Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Samoubojstva mladih: Stručni tim tek stiže u Mikanovce!

Ministarstvo obrazovanja načelniku općine Mikanovci javilo je da su odobrili formiranje stručnog tima za pomoć, a tim je trebao odmah stići.
03. prosinca 2009. u 18:00 1 komentara 66 prikaza
samoubojstvo potraga
Foto: Marko Mrkonjić / Pixsell

Mogu li se Wertherovim efektom objašnjavati samoubojstva dvojice malodobnika koji su pohađali istu školu i mladića u dobi od 22 godine u selu Stari Mikanovci? Što je stvarni uzrok suicida u selu, u kojem bi čak i da ni jedan medij nije izvijestio o prvome svi mještani znali za njega, pa se obrazac kopiranja ne bi izbjegao? Dječji psihijatar Nenad Jakušić iz zagrebačke Klaićeve bolnice kaže baš to - da se Wertherov efekt ne događa samo kada mediji pišu o suicidu, nego kada se suicid dogodi u jednoj školi ili mjestu gdje se svi znaju, bez obzira na to je li vijest o tome objavljena.

Kriza vrijednosti
- Zašto se neki mladi danas drogiraju, razbijaju stvari, šaraju po zgradama? Nemaju mogućnosti konstruktivno se izraziti. Tretiramo ih kao sporedne subjekte u ovom društvu, koje nitko ne sluša i zato se ti mladi ponašaju neodgovorno. Ako ih tretirate kao osobe, ponašat će se odgovorno i neće se drogirati, razbijati i ubijati. Problem je kada nemaju strukturiran život ni odgovornost, a žive u društvu u kojem su vrijednosti u krizi, kaže dr. Jakušić.

Nakon samoubojstva maloljetnika, ističe, stručni tim bi morao odmah izaći na teren i sklopu grupne terapije, koja je najadekvatnija, razgovarati s mladima. No, pomoć u Mikanovcima malo kasni.

- Upravo sam dobio od Ministarstva obrazovanja dopis u kojemu javljaju da su odobrili formiranje stručnog tima za pomoć koji će uskoro doći u Mikanovce. Imamo sportske klubove sa 200 mladih, trudimo se aktivirati ih kako bi im život bio ispunjen, stoga smo šokirani - kaže načelnik općine Tadija Orlović najavljujući osnivanje Udruge mladih.

Naklapanja o zlu odmažu
- O suicidu malodobnika, koji su s njihovom djecom išli u školu, živjeli u selu, trebali bi obazrivo razgovarati i roditelji, ali bez trača , bez optuživanja: “Ubio se jer je imao odvratne roditelje, jer se drogirao ili zato što ga je cura ostavila”.

S djetetom treba razgovarati o tome što se dogodilo, o pozitivnim stranama osobe koja se ubila, a ako klinac hoće govoriti o osjećajima super, a ako neće ne treba ih tjerati na to. Roditelji nikako djetetu ne bi smio reći: “Ja se bojim da se ti ne bi ubio” - kaže psihijatar Jakušić.

U Mikanovcima su se nakon suicida mladih pojavile, kako to uvijek biva, priče o navodnoj sekti koja okuplja mlade, te da su neki mladi dobili SMS-poruke “Objesi se, što čekaš” ili “Ti si sljedeći”, no policija, iako provjerava sve dojave, kaže da nisu otkrili nikakvu vezu između glasina i tragedija mladih.

- Nikad u svome radu i nakon stotine slučajeva nisam utvrdio da su nekakve sile zla, magije ili sekte djelovale na mlade da počine samoubojstvo ili nešto drugo. To su obične gluposti i naklapanja, koje ne treba ni spominjati - kaže psihijatar Jakušić.

Župan Božo Galić jučer je organizirao sastanak s predstavnicima općine, policije, županijskog tima za krizne intervencije, obiteljskog centra, župne zajednice, te su dogovorili aktiviranje tima stručnjaka za pružanje podrške i pomoći obiteljima, provođenje preventivnih mjera i aktivnosti usmjerenih na rad s djecom, mladima, obiteljima, stručnim djelatnicima u osnovnim i srednjim školama.

intimna ispovijest
Sin popularnog ex-YU glazbenika: 'Tata je od prvih tantijema kupio Porsche, a sada meni ne želi pomoći u karijeri'
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • goran vrtaric:

    Pa kakvu perspektivu imaju mladi ljudi u Hrvatskoj nije ni cudno da se ubijaju. Zavrsis skolu, ili zanat, pa i fakultet, a mogucnost da se zaposlis je nula. I kada se nakupi puno tih i takvih negativnosti, osoba slabijeg karaktera ... prikaži još! jedini izlaz pronalazi u suicidu. Jos nesto, onaj koji odluci da sebi odezme zivot, on o tome ne govori, on to jednostavno ucini, i glupost je da se takvo sto moze predvidjeti. Jedino sto se moze, je mladima omoguciti nekakvu perspektivu, omoguciti im da mladost zive, a ne kojekakvim zakonima i ono malo slobode ograniciti. Vinkovacki kraj je uvijek bio ogranicavan, pa je recimo osamsesetih 90 % Vinkobcana zabavu trazilo van Vinkovaca, recimo Radnicki dom Vukovar i da ne nabrajam. Promjenite gospodo iz politike vas stav prema mladima i omogucite im da mladost prozive kao u drugim sredinama, a to da ga je djevojka ostavila i da je navodno to uzrok suicidu ne vjerujem, to je mozda bio samo onaj dodir na okidac, ili posljednja kap koja je prelila casu. Razmislimo malo svi gdje je greska u Hrvatskom drustvu uopce, pa cemo tek tada uspijeti naci uzroke ovakvim slucajevima. Naposljetku, u Mikanovcima ja ne vjerujem da ima ista sto bi mlade privuklo, mislim disco ili normalni kafici, a tako je bilo i kad sam ja bio mlad, i znam sto govorim jer dolazim iz tog kraja.