Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cijena fakulteta

Samo brucoši koji polože sve ispite u godini neće plaćati studij

Brucoši
Arhiva VL
02.06.2010.
u 08:00

Prva je godina besplatna, ali od druge svaki ECTS bod manje od maksimalno mogućih 60 studenti će plaćati oko 300 kuna.

Najveća je novost koja ove jeseni čeka sve brucoše besplatan studij. Školarina je ukinuta za studente prve godine pa ni jedan student prve godine ne može reći da nema istu startnu poziciju kao i ostali. Međutim, u višim godinama besplatno će studirati samo superuspješni. Drugim riječima, samo oni koji skupe svih 60 ECTS bodova koliko jedna akademska godina i nosi. Svi ostali određeni iznos školarine morat će platiti, a koliko ovisit će isključivo o broju prikupljenih ECTS bodova.

50 ECTS bodova - 3000 kuna
Prema dogovoru svih hrvatskih rektora, brucoši koji u idućoj akademskoj godini ne uspiju skupiti ni 42 ECTS boda platit će puni, maksimalan iznos školarine, a oni koji skupe od 42 pa do 59 platit će školarinu po tzv. linearnom modelu za onoliko ECTS bodova koliko im nedostaje do maksimalnih 60. Određena je i vrijednost pojedinog boda i iznosit će oko 300 kuna. Tako će student koji u akademskoj godini skupi, primjerice, 50 ECTS bodova, platiti školarinu za 10 ECTS bodova, odnosno otprilike 3000 kuna.

S obzirom na to da fakulteti zbog ukidanja školarina za brucoše ostaju bez sigurna izvora prihoda, rektori su s Ministarstvom znanosti postigli dogovor da se fakultetima za svakog studenta kojeg upišu ove jeseni iz proračuna da 50 posto vrijednosti maksimalne školarine koja vrijedi na tom fakultetu i koju će plaćati i svi oni koji ne skupe minimalno 42 ECTS boda.

 Medicina najskuplja
To je bio i razlog da se svi fakulteti u državi podijele u tri kategorije i samim time u tri “cjenovna razreda” kako bi se završilo s praksom koja je do sada vrijedila da je na, primjerice Pravnom ili Medicinskom fakultetu u Zagrebu školarina viša nego na tim fakultetima u Splitu i Osijeku.

Dogovorena je maksimalna školarina na društveno-humanističkim fakultetima 5500 kuna, na tehničkim 7370 kuna, a na medicinskim 9240 kuna.

Ključne riječi

Komentara 38

OB
-obrisani-
14:01 10.06.2010.

123

FE
febo
09:04 02.06.2010.

Dobro , možda je to malo preoštro , ali dopustio bih da mogu \"prenijet\" ili nepoložiti 2 ispita... sve ispite položiti , mislim da je malo preradikalno !!!!!!

MF
mfskolarac
09:51 02.06.2010.

nesposobnjakovići iz ministarstva opet rade gluposti a i sami su studirali besplatno u beskraj ako nisu sposobni uvesti besplatni studij za sve uz prava koja proizlaze iz uspješnosti polaganja ispita neka se lijepo spakiraju i prepuste mjesta sposobnijima neka ukinukinu agencije koje ne služe ničemu osim trošenju državnig novca zbrinjavanju nesposobnih kadrova iz prosvjetarskih redova i eto sredstava za fakultete

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije