Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju

Samodol: Oligarsi upravljaju novcem mirovinskih fondova

samodol
Dalibor Urukalović/PIXSELL
27.05.2011.
u 21:05

Obveza nam je nadzirati način stjecanja dionica, a način na koji nam je MOL to prezentirao i javno ponudio dioničarima, bio je praktički povod na sumnju.

Predložene izmjene zakona o mirovinskim fondovima koje je izradila Hanfa izazvale su dosta nezadovoljstva u toj industriji, ali čelnik te agencije Ante Samodol tvrdi kako su one nužne zbog mogućih rizika na tržištu, a i neizravno poručuje da vlasnice fondova, najveće banke, moraju prestati misliti prije svega na svoju zaradu te razmišljati i o prinosima članova fondova. Zbog manipulacije tržištem u kupnji Ininih dionica, Hanfa je nedavno podnijela 12 kaznenih prijava protiv čelnika MOL-a.

Kada su počeli razgovori o izmjeni zakona o mirovinskim fondovima i zašto?


Razgovori su počeli sredinom 2009. na poticaj mirovinskih fondova jer su 2008. fondovi imali gubitak od četiri milijarde kuna, iznos koji je bio jednak uplatama u toj godini u sva četiri fonda. Drugim riječima, ljudi koji su uplaćivali štednju za svoju mirovinu zapravo su bili u gubitku. Jedan od mirovinskih fondova imao je minus od 17 posto i bio je na granici da se aktivira jamstveni polog. To je u stvari bio okidač da se krene u izmjene zakona.

Zašto su onda fondovi iznenađeni promjenama?

Razgovori su bili na otvorenoj osnovi, no prestali su nakon njihova obećanja da će razraditi neke modele vezane za potportfelje, kretanje životne dobi te ih povezati s mogućom strukturom rizika.

*Više o nužnim izmjenama u zakonu o mirovinskim fondovima i zašto su odmah posumnjali u MOL-ove namjere pri kupnji Ininih dionica pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od subote!

Komentara 14

OB
-obrisani-
05:42 28.05.2011.

Ime \" Oligarsi \" su anglosaksi + zhidovi rezervirali za tajkune u Rusiji.

OB
-obrisani-
10:52 28.05.2011.

28.05.2011. u 05:42h U2 je napisao/la: Ime \" Oligarsi \" su anglosaksi + zhidovi rezervirali za tajkune u Rusiji. --------------------------------------------------------------------------------------------------------- Oligarhija je nacin upravljanja zemljom,....kao i u ostalom demokracija, aristokracija, tehnokracija,.........

OB
-obrisani-
22:04 27.05.2011.

Čini mi se čestit čovjek, a možda se i on sprema na izbore pa malo glumi poštenjaka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije