo što kasnije zatvaranje

Prvi službeni pokušaj Republike Hrvatske da u Vijeću Europske unije blokira Srbiji otvaranje pregovaračkog 23. poglavlja dok se službeni Beograd ne obveže na ispunjavanje nekoliko specifičnih hrvatskih uvjeta može, ali i ne mora nužno završiti kao hrvatska pobjeda.


Još je prerano za zaključak, još se cijela ta operacija ne odvija u obliku formalne blokade, nego usporavanja. Jer, kako smo u Večernjem listu prvi otkrili, dok ministar Miro Kovač javno objašnjava hrvatske uvjete za Srbiju, u radnim tijelima Vijeća Europske unije Hrvatska ima taktiku odugovlačenja: formalno, naš predstavnik tvrdi da Republika Hrvatska nema stav, pa nitko drugim članicama Unije još nije ni elaborirao hrvatske argumente na mjestu gdje se to službeno radi.

Formalno iznošenje hrvatskih argumenata možda će se dogoditi danas, možda sljedeći tjedan, i tek tada će se vidjeti i reakcija ostalih 27 članica. No, u najmanju ruku šanse da Hrvatska uspije su 50:50.

Svi znamo koje su snažne točke hrvatskih argumenata, ali koje su slabosti? Prvo, Europska komisija ne smatra da bi promjena srpskog zakona o jurisdikciji za ratne zločine trebala postati mjerilo koje Srbija mora ispuniti u pregovorima.

I drugo, Hrvatska se tijekom svojih pregovora zalagala za princip što ranijeg otvaranja najtežih poglavlja i njihova što kasnijeg zatvaranja, pa stoga nije lako izgraditi uvjerljivost na tvrdnji da Srbija ne može otvoriti najteže poglavlje dok ne ispuni nove uvjete. Moguće je, doduše, sada pri otvaranju poglavlja nametnuti nove uvjete koje Srbija mora ispuniti do zatvaranja pregovora. Ali zatvaranje je još godinama daleko.

>>Tomislav Karamarko: Hrvatska neće blokirati ulaz Srbije u EU

>>Kovač: Važno je da se Srbija suoči s prošlošću

Komentara 9

ZA
zagrepcaninb
12:31 08.04.2016.

Neki mogu mastati ovo ili ono, drugi mogu pisati ovo ili ono, treci mogu tumaciti ovako ili onako, ali cinjenicu kako pregovori o poglavlju 23 ne mogu otpoceti sve dok se s pocetkom ne usuglasi svih 28 clanica EU nitkoo ne moze promijeniti niti osporiti. Hahahaha ...

DU
Deleted user
07:27 09.04.2016.

Novinarski poučak Hrvatskoj! A kako bi bilo da malo poučite Srbiju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije