Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljedice osude

Josipović mora oduzeti Sanaderu ordene dobivene od Tuđmana i Mesića

Presuda za Fimi mediju
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/4
14.06.2014.
u 17:11

Veleizdajnik Ivo Sanader, kako ga je komentirajući pravomoćnu presudu u jednoj riječi moralno osudio predsjednik države dr. Ivo Josipović, ostat će i bez odlikovanja.

Naime, odluka je na predsjedniku države, ali mu imperativna zakonska odredba s obzirom na okolnosti sve i da ima argumenata ne ostavlja mogućnosti da drugačije postupi. Prema članku 36. Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske, nositelju odlikovanja ono će se oduzeti u slučaju kad "postupa protivno pravnom poretku ili moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj". Oduzeto odlikovanje vratit će se u Ured predsjednika Republike. Predsjedniku prijedlog za oduzimanje odlikovanja može podnijeti i Državno povjerenstvo za odlikovanja i priznanja, ali i Sabor, Vlada, ministarstva i druga tijela državne vlasti, vjerske zajednice, udruge građana i druge pravne osobe, te političke stranke.

Dosad je predsjednik odbio odgovarati na slična pitanja s obrazloženjem da do pravomoćne presude o tomu ne želi govoriti. Zanimljivo je da je u jednoj polemici na tu temu u Slobodnoj Dalmaciji prof. dr. sc. Josip Kregar zauzeo stav da odlikovanja koja su dodijeljena za državničku aktivnost ne bi trebalo oduzimati niti nakon pravomoćne osude dok je Ruža Tomašić rekla da odlikovanja u svakom slučaju više nemaju što tražiti kod Sanadera. Inače, Sanader je odlikovan i Tirolskim orlom i Redom bavarske zahvalnosti, te počasnim doktoratom sveučilišta u Philadelphiji.   

Sanadera je baš nakon što je okončao posao s Hypo bankom na kojem je kao zamjenik ministra vanjskih poslova dobio nagradu od 3,6 milijuna kuna, ne znajući što mu je on iza leđa radio, predsjednik dr. Franjo Tuđman u svibnju 1995. odlikovao Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom "za izniman doprinos neovisnosti, cjelovitosti i međunarodnom ugledu Republike Hrvatske, za izgradnju Hrvatske i razvitak odnosa Hrvatske i drugih zemalja". Sanader je to odlikovanje dobio upravo zahvaljujući i legalno odrađenom dijelu posla s Hypom.

Sanader je kao premijer dobio drugo po značaju hrvatsko odlikovanje  Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom koje mu je, kad i njegovom velikom prijatelju koji je po utvrđenju Vrhovnog suda i lagao za njega, Luki Bebiću, te Josipu Manoliću. To je odlikovanje Sanader dobio "za izniman doprinos razvitku odnosa Republike Hrvatske i hrvatskog naroda s drugim državama i narodima".

To je odlikovanje dobio u lipnju 2008. upravo uoči realizacije posla s mađarskim MOL-om, a u kojem je bivši premijer izdao Hrvatsku, te se tog izdajničkog stava držao sve do kraja suđenja.

>> Vrhovni sud presudio Sanaderu: Miljeniku salona EU 8,5 godina zatvora

Komentara 91

Avatar pretplatniik
pretplatniik
17:21 14.06.2014.

I oduzeti Mesiću doživotni ured "potpredsjednika" kojeg je ovaj dobio od Sanadera.

SE
sestrićna
17:28 14.06.2014.

oduzeti partijašima velike stanove koje su zauzeli po centru zagreba nakon II svj.rata..naravno to su oni koji sad glume pravednike ali iz stanova ne izlaze :))

ZO
Zonasumraka4
17:33 14.06.2014.

Slažem se,oduzeti sva odlikovanja Sanderu,ali i drug pravednik će uskoro doći na red,narod kao ne kuži njegove jefitne predizborne trikove...,inače drug Bago u 19i15 ima anekte narode....,da pogađam tko je popularan i tko će pobijediti...:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije