Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON IZVJEŠĆA EUROPSKE KOMISIJE

Sanader: U EU prije izbora

05.11.2008.
u 18:59

Vlada je potpuno zadovoljna najnovijim vijestima iz Bruxellesa. Hrvatska je napokon dobila okvirni datum završetka pregovora, što se očekuje potkraj 2009. godine.

– To je jasan, indikativan i uvjetan datum koji ovisi o tome hoćemo li zadržati potreban ritam pregovora te hoćemo li ispuniti svoj dio posla – kazao je premijer Sanader.

Dvije dobre vijesti
No, Vlada smatra jednako ohrabrujućima još dvije vijesti. Europska je komisija predložila da Vijeće formira radnu skupinu koja će od početka iduće godine, pod češkim predsjedanjem, raditi na ugovoru između Hrvatske i Europske unije.

Tijekom iduće godine, odlučeno je također, Komisija će predstaviti financijski paket za pristupanje Hrvatske EU.

Na konferenciji za novinare, sazvanoj u povodu najnovijeg Izvještaja Europske komisije o napretku Hrvatske u procesu pregovora, Sanader je također rekao kako je glavni ton tog dokumenta taj da je Hrvatska postigla velik napredak.

– Nema nijednog poglavlja u kojem nije zabilježen napredak – ustvrdio je premijer, ali je dodao da još postoji “niz izazova na kojima treba raditi”.

To se ponajprije odnosi na privatizaciju brodogradilišta, koja je ostala jedino neispunjeno mjerilo za poglavlje o tržišnom natjecanju.
– Radimo na međunarodnim natječajima i Vlada je o tome u stalnom kontaktu s Europskom komisijom – kratko je o tome kazao premijer, ne ulazeći u komentar burnog stanja u škverovima.

Govoreći o najnovijoj blokadi pregovora zbog stavova Slovenije, premijer je odbacio mogućnost da bi Hrvatska morala mijenjati već donesene zakone, ponovivši da nijedno pregovaračko stajalište ne prejudicira graničnu crtu. On se nada da će i budući slovenski premijer Pahor podržati njegov dogovor s Janšom o izlasku pred međunarodno sudsko tijelo.

2010. ili 2011.
Hrvatska će postati 28. članica EU sigurno prije idućih državnih izbora, kazao je Sanader, objasnivši da bi to moglo biti 2010. ili 2011. godine. Vladu je ohrabrila činjenica da je datum završetka pregovora naznačen unatoč krizi zbog Lisabonskog ugovora, zasićenju proširenjem i zaokupljenosti financijskom krizom.

EK: Za kraj pregovora još nema čvrstog roka

Oporba o izvješću EK: Nužno je ispuniti kriterije

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije