Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Sanader je htio da kupimo Hrvatski list'

Ništa nije znao - Maček je kazao da nije znao za stranačke crne fondove, kupnju Osječke televizije...
28. listopada 2013. u 11:12 0 komentara 409 prikaza
maček (1)
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

– U politici se nikada ne propituju odluke nadređenih. To se jednostavno ne radi jer politika nije akvarij sa zlatnim ribicama. Postoje pravila kojih se morate pridržavati, a ako to ne radite, pojedu vas piranje – slikovito je Ratko Maček, bivši glasnogovornik HDZ-a i Vlade, objasnio kako su funkcionirale stvari zbog kojih se sada našao na optuženičkoj klupi u aferi Fimi media. A jedna je od tih stvari inkriminacija vezana za kupnju Hrvatskog lista iz Zadra, vlasnika Ivice Marijačića, za koju je Maček kazao da mu je nalog za kupnju tih novina, iako se Maček s tim nije slagao, dao osobno Ivo Sanader.

Otpadnici HDZ-a

– Hrvatski list stvorili su otpadnici iz HDZ-a poput Ivića Pašalića i Markice Rebića. Politika novina bila je da se napada HDZ i Sanadera, što je Sanadera jako živciralo. Kada se dočulo da se Hrvatski list prodaje, Sanader mi je naložio da to organiziram iako sam ja mislio da je riječ o ultradesnim novinama, koje nemaju medijski utjecaj. No on je htio da se te novine kupe, a kada mi je davao nalog, s njim je u društvu bio Božidar Kalmeta. Sanader je rekao da će se za novac pobrinuti Mladen Barišić, a nakon nekog vremena otišao sam kod Barišića u Carinu gdje mi je dao 412.000 ili 416.000 eura. Nisam imao razloga sumnjati da je to ilegalan novac, a to je ujedno jedina transakcija u kojoj sam sudjelovao. Zapravo, u toj sam priči bio samo posrednik jer sam novac proslijedio odvjetniku Peri Lozici – kazao je Maček.

U svojoj obrani porekao je da je znao za stranačke crne fondove, za kupnju Osječke televizije, financiranje gradnje škole u Velikom Trgovišću... Kazao je i da on nije bio zadužen ni za kakve novčane transakcije u stranci jer je to bio posao Mladena Barišića i Branke Pavošević, ljudi od, kako je kazao, najvećeg Sanaderova povjerenja.

Poseban status

– Branka Pavošević k Sanaderu je mogla ući kad god je htjela i imala je kod njega poseban status koji je mnogim ljudima u stranci smetao – kazao je Maček.

Dodao je da je on još 2006. upozoravao Sanadera, Jadranku Kosor i Ivana Jarnjaka na Fimi mediju jer je, kako je kazao, od novinara i vlasnika drugih marketinških agencija čuo da Fimi media nasilno ulazi na tržište preuzimajući poslove s državnim tvrtkama. – Govorio sam im da to neće dobro ispasti, no Sanader mi je rekao da je razgovarao s Barišićem i da to nije istina – kazao je Maček. Istinitosti njegova iskaza prigovorio je Sanader kazavši da mu je Maček svojevremeno kazao da ga je teretio jer su na njega pritisak radili Jadranka Kosor i Mladen Bajić.

>> Barišić: Thompson je prvo pristao na 200.000 pa tražio 515.000 eura

Jaja Spar
Prirodna namirnica
Dočekajte Uskrs sa zdravim domaćim jajima

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.