Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sanader o ishodu izbora u Sloveniji

22.09.2008.
u 19:39

Hrvatski premijer Ivo Sanader u ponedjeljak je u New Yorku oprezno komentirao rezultate parlamentarnih izbora u Sloveniji, rekavši kako još nije jasno tko će sastaviti novu vladu, ali je izrazio spremnost za nastavak dijaloga o rješavanju otvorenih pitanja sa Slovenijom pred jednom međunarodnom pravosudnom institucijom, u skladu s dogovorom iz Bleda 2007.

Izbori su protekli očekivano i potvrdili istraživanja javnog mnijenja koja su najavljivala da će biti jedan zastupnik više u korist Janšine stranke ili Pahorove. Treba sačekati formiranje nove vlade, još uvijek nije sve jasno kakva će ta vlada biti, rekao je Sanader odgovarajući na pitanje hrvatskih novinara u New Yorku.

"Ono što mogu reći u ime Hrvatske to je da ću, čim se nova vlada formira u Sloveniji, odmah biti na raspolaganju za prve kontakte i susrete, bez obzira je li to dosadašnji premijer Janša ili budući premijer Pahor, to ćemo vidjeti", dodao je. Naglasio je hrvatsku spremnost za nastavak dijaloga i rješavanje otvorenih pitanja u skladu s međunarodnim pravom.

"U svakom slučaju s hrvatske strane ostajemo spremni za nastavak dijaloga, u onom smjeru o kojem smo već govorili prije godinu dana na Bledu, da se pitanje riješi pred jednom međunarodnom pravosudnom institucijom".

On je podsjetio da su zbog toga već formirane dvije zajedničke hrvatsko-slovenske komisije, jedna za dogovaranje pravnog okvira i druga za definiranje pravnih činjenica. Zaključio je kako nema razloga da se rad tih komisija ne nastavi, bez obzira koja vlada bila u Ljubljani.

Utvrđivanje granice na moru, dug Ljubljanske banke i suvlasnički odnosi u nuklearci Krško, neka su od otvorenih pitanja koja već 17 godina opterećuju, inače dobre i razvijene, odnose dviju susjednih zemalja, rekao je premijer Sanader.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije