Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zelenski Europskom parlamentu

'Samo ratna pobjeda jamči zaštitu sloboda'

EU Parliament awards Sakharov prize to the Ukrainian people, in Strasbourg
Foto: YVES HERMAN/REUTERS
1/3
15.12.2022.
u 22:14

Svi u Europskom parlamentu svjesni su da se rat ne dobiva nagradama za ljudska prava, što je naglasio i šef kluba europskih pučana Manfred Weber, ali i da je nagrada Saharov hrabrom ukrajinskom narodu još jedan važan znak podrške Europe Ukrajini.

Ugledna nagrada Saharov, koju Europski parlament dodjeljuje od 1988. borcima za slobodu i ljudska prava, dodijeljena je  "hrabrom narodu Ukrajine", kako je službeno nazvan kolektivni dobitnik. Ovo je već treća godina zaredom da se nagrada Saharov, koja je dobila ime po ruskom disidentu i znanstveniku, dodjeljuje zapravo žrtvama režima ruskog predsjednika Vladimira Putina. Prošle godine dobitnik je bio utamničeni ruski oporbenjak i bloger Aleksej Navaljni, a pretprošle su nagradu dobili oporbeni lideri Bjelorusije.

'Rat se ne dobiva nagradama'

- Poruka Europe je jasna: mi smo uz Ukrajinu. Nećemo okretati glavu. Ukrajinski se narod ne bori samo za neovisnost nego i za vrijednosti na kojima se temelji naš život u Europskoj uniji. Vrijednosti koje smo godinama imali luksuz svakodnevno doživljavati zdravo za gotovo - rekla je predsjednica EP-a Roberta Metsola na svečanosti uručenja nagrade u Strasbourgu.

Ondje su bili Ivan Federov, gradonačelnik okupiranog Melitopolja, predstavnici državnih hitnih službi Ukrajine Oleksandr Čekrihin i Stanislav Kulikivski, predstavnici civilnih udruga, a predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski uključio se u svečanost videovezom. Poručio je da jedino pobjeda ukrajinskih branitelja nad ruskim agresorima i sprečavanje daljnjeg agresivnog ponašanja Rusije može biti "najučinkovitija zaštita slobode, ljudskih prava i zajedničkih vrijednosti, koje posebno utjelovljuje nagrada EP-a".

Svi u Europskom parlamentu svjesni su da se rat ne dobiva nagradama za ljudska prava, što je naglasio i šef kluba europskih pučana Manfred Weber, ali i da je nagrada Saharov hrabrom ukrajinskom narodu još jedan važan znak podrške Europe Ukrajini.

Ključna je sloboda

- Ovo je izraz kontinuirane podrške Ukrajini od nas u EU, od nas u Europskom parlamentu. Nećemo odustati u toj borbi. Ali želim jasno reći: nećemo pobijediti u ovom ratu dodjeljivanjem nagrada. Pobijedit ćemo samo dodjeljivanjem dodatnog novca, dodatne municije, još težeg naoružanja. Ova nagrada je signal podrške, ali druge stvari su očigledno važnije u ovom ratnom vremenu - izjavio je Weber.

U dvorani EP-a su citirane i riječi Andreja Saharova, po kojemu je nagrada davnih dana dobila ime, a koji je jednom izjavio, misleći na SSSR i Rusiju, da zemlja koja ne poštuje slobodu vlastitih građana neće poštovati ni slobodu susjednih država.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
16:58 16.12.2022.

Kakve su to nesuvisle izjave. Kako to Zelenski misli pobjediti Rusiju ? To je nešto što mu ne može uspjeti uz svu moguću pomoć SAD i Zapada, a kamoli njemu samome. Čini mi se da je vrlo blizu trenutak kadakada će se Zelenskom zahvaliti na učinjenom i na njegovo mjesto se postaviti nekoga tko neće biti toliko neracionalan, a očito lik je ili na drogama ili se jednostavno otrgnuo sa lanca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije