Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ništa od kokinga

Sanacija kritične sisačke ekološke točke još je jednom odgođena

Radnici su u pismu medijima izrazili zabrinutost situacijom oko kokinga
Nikola Čutuk/Pixsell
16.08.2012.
u 14:33

Ina tvrdi da modernizacija Rafinerije nafte ide dalje, no te izjave ne prate baš i djela

Sisački HSS upozorio je ovaj tjedan, kao i skupina radnika sisačke Rafinerije koji tjedan prije, na zastoj u modernizaciji Rafinerije. Tu se misli na zaustavljanje obnove koking-postrojenja koje je glavni izvor zagađenja iz Rafinerije.

Nema govora o zatvaranju

Naime, nakon što je Ina odustala od gradnje novog kokinga, vrijednog više od 100 milijuna dolara, te najavila sanaciju starog, odustali su, za sada, i od tog zahvata, koji je trebao stajati tek nekoliko milijuna eura. Radnici ističu odluku iz lipnja ove godine o poništenju odluke o rekonstrukciji koking-postrojenja, jer za taj dio modernizacije nema sredstava. Iz Ine kažu da će ulaganja uključiti investicije u postojeći koking-sustav te da nema govora o zatvaranju Rafinerije, no HSS u to baš i ne vjeruje. “S obzirom na to da svakih nekoliko mjeseci u medijima neimenovani ili imenovani izvori iz MOL-a i Ine objavljuju da postoji mogućnost zatvaranja Rafinerije Sisak, a ništa se ne poduzima na rekonstrukciji tj. gradnji novog  koking-postrojenja, pitamo se hoće li te najave postati stvarnost. Nakon zatvaranja Željezare, Sisak bi bio slomljen kada bi i opstojnost Rafinerije došla u pitanje."

Sisak je na marginama

– Nažalost, Sisak je danas na marginama i političke i gospodarske važnosti, prevladali su drugi lobiji koji štite svoje osobne, a ne hrvatske interese – rekla je  Anita Sinjeri Ibrišević, predsjednica sisačkog ogranka HSS-a. Ta stranka poziva Vladu i menadžerske strukture da počnu raditi ono za što su plaćeni, “a to je zaštita opstojnosti Rafinerije Sisak, zaštita njenih radnika i građana Siska."

Ključne riječi

Komentara 5

IB
istina_boli
17:33 16.08.2012.

Zatvorit nego sta. Zbog rafinerije je u Sisku pet puta vise ljudi oboljelo od raka nego sto od nje zivi. Za sve imaju novce, ali za ljudsko zdravlje nemaju. Kljluc u bravu.

SS
sing sing
18:16 16.08.2012.

Naftna struka : dokazano je da je Rafinerija Sisak osnovna rafinerija za snabdijevanje unutarnjeg tržišta, 60 % tržišta u okolici Zagreba. Štern :" Novo nalazište nafte i plina na Žutici je veliki plus za Rafineriju nafte Sisak!" Malo koja rafinerija u svijetu ima ovako blizu izvor nafte. Za grad nezaposlenih ovo je dobra vijest jer nije u pitanju samo rafinerija. Uz rafineriju su vezane mnoge druge firme. Ina je još uvijek "zlatna koka" ili obiteljsko srebro kako su je nazivali. U svakom drugom slučaju profitirali bi Bosanski Brod i Pančevo. Naravno. dobro je da Zeleni pritišču Inu kako bi se ispunili svi ostali uvjeti te da se ne misli samo na profit nego i na dobrobit svih građana.

IN
inocent
20:40 16.08.2012.

Sigurno je presudno što se kaže a ne tko daje izjavu. No, nekako je malo čudno da se o tom oglašava HSS. Neka malo kažu kako stoji stvar u poljoprivredi ovog kraja. Ako vlast ima utjecaj na ta zbivanja, a po svoj prilici ima, HSS je tri puta po četiri godine uzastopce particioairao u državnoj izvršnoj vlasti. I kako se tu ponašao. Neka budu konkretni baš za područje nekad bogate sisačke gornje i donje Posavine, ne mislim nabrajati područje po područje, a može se i to. Sve sama pustoš i šikara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije