Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEĐIMURJE

Samostanski prior tužio službenike koji su divljali na sajmu vina

Cesar
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
26.11.2014.
u 16:54

Državni arhiv za Međimurje digitalizirao je 1444 stranice zapisa srednjovjekovnih pavlina u Čakovcu. Riječ je o vrijednom i jedinstvenom arhivskom blagu koje je trebalo zaštititi od prekomjernog korištenja

Na zahtjev Alojzija Gruice, priora samostana sv. Jelene pokraj Čakovca, Mihovil Ivan Althan opomenut je jer je njegov podanik Mihovil Mezga 24. travnja 1773. provalio u Vodeni Vrh i vinograd Forgač na brdu Lopatinec te je od samostanskog vinotoče uzeo četiri urne mošta. Prior je od grofa zatražio da u roku od pet dana istraži slučaj i namiri štetu. Taj slučaj ostao je zapisan na papiru koji se čuvao u zaštićenom arhivu povijesne građe, a danas se može pročitati i na - internetu.

Državni arhiv za Međimurje u Štrigovi predstavio je u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom digitalizirane 1444 stranice teksta pisanog na papiru (pergameni) iz građe nekadašnjeg pavlinskog samostana Čakovec, koji se nalazio na području današnjeg Šenkovca.

- Gradivo sadrži darovnice i potvrde darovnica za samostanske posjede od kraja 14. stoljeća koji obuhvaćaju veći dio gornjeg Međimurja, od Štrigove do Čakovca, kao i ostale spise koji reguliraju pravno-imovinske odnose. Među gradivom se posebno ističu dokumenti članova obitelji Zrinski i arhiv obitelji Nagyfalussy te samostanski inventari - pojašnjava ravnatelj Državnog arhiva za Međimurje Jurica Cesar.

Gradivo je digitalizirano po redoslijedu kojim je sređeno u arhivskom fondu i dostupno je putem mrežnih stranica www.dram.hr. Pisana građa je restaurirana, a budući da se radi o izuzetno vrijednom i jedinstvenom arhivskom blagu koje svjedoči o povijesti na prostoru Međimurja od razvijenog i kasnog srednjeg vijeka do kraja 18. stoljeća, valjalo ga je zaštititi od prekomjernog korištenja i oštećenja. Odlučeno je stoga da se građa digitalizira. Ministarstvo kulture odobrilo je 20.000 kuna.

Fond nekadašnjeg pavlinskog samostana bit će posebno zanimljiv istraživačima lokalne povijesti, no bit će od velike pomoći i istraživačima rodoslovnih stabala, studentima, školama i turističkim djelatnicima koji bi neke detalje mogi iskoristiti za promidžbu. Zainteresiranih već ima, posebno za građu o vinogradima.

Vezano pak uz slučaj s početka teksta, prior Gruica je nakon dva mjeseca ponovno pisao gospodaru Međimurja jer je Mihovil Mezga, ovaj put u pratnji Juraja Bresza, Josipa Kolca i Gašpara Sólya, provalio na imanje Zasad i od samostanskog vinotoče uzeo vjedro vina. Da je vino (i tada) bilo popularno, govori i opomena međimurskom vlastelinstvu čiji su službenici 1. srpnja 1773. "uznemiravali mirno održavanje sajma i točenje vina". U zapisu iz 1728. godine spominje se i zaboravljena sorta vina.

Komentara 1

KA
kajkavec
08:31 27.11.2014.

Bilo bi dobro kad novinari nebi svaku vijest iz Međimurja izvrtali u negativu s naslovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije