Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak GSV-a

"Samo dva posto poslodavaca plaće ne isplaćuje iz zle namjere"

gsv
Petar Glebov/Pixsell
14.03.2011.
u 17:53

Sindikat predlaže osnivanje jamstvenog fonda, koji bi zamijenio fond koji je Vlada svojevremeno osnovala za isplatu potraživanja

Nakon oko deset mjeseci održan je u Banskim dvorima sastanak Gospodarsko-socijalnog vijeća, a nakon tri sata razgovora donesena je odluka da se sljedeći sastanak održi za tjedan dana na kojim bi se konkretizirale mjere oko problema neisplata plaća i neuplata doprinosa.

Zaključeno je, priopćio je u ime sindikata Zdenko Mučnjak, da je potrebno uvidjeti zbog kojeg razloga pojedini poslodavac ne isplaćuje plaću ili ne uplaćuje doprinose, odnosno je li to iz zle namjere, zbog vanjskog faktora kao što je loša gospodarska situacija ili zbog toga što je poslodavac neuspješan. Matko Bolanča, u ime poslodavaca, kaže da je oko dva posto onih koji to čine iz zle namjere.

Ovisno o razlozima poduzele bi se različite mjere. U ime Vlade ministar Božidar Kalmeta rekao je da se radi na novoj mjeri u Ministarstvu pravosuđa, kojom bi se pratio uzrok osnivanja novih tvrtki pojedinog poslodavca, odnosno utvrditi kada se to radi iz manipulativnih razloga da bi se izbjeglo plaćanje. 

– Sindikat predlaže osnivanje jamstvenog fonda, koji bi zamijenio fond koji je Vlada svojevremeno osnovala  za isplatu potraživanja u slučaju ako je tvrtka završila u stečaju.

Novi fond služio bi za plaćanje plaća i doprinosa. No problem je što bi država takvo što trebala sufinancirati, a poslodavcima značilo više davanja u vrijeme kada traže smanjenje fiskalnih i parafiskalnih davanja – objasnio je Mučnjak. Sljedeća predložena mjera sindikata je ne dozvoliti isplatu plaća ako se ne uplaćuju porezi i doprinosi. Koliko tvrtki ne isplaćuje plaće, točnog podatka nema jer se brojke razlikuju u Fini i Poreznoj upravi i upravo je zahtjev GSV-a da se i takvo što utvrdi. Naime, postoji i velik broj onih koji izvršavaju obvezu prema državi, ali ne isplaćuju plaću. Poznat je samo podatak da se je kroz 20 godina obveza plaćanja poreza i doprinosa popela na oko 13,5 milijardi kuna. Predloženo je i osnivanje koordinacijskog tijela koje će utvrditi činjenično stanje, odnosno tko i koliko dugo kasni s plaćanjem.  

Komentara 16

OB
-obrisani-
18:26 14.03.2011.

Moj poslodavac se namjerno nije naplatio od države samo da bi imao razlog da mi ne da plaću. A ne valja se na đavla ni navikavat, jedva sam se skinuo kad sam se zadnji put navukao na plaću. Sreća pa sam dobar sa Sarkomanom. Ljudi liječite se, športom protiv plaće.

NE
neni
19:58 14.03.2011.

Kad poslodavac nema novaca onda ne može ni voditi firmu..dakle firma ide u stečaj a on na burzu. Najlakše je biti \"veliki biznismen\" i varati ljude btw to može svatko.. sada bi se još takve \"uspješnike\" trebalo sažaljevati. Pa toto nije zaštika zaposlenika ..nego neuspješnih poslodavaca ..i to bi iz proračuna mogli hahhhhhahha

OB
-obrisani-
18:07 14.03.2011.

TIPIČNI HDZEOVAC: ne govori hrvatski nego rvacki, najveći umjetnici su mu Severina,Ceca,Lepa Brena,THompson, rođen negdje bliže ili dalje od Pogane Vlake,ili u Ljubuškom npr. jede sa kašikom,rodbina mu sva radi po HACOVIMA ,i ostalim državnim firmama, kopa nos kad god može, vjernik je al najveći, jedinu knjigu koji je pročitao je slikovnica sa Pinokijem u glavnoj ulozi, u pravilu je svršio Prometni fakultet. kao i svi \"pravi rvati\".... ..ima,,kockastu glavu............nisko čelo.....prekomjerno je dlakav .... ..i prekomjerno se znoji.............stalno prebivalište mu je....ercegovina ..a momentalno živi u Zagrebu.....ima ..vilu s bazenom na...Pantovčaku....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije