Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Barometar korupcije

Samo četiri posto Hrvata priznaje davanje mita

\'za unu....09. 12. 2004. novac iz ruke u ruku snimio:zeljko hladika mito korupcija\'
Željko Hladika/PIXSELL
09.07.2013.
u 09:46

Najkorumpiranijim Hrvati smatraju političke stranke (72%), slijede pravosuđe (70%) i javni sektor (64%)

Svaki drugi čovjek na svijetu smatra da se korupcija povećala u protekle dvije godine, pokazalo je dosad najveće globalno istraživanje javnosti o korupciji koje je provela organizacija Transparency International.

Globalni barometar korupcije za 2013. godinu nastao je na temelju 114.000 ispitanika u 107 zemalja svijeta, a čak 27 posto anketiranih priznalo je da su u posljednjih godinu dana pokušali podmititi nekoga tko radi u javnoj službi.

Listu najkorumpiranijih država svijeta predvodi Sierra Leone, a slijede Liberija, Jemen i Kenija.

Začuđujuće, Hrvatska se nalazi u donjem dijelu ljestvice jer je samo 4 posto ispitanih priznalo da je sudjelovalo u nekom obliku podmićivanja, a većina ih smatra kako je razina korupcije u odnosu na prošlu godinu ostala ista.

Najkorumpiranijim Hrvati smatraju političke stranke (72%), a slijede ih pravosuđe (70%), javni sektor (64%) i sudstvo (63%). Da korupcije ima u medijima smatra 48 posto Hrvata.

Četiri posto ispitanih priznalo je da je u posljednjih godinu dana pokušalo podmiti nekoga u policiji ili zdravstvu, a tri posto u sudstvu.

Najnižu razinu korupcije od samo 1 posto imaju Danska, Finska, Japan i Australija

>>'Nezaposlenost je visoka. Korupcija ostaje veliki problem'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije