Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Juhas: Manjine će glasovati za opoziv premijera Oreškovića

"Jedinstven je stav nas pet predstavnika nacionalnih manjina"
15. lipnja 2016. u 10:16 32 komentara 1111 prikaza
juhas
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Saborski Klub nacionalnih manjina sastao se u utorak i odlučio da će glasovati za opoziv premijera Tihomira Oreškovića, kad god ta rasprava došla na red. Naime, stalno se nagađalo da će ta rasprava biti u četvrtak, kako bi se izbjegla rasprava o opozivu prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, no ako on doista danas podnese ostavku, kako je najavljeno, nema potrebe za žurbu s raspravom o opozivu premijera. Ta rasprava mora se dogoditi u roku od 30 dana od podnošenja prijedloga za opoziv, a danas je tek sedmi dan. Jedino Vlada mora požuriti, jer ona ima rok od osam dana za očitovanje o opozivu premijera.

– Mi smo se jučer našli i dogovorili smo se, jedinstven je stav nas pet predstavnika nacionalnih manjina, koliko nas je ostalo u klubu i dogovorili smo se što ćemo i kako dalje. Izglasat ćemo nepovjerenje premijeru Oreškoviću, to će biti prvi potez, prvi korak, a onda ćemo vidjeti kako će se situacija dalje odvijati i onda ćemo dalje razgovarati – kazao je jutros u Saboru zastupnik mađarske nacionalne manjine Šandor Juhas.

Upitan hoće li dati potporu HDZ-ovu kandidatu na mandatara Zdravku Mariću, Juhas odgovara da su oni oduvijek tvrdili da "nacionalne manjine mogu biti jamac stabilnosti Vlade".

Tomislav Karamarko Moguć obrat HDZ ipak neće rušiti Vladu? Karamarko podnosi ostavku, odluka o premijeru ovisi o odluci Povjerenstva Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa DONESENA ODLUKA Povjerenstvo: Karamarko je bio u sukobu interesa. Privatni interesi mogu utjecati na njegovu nepristranost, ne može odlučivati o Ini

– Ali tu naglašavam Vlade i u tom smjeru ćemo mi ići – tvrdi Juhas. To, dodaje, ne znači da su manjine sklone surađivati s Domoljubnom koalicijom ni da trebaju formirati tu Vladu, nego da trebaju biti stabilizirajući faktor nečega što se formiralo. Na pitanje što misli o Mariću, uzvraća kako je malo država u svijetu koje imaju i premijera i mandatara iz iste političke grupacije.

Još ne zna kako će se manjine postaviti ako baš oni budu prevaga za potrebnu većinu. Trebaju, dodaje, vidjeti kako će se situacija odvijati.

– Razgovarali smo o tome kako treba poslušati glas javnog mnijenja koje je apsolutno većinom za nove izbore – pojašnjava Juhas.

Upitan što misli o najavi Karamarkove ostavke u Vladi, odgovara da se prečesto "loptica prebacuje na predstavnike nacionalnih manjina".

– To su problemi velikih stranaka, to je problem HDZ-a, Mosta i ne bismo se u to puno petljali – zaključio je Šandor Juhas.  

živite punim plućima
Liječnica otkrila za čim ljudi najviše žale prije nego što preminu: 'Nemojte si dopustiti ovo...'
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
  • ćaćaća:

    sve koji podupiru sdp.ove čit. sdss.ove ideje sdp će dobro nagraditi našim novcima..

  • zeljkofukic:

    ovo je Hrvatska i neće manjine odlučivati tko će njome vladati!!

  • sanja5x:

    ako su ovi protiv Oreškovića? onda je jasno da je čovjek potpuno ispravan!