Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratni zločini

Sanela Jenkins osigurala 200.000 funti, ali Ejup Ganić ostaje pritvoru

ganic
Arhiva VL
03.03.2010.
u 16:05

Sudac je odbio položenu jamčevinu koju je za Ganićevo oslobođenje skupila Sanela Jenkins, Sarajka udana za bogatoga britanskog bankara.

Član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić danas ipak nije pušten iz britanskog pritvora, nakon što je sudac odbio položenu jamčevinu u iznosu od 200 tisuća funti. Novo ročište bit će održano sutra. Sudac je istaknuo kako nije dobio dovoljno jamstava da Ganić neće pobjeći iz Velike Britanije do konačne odluke o njegovu eventualnom izručenju Srbiji ili BiH, s obzirom da su obje zemlje to zatražile. Ganiću je oduzeta diplomatska putovnica, a odvjetnici su najavili žalbu na takvu odluku.

Dan uoči ove odluke Ganićev je tim vodio grčevitu potragu za jamčevinom koja bi ga izvela na slobodu. Iako nije bilo puno izgleda da se toliki novac brzo skupi, jamčevinu je u posljednji trenutak položila Sanela Jenkins, Sarajka udata za bogatoga britanskog bankara. Naime, prema britanskim zakonima, jamčevinu može položiti samo britanski državljanin. Ona je to učinila u utorak poslijepodne, a Ganićeva kći Emina jučer je potvrdila tu informaciju.

Ganićevo uhićenje izazvalo je vrlo visoke napetosti između Srbije, koja je za njim raspisala međunarodnu tjeralicu i odmah po uhićenju zatražila njegovo izručenje i Bosne i Hercegovine koja također traži njegovo izručenje tvrdeći da će i u Sarajevu biti procesuiran za isti zločin za koji ga traži i Srbija. Član predsjedništva BiH Haris Silajdžić optužio je Srbiju za otvaranje starih rana i najavio da će se Sarajevo osvetiti za ovaj slučaj. U ovom slučaju sud u Westminsteru odobrio je nalog za uhićenje prema kojemu je Ejup Ganić trebao biti saslušan tek 29. ožujka.

Ključne riječi

Komentara 28

DA
daba
16:43 03.03.2010.

Srbija vec vise godina opominje BiH da trebaju otpoceti procesuiranje ljudi koji su pobili vojnike koji ih nisu napadali.Tu su bile sve nacije u koloni.Nisu samo Srbi.Ali BiH nista neradi.I sad kad je uhapsen oni nesto glume i kao ljute se.Na osnovu Srbije on je uhapsen i sto se tice Srbije on moze biti isporucen BiH jer je takav sporazum i potpisala sa BiH sama i svojevoljno,ali sad ce biti sigurno procesuiran a ne kao do sad da se sece slobodno.Netreba njega Srbija u Srbiji.Ako je neko nevin onda neznam sto se ljuti.Neka jednostavno izadje pred sud i dokaze da je nevin.

DA
Dayton
18:28 03.03.2010.

Uhvacen je sa bosanskim diplomatskim pasosem iako diplomata nije. Da se ovo sve odvija na ovaj nacin krivicu treba traziti u Haagu a i Sarajevu. Bilo je dosada i vremena i mogucnosti da se nekome sudi i da se nekoko osudi za to sto se desilo u Sarajvu ali ne i htjenja. Realno, zlocin je pocinjen znaju se izvrsioci a i naredbodavci. Niko dosada nije odgovarao jer je poznato insistiranje svijeta da su Srbi \"losi momci\" a ubiti Srbina (iako su u ovome slucaju stradali i djeca koja su pripadnici drugih naroda) i nije zlocin?! Bilo bi interesantno da napokon svi cuju kako je poceo rat u Sarajvu 1992 godine a mnogi bi se iznenadili kada bi culi istinu. Vrijeme je i da bosnjacki politicari izadju pred lice pravde jer osnove za tako sto ima. Cestitam Britancima sto su povukli ovaj potez. Ako Ganica i puste da krene za Sarajvo morat ce napokon da to nazovi Tuzilastvo BiH ucini nesto i da pocne da istrazuje ono sto se desilo na ulicama Sarajva proljeca 1992 godine. Napokon ima nekome i od Bosnjaka da se sudi a imat ce ko i da se osudi.

DS
druga strana
09:06 04.03.2010.

ovo je još jedan u nizu dokaza de je v. britabija čitavo vrijeme bila na strani četnika, ne zato što ih voli, već što im pomažu u njihovoj geopolitici na ovim prostorima, četniici se neće umiriti sve dok nebude konačan obračun na teritoriji srbije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije