Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRANKE Na uzgibanoj političkoj sceni najzanimljivija su zbivanja oko tabora Josipa Friščića i Đurđe Adlešić

Sanader ponudio 'zaruke' HSS-u, SDP šalje poruke HSLS-u

obz-02-txt.jpg
import
24.03.2006.
u 19:00

Ivo Sanader pruža ruku HSS-u, a iz kruga Ivice Račana stižu pomirljivi signali HSLS-u. Telegrafski rečeno, to bi bile najsvježije novosti na političkoj sceni koja se sve više zahuktava iako su parlamentarni izbori udaljeni još godinu i pol.

Nedavno puštanje šefa HSS-a da se uključi u pregovore između Vlade i seljačkih udruga u HDZ-u opisuju kao Sanaderov dar Friščiću. Nije tajna da šef HDZ-a priželjkuje da mu budući partner bude HSS, no najava pohoda traktorima na Zagreb bila mu je prigoda da to pokaže i novome vodstvu Radićeve stranke. Nakon uspješnog posredovanja HSS-a, naime, Friščić je na svom semaforu upisao pozitivne bodove.

U HDZ-u kažu da je premijer svjesno pustio Friščića u svoj prostor, nudeći svojevrstan zaručnički prsten HSS-u, iako je bilo jasno da je problem s udrugama mogao riješiti i sam, na isti način kako ga je riješio s posrednicima tako da odriješi vreću s novcem. Iako se nakon tog događaja počelo naveliko govoriti o zbližavanju HDZ-a i HSS-a, pa i nagađati da su se Sanader i Friščić već dogovorili o budućoj koaliciji, takav je rasplet još daleko. U HDZ-u imaju rezervu prema konačnom opredjeljenju HSS-a držeći da u dijelu te stranke još ima otpora prema koaliciji na desnom centru jer su se previše uživjeli u svojedobnu lijevu koaliciju s Račanom. Računajući da će na smanjivanju otpora trebati raditi sa svih strana, Koprivničanca Damira Polančeca, Friščićeva školskog kolegu, stranka je formacijski zadužila za uspostavljanje bliskih odnosa s HSS-om.

U HSS-u su, pak, zabavljeni oporavkom. Odlučili su pokušati nametnuti svoje ideje radom u parlamentu kao što je svojedobno uspio HSP pa ubrzano proizvode zakonske prijedloge nadajući se da će ozbiljnim raspravama skrenuti pozornost na sebe. No, prepreka im je Vladimir Šeks koji s pozicije predsjednika Sabora oporbene prijedloge najčešće drži u ladici i vrlo ih reducirano stavlja na raspravu, kaže prvi haesesovac u Saboru i član Predsjedništva HSS-a Željko Pecek. U HDZ-u, s druge strane, kažu da bi, kad se već govori o približavanju, bilo bolje kad bi HSS pokazao malo dobre volje te kad ne bi stavljao svoj potpis baš na svaku inicijativu oporbe s ljevice kao što je, primjerice, supotpisao HNS-ov zahtjev za smjenu ministra zdravstva Nevena Ljubičića.

Razmišljajući o izgledima svoje stranke, Pecek kaže da bi prema sadašnjim pokazateljima danas imala najmanje 12 zastupnika. O izboru između HDZ-a i SDP-a još je prerano govoriti, ali ne bi trebalo ponavljati stare pogreške, dodaje. Objašnjava kako je njegov stav da bi prije izbora trebalo objaviti s kime će se koalirati nakon izbora kako bi birači znali za koji paket stranaka glasuju. No, o tome će, kaže, odlučivati stranačka tijela. Iako se čini da osim HNS-a nema sigurnih koalicijskih partnera, u SDP-u se ne zamaraju time. Važnije im je raditi tako da na izborima budu jači od HDZ-a i kao relativno najjača stranka dobiju mandat za formiranje vlade.

U tom slučaju, drže, neće biti problema s pronalaženjem saveznika jer je u taboru pobjednika uvijek gužva. Tada bi se tamo mogao naći i HSS koji se zasad drži distancirano, smatraju. Da bi konačna bitka mogla biti tijesna, nagovještavaju ispitivanja popularnosti stranaka u kojima su HDZ i SDP stalno jedan drugome uz bok. HSLS-ovo otvaranje telefona građanima da prijavljuju poslodavce koji im ne plaćaju rad nedjeljom i prekovremene sate uspjelo je skrenuti pozornost na stranku koju donedavno nitko nije uzimao ozbiljno.

Đurđa Adlešić kaže da u posljednjih desetak dana prima poruke iz vrha SDP-a kako bi mogli razgovarati, što joj je definitivan znak da dionice HSLS-a rastu. Prva joj je naznaka otopljenja bilo to što je na sabor ujedinjenja liberala stigao Tonino Picula, predsjednik Glavnog odbora SDP-a. Dotad, naime, SDP i HSLS nisu razmjenjivali čak ni kurtoazne božićne i novogodišnje čestitke.

Naše je prošlo partnerstvo ostavilo traume i jednima i drugima. Mi se trenutačno bavimo vraćanjem povjerenja birača. Partnerstvo sa Sanaderom čuvat ćemo dokraja jer time pokazujemo vjerodostojnost. No, što će biti nakon izbora, vidjet ćemo. Sve su opcije otvorene kaže Đurđa Adlešić.


HSS izbjegao krizu

U HSS-u su optimisti, vjeruju da su stvari krenule nabolje. Na tribine koje održavaju po različitim gradovima i općinama dođe im najmanje stotinjak ljudi, a još prije tri, četiri mjeseca dolazilo ih je jedva pedeset, kaže Željko Pecek. Optimizam na kojemu grade očekivanja od sljedećih parlamentarnih izbora temelje i na tome što su relativno lako prebrodili krizu izazvanu događajima koji su prethodili smjeni Zlatka Tomčića. U Klubu zastupnika HSS-a u Saboru nije se dogodio raskol, premda mu se to prognoziralo. Tomčićevim stavljanjem mandata u mirovanje, pak, izbjegnute su tenzije. No, upravo u činjenici da nije otišao u mirovinu, nego je stavio mandat u mirovanje, pa ga može i aktivirati kad hoće, zastupnici drugih stranaka vide opasnost za mir u HSS-u, uvjereni da će se Tomčić u jednom trenutku pokušati vratiti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije