Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje sanaderu

Barišić: Thompson je prvo pristao na 200.000 pa tražio 515.000 eura

mladen barisic,ivo sanader,portal (1)
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/4
23.10.2013.
u 12:58

Kazao je da se toga sjeća jer ga je nakon isporuke i brojenja novca nazvao fra Slaven Milanović Litre te kazao da nedostaje 8000 eura, što je Barišić također platio

– Teško je reći da je Sanader bio moj prijatelj iako mi je on u jednom razgovoru rekao da mi jesmo prijatelji. No, nakon svega ovog proizlazi da sam ja bio dobar izvršitelj onoga što je trebalo izvršiti, a ne prijatelj. Bio sam potpuno predan Sanaderu vjerujući u njega, a on je htio biti upućen u sve što se radilo. Kako stranka nije imala dovoljno novca, ja sam došao na ideju da do tog novca dođemo preko marketinške agencije, konkretno Fimi medije. Tu sam mu ideju iznio i on se složio, a ja sam bio zadužen da se to provede. Fimi media je besplatno radila za stranku jer im za obavljene poslove nije isporučivala fakture – kazao je Mladen Barišić, bivši rizničar stranke koji je danas na zagrebačkom Županijskom sudu počeo iznositi svoju obranu. Na početku je kazao da ostaje pri svim svojim iskazima, a bilo ih je 17 koje je tijekom istrage dao USKOK-u, a objašnjavao je i što su tijekom sudskog postupka propustili reći pojedini svjedoci koji su saslušavani. Govoreći tako o kupnji blindiranog BMW-a, Barišić je kazao da ga je Sanader nazvao i rekao mu da će mu doći Marijan Primorac.

Želio drugu boju BMW-a

Primorac je k njemu došao s torbom za koju se poslije ispostavilo da je u njoj 300.000 eura. S tim novcem Barišić i Miljenko Radnić, koji je bio zadužen za Sanaderovo osiguranje, otišli su Njemačku u tvornicu BMW-a. Kako je Barišić ispričao, kada su došli u tvornicu, tamo je bilo šest blindiranih vozila koja su bila namijenjena za Olimpijske igre u Grčkoj. No, problem je bio u tome što su sva vozila bila crna, a Sanader je izričito tražio sivo vozilo pa su im u tvornici vozilo prebojili. Nakon toga Barišić je kazao da je torbu s novcem dao svome poznaniku koji je uplatio novac za BMW pa je to vozilo naknadno stiglo u Hrvatsku.

Spomenuo je Barišić i 600.000 kuna koje je od gospodarstvenika prikupio Ivan Mravak, bivši šef uprave HEP-a koji je također taj novac predao Barišiću. Govoreći pak o sastanku u Vladi 2007., kojem su nazočili predsjednici uprava, Barišić je kazao da je taj sastanak održan zbog toga što u Fimi mediji nije bilo dovoljno novca pa su na tom sastanku, kako je kazao Barišić, on i svi ostali predsjednici uprava dobili zadatak od Sanadera da posluju s Fimi medijom. Osvrnuo se Barišić i na primopredaju između Jadranke Kosor i Sanadera, nakon što je Sanader u srpnju 2009. dao ostavku, pa je ispričao i kako je došao u Vladu u Sanaderov kabinet jer je to shvatio kao primopredaju rizničara te da je mislio kako se Jadranka Kosor upoznaje s načinom financiranja stranke.

– Sanader me je pitao koliko novca imamo, a ja sam odgovorio da imamo dva milijuna kuna i 300.000 eura. Taj je novac, kao što je poznato, poslije predan USKOK-u, a jedino što me čudi jest to što je Kosor zaboravila da joj je tom prigodom Sanader rekao kako se izbori financiraju s dvije trećine novca koji dolazi ispod stola i jednom trećinom novca koji je na stolu – kazao je Barišić.

Novac i Stranci umirovljenika i Thompsonu

Barišić je i ispričao i da je osobno odnio pola milijuna kuna Stranci umirovljenika te ih u središtu te stranke predao na ruke tadašnjem predsjedniku Vladimiru Jordanu. Kazao je i da je Franku Bilaveru jednom prigodom na ulaznim vratima Luke Bebića na ruke dao 25.000 eura. Ispričao je i da je za HDZ 1990. također osobno predao 1,2 milijuna kuna. – U tom je slučaju bila riječ o unaprijed dogovorenom novcu, a novac sam predao predsjedniku i glavnom tajniku te stranke, a to mi je naložio Sanader na inicijativu Bebića – kazao je.

Govoreći o pjevačima koji su trebali nastupiti za HDZ, Barišić se osvrnuo na Thompsona koji je prema optužnici dobio pola milijuna eura za to da ne pjeva. Barišić je kazao da je bilo dogovoreno da se Thompsonu plati 200.000 eura, no on je na kraju tražio 515.000 eura, što mu je Barišić, kako je kazao, platio po Sanaderovu nalogu. Kazao je da se toga sjeća jer ga je nakon isporuke i brojenja novca nazvao fra Slaven Milanović Litre te kazao da nedostaje 8000 eura, što je Barišić također platio.

>>'Građane ne možeš prevariti. Brendirali smo Ivu Sanadera'

 

Komentara 1

SR
sramitese
20:11 28.03.2019.

hrvatsku drzavu i sve njene institucije.. treba sto prije raspustiti i uvesti demokratsku diktaturu..stadione .. dvorane i puste otoke..pretvoriti u zatvore..otvoriti proces lustracije..i tako zauvik zavrsiti jedan proces..sa lazljivcima..lopovima..te napokon krenuti oslobadjanju ljudi i drzave od sila zla i vraga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije