Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sanader je umoran i iscrpljen, ali je i dalje aktivan u svojoj obrani

Nema gaženja dostojanstva - U sudnicu je doveden u pratnji trojice pravosudnih policajaca, ali bez lisica na rukama, očito, da ga se ne ponižava.
26. studenoga 2012. u 08:10 39 komentara 6 prikaza
sanader (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Ivi Sanaderu je dolazak na suđenje u aferi Fimi media bio prvi izlazak iz Remetinca nakon što je prošlog tjedna nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora za slučaj Hypo i Ina – MOL. U sudnicu zagrebačkog Županijskog suda ušao je u pratnji trojice pravosudnih policajaca, ali bez lisica na rukama jer je, očito, procjena suda da osuđeni bivši premijer ima pravo na dostojanstvo i da ga ne treba ponižavati pred javnošću. Izrečena kazna i prilagodba na ponovni boravak iza rešetaka ostavili su traga na njegovu licu.

Jasna i tečna pitanja

Djelovao je umorno i iscrpljeno dok je koračao prema optuženičkoj klupi, ali se nije ni osvrnuo na suoptužene, Mladena Barišića, Nevenku Jurak, Branku Pavošević i Ratka Mačeka. Kao da ih nema. No, prema pitanjima koja je uputio svjedocima vidi se da, ako ga je presuda i psihički uzdrmala, nije ga pokolebala u namjeri da ostane aktivan u obrani. Izgovarao ih je tečno, jasno, bez zamuckivanja. Svjedokinja Ivana Milas od kraja 2003. do 2008. radila je za Mladež HDZ-a, u središnjici stranke, pa u gradskom odboru, prvo za naknadu od 3000 kuna, što joj je poslije smanjeno na 2000 kuna. Do 2004. naknadu je primala preko student-servisa kao i njezina kolegica Martina Banić, koja je poslije otišla u MVP. Margareta Mađerić, tada predsjednica Mladeži HDZ-a, uputila ju je Pavoševiću po “plaću”, koja joj je isplaćivana na ruke. Jednom je išla i Barišiću u Carinsku upravu, i to na poziv M. Mađerić, kojoj je trebao novac jer je organizirala humanitarnu akciju za dječje domove. Tako je barem svjedočila u USKOK-u.

– Barišić je trebao nabaviti igračke i robu za dječje domove. Naknadno sam se sjetila, nakon iskaza u USKOK-u, da nije bila riječ o novcu, nego o igračkama – zapetljala se Milas, na što je sutkinja Ivana Čalić primijetila da je nitko još nije ni pitao za novac.

Nije novac, nego igračke

– Pretpostavila sam da ćete me to pitati. Nisam se mogla sjetiti kad sam svjedočila u USKOK-u je li bila riječ o igračkama i novcu, ali sad, kad se sjetim, znam da su bile igračke – nemušto je objasnila. Na Sanaderov upit rekla je da je, dok je radila za gradski odbor HDZ-a, tajnik bio Mario Zubović, Sanaderov prijatelj, i tada se novac isplaćivao samo preko student-servisa! Ivana Repinec, bila je zaposlena u uredu predsjedništva HDZ-a, jednom ili dvaput dobila je božićnicu na ruke te 4000 kuna za kupnju odijela. Marcela Gracin, sad zaposlenica Ministarstva gospodarstva, od 2006. radila je u HDZ-u, a 2008., priznala je na pitanje Jadranke Sloković, povela ju je sa sobom u MVP Bianca Matković. No, povremeno je nastavila raditi za HDZ za naknadu od 1500 kuna, koju joj je isplaćivala Pavošević u gotovini. Marija Cvik, radila je za HDZ na centrali, Pavošević joj je isplaćivala naknadu, a ona bi se potpisala na isplatnicu. Na razgovoru za posao bila je kod Sanadera, tada je studirala, a uvjet za rad na centrali bio je znanje stranog jezika. Svjedok Šime Višić je kao i drugi dobivao naknadu od 2000 kuna “tako što bi otišli kod tete Branke i potpisali se na isplatnici. Inače, neće se saslušavati nesuđeni Sanaderov zet Andrej Dojkić, Franjo Luković te još dvoje svjedoka.

>>Sanader u Remetincu: Izgleda utučeno, u ćeliji je bez TV-a...

>>VIDEO Sanader: Oni koji primaju mito neće više mirno spavati

U Dnevniku Nove TV u 19:15 pogledajte na

U Dnevniku Nove TV u 19:15 pogledajte najzanimljivije detalje današnjih svjedočenja u slučaju Fimi media.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Tvrtka Solvis
Tvrtka Solvis
Uspješna priča o najvećem domaćem proizvođaču solarnih panela
 • -obrisani-:

  Nije jedina, jer mnogi iz hdz-a su se ponašali darežljivo, jer su davali i trpšili naš novac. Sanader nije ništa mogao sam ishodovati, bez pomoći ovih i mnogih drugih iz stranke. Svi oni koji su na bilo kakav način bili ... prikaži još!i povezani za moćnim hdz-ovcima mogli su sve ono što su zamislil.i i ostvariti. Mnogi su bankovne račune premjestili u kućne sefove, te ih danas nitko neće prozvati jer se nisu nekom velebnom kućerinom exponirali. Oni drugi povezani su sa ovom vladom, te jedni druge štite, tako da će mali ugnjetavani čovjek platiti. Ova sigurno nije odabrana od onih smrtnika koji nemaju nikoga, a nisu sposobni učlaniti se jednoj ili drugoj stranci. Svi oni koji su iz hdz-ovske kase bili na ruke isplaćivani neće se sami prijaviti, jer im to nije od interesa, već će braniti o9ne koje se sada proziva.

 • Jim West:

  A onda će u medijima Sanader ispasti glavni krivac. Fimi-medija, Ina, Hypo, Planinska itd. nisu Sanaderovo djelo, sve je to banda iz HDZ-a. I to kukavička, beskičmena banda koja danas cinka Sanadera za sve.

 • Avatar pupoljak
  pupoljak:

  Pa kaj, u lisicama, lisicama. Tako se svi dovode. Nego puno je veći problem kako će biti osuđena HDZ. Pravomoćno je proglašena kao zločinačka organizacija, a Ivek kao mozak zločinačke. Pa da vidimo da li će sudsko vijeće imati jajčeka ... prikaži još! da sudi po pravu i pravdi i da konačno HDZ pošaljemo u povijest.