Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tiroler Tageszeitung:

'Nakon presude Sanader mora vratiti tirolski Orden'

Ivo Sanader
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/2
18.06.2014.
u 17:20

Pokrajinska vlada Tirola u utorak pokrenula postupak da mu se oduzme 2004. godine dodijeljen Orden tirolskog orla

Pod naslovom „Nakon presude Sanader mora vratiti tirolski Orden“ i podnaslovom „Pokrajinska vlada pokreće postupak za oduzimanje Ordena tirolskog orla bivšem hrvatskom premijeru Sanaderu“, austrijski dnevni list Tiroler Tageszeitung piše kako je nakon pravomoćne presude hrvatskog Vrhovnog suda prošli tjedan protiv bivšeg premijera za korupciju zbog čega je osuđen na 8,5 godina zatvora, Pokrajinska vlada Tirola u utorak pokrenula postupak da mu se oduzme 2004. godine dodijeljen Orden tirolskog orla, najviše odličje koje ova austrijska pokrajina dodjeljuje „netirolcu“.
List navodi da je obveza tirolske Vlade da prvotno kontaktira hrvatsku Vladu kako bi dobila potvrdu o pravomoćnosti presude protiv Sanadera, a potom sama mora donijeti odluku o oduzimanju tirolskog odličja.

„Oduzimanje tirolskog Ordena nema alternative“, rekao je šef tirolske stranke Zelenih Gebi Mair, dodavši kako Zeleni polaze od toga da će Pokrajinska Vlada brzo primijeniti svoje pravo i oduzeti dodijeljeno odličje i time dati „jasan znak da je protiv korupcije“.

„Korupcija se mora osuditi, a ne nagraditi“, istakao je Mair, koji je već 2012. godine tražio da se Sanaderu oduzme dodijeljeni orden. Isti izvor napominje kako je u pokrajinskom parlamentu bilo već više zahtjeva da mu se oduzme orden.

Tiroler Tageszeitung piše da je Sanader prije političke karijere živio u Tirolu 14 godina.

Foto: Željko Hladika/Pixsell

Foto: Željko Hladika/PIXSELL

Predsjednik tirolskog Pokrajinskog parlamenta Herwig van Staa, koji je 2004. godine, kada je Sanader odlikovan, obnašao dužnost pokrajinskog poglavara Tirola, nije htio komentirati pokrenuti postupak tirolske Vlade za oduzimanje odličja bivšem hrvatskom premijeru i njegovom osobnom prijatelju.

List piše kako je Van Staa rekao kako „Sanader nije odlikovan za njegove poslovne nego za političke aktivnosti“, uz napomenu kako je aktualni predsjednik tirolskog parlamenta u kontaktu sa Sanaderom preko njegove supruge Mirjane.

Sadašnji tirolski pokrajinski poglavar Günther Platter je rekao za austrijski radio ORF, pokrajinski studio Tirol da ako Sanader sam ne vrati dodijeljeni mu orden „tada je posve jasno da mu se mora oduzeti“.

>> Josipović mora oduzeti Sanaderu ordene dobivene od Tuđmana i Mesića

Komentara 14

Avatar tirolka
tirolka
20:39 18.06.2014.

Tirolski Orao-Orden je čast pojedincima zbog njihove posjete i boravka u Tirolu i njihov izvrstan prijateljski odnos sa zemljom Tirol u smislu političke , gospodarske ili kulturne važnosti za zemlju Tirol. Herwig van Staau na čast. A i ostaloj političkojčkoj eliti Tirola kao i Austrije. Gospodarskoj i kulturnoj eliti također. Imena nisu nikakva tajna , bar danas.

DK
dr kaunda
17:13 19.06.2014.

i sta sad orden manje vise pitanje je kad ce i on i hdz vratiti ono sto su opljackali od pocetka njihove vladavine njih treba zakonom zabraniti imovinu oduzeti a tek onda oduzimati ordenje pa zabraniti javne nastupe drugvima iz hdz-ea koji samo znaju pljuvati po komunistima a i sami su proizisli iz tog saveza pa i njihov najnoviji veliki vodja karamarko koji je do jucer bio clan saveza komunista jer da nije nebi mogao biti tamo gdje jest odvratno je to sto rade odricu se necega iz cega su nastali sto znaci da bi se sutra mogli odreci i Hrvatske ako ce to biti potrebno licemjerno zar ne pa vi glasajte za hdz sretno

Avatar mili99
mili99
12:37 19.06.2014.

Sanaderu, stižu drugovi iz partije za tobom u zatvor. Imat ces dosta prijatelja iz Sdp-a sada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije