Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moguć obrat

HDZ ipak neće rušiti Vladu? Karamarko podnosi ostavku, odluka o premijeru ovisi o odluci Povjerenstva

Tomislav Karamarko
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/7
15.06.2016.
u 08:59

Tomislav Karamarko danas, neovisno o odluci Povjerenstva, podnosi ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade, potvrđeno je Večernjem listu u HDZ-u

Tomislav Karamarko danas podnosi ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade, potvrđeno je Večernjem listu u HDZ-u. U HDZ-u tvrde kako će to učiniti neovisno o odluci Povjerenstva  za odlučivanje o sukobu interesa koje danas odlučuje je li Karamarko bio u sukobu interesa zbog poslovne suradnje njegove supruge s MOL-ovim lobistom.

 Iako je Predsjedništvo HDZ-a jednoglasno odlučilo da će u četvrtak u Saboru rušiti premijera Oreškovića, a time i cijelu Vladu, još su sve opcije otvorene, uvjeravaju izvori iz HDZ-a. Tijek događaja, smatraju pojedini izvori iz Predsjedništva, mogla bi usmjeriti današnja odluka Povjerenstva, a i rušenje Vlade gubi smisao Karamarkovom ostavkom. Premda u HDZ-u i dalje tvrde da se ide u opoziv premijera bez obzira na Karamarkovu ostavku.

Presudio Tuđman?

Naši sugovornici, koji su otpočetka bili protiv rušenja Vlade, kažu kako bi po Karamarka negativna odluka Povjerenstva rasplet političke krize mogla odvesti u smjeru da se u Saboru ne ruši Oreškovića nego da iz Vlade ode Tomislav Karamarko (on ionako podnosi ostavku), a da se s Mostom proba dogovoriti odlazak Oreškovića i dolazak Zdravka Marića za premijera.

Čak i osmočlani pregovarački tim, koji je osnovan prekjučer na Predsjedništvu HDZ-a, a u kojem su i Milijan Brkić i Tomislav Čuljak, koji dosad nisu sudjelovali u akcijama rušenja Vlade i dogovaranja nove većine (Brkić je bio zatražio odlazaka Karamarka iz Vlade), vide primarno u svjetlu pregovora s Mostom, a ne (samo)formiranja nove većine.

– Čim su Brkić i Čuljak u tom timu, to je usmjereno na pregovore s Mostom – smatra naš sugovornik koji je uvjeren da HDZ bez Mosta ne može formirati novu (održivu) većinu.

U prilog ovim tezama mogla bi ići i pobuna koja se dogodila prošli tjedan na Klubu HDZ-a u Saboru jer su pojedini HDZ-ovi zastupnici jasno rekli da rušenje Vlade s malom mogućnošću sklapanja nove većine vodi novim izborima, što znači poraz HDZ-a i povratak SDP-a na vlast. Iako je prvo bio protiv opoziva premijera, pa je promijenio retoriku kada je Karamarko predložio da iz Vlade odu i on i Orešković i Božo Petrov, ovih se dana opet pojavila informacija da je Miroslav Tuđman vodstvu stranke već rekao da on neće glasati ni za rušenje Vlade niti da će sudjelovati u eventualnoj novoj većini. On nam jučer tu informaciju nije ni potvrdio ni demantirao, jednostavno je nije želio komentirati.

Danas Dan D

– Sve što Karamarko radi je blefiranje do zadnjeg trenutka kako bi se uplašilo i uvjerilo Most da odustane od Oreškovića i prihvati Marića za premijera. Karamarku sigurno nije u interesu da Orešković progovori o svemu u svojoj obrani u Saboru, kao što je najavio – rekao je jučer naš sugovornik i nastavio:

– Sutra je Dan D. Do zadnjeg se trenutka vjerojatno neće znati koji će biti konačni scenarij. Prema našem sugovorniku, u slučaju negativne odluke Povjerenstva, ostaje otvorena i opcija da Orešković ostane u Vladi, a Karamarko ode te da se na taj način spasi Vlada HDZ-a i Mosta. Jedino ako Povjerenstvo u potpunosti amnestira Karamarka od svake odgovornosti i sukoba interesa, nastavio je, onda su karte na njegovoj strani i onda je opcija rušenja Vlade najizvjesnija. Ostali sugovornici iz Predsjedništva HDZ-a slažu se da je sve moguće, ali opciju da Karamarko ode, a Orešković ostane smatraju nevjerojatnom. Naš izvor koji je u pregovaračkom timu kaže da su prvo na redu razgovori s partnerima iz Domoljubne koalicije (sastanak je bio jučer).

Naši ostali sugovornici kažu da su pregovarački tim doživjeli isključivo kao ekipu za pregovore s partnerima s kojima bi HDZ sklapao novu saborsku većinu.

– Nema mjesta strastima ni podjelama, samo razum. Idemo to odraditi – rekao je naš sugovornik koji dosad nije sudjelovao u pregovorima s mogućim partnerima.

Komentara 194

KO
kompakt
09:32 15.06.2016.

Sve što je ovdje napisano je naučna fantastika autor iva.

TO
Torcidas
09:24 15.06.2016.

Novu vladu idmah i sad a ćupriju potopiti

TO
Torcidas
09:27 15.06.2016.

Pop košić.... Lopovska yugo komunistička nijad vise se nece vratiti kao ni udbačeni most.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije