Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Samecki će uvjeravati Vladu RH da iskoristi europske milijarde

Da iskoristi milijarde eura koje će Hrvatskoj biti na raspolaganju po ulasku u EU, Vlada se mora pobrinuti da se na svim razinama vlasti postave ispravni ustroji za povlačenje tog novca, upozorava Samecki.
22. siječnja 2010. u 14:48 15 komentara 3 prikaza
Samecki.jpg
Foto: European Commission

Europski povjerenik za područnu politiku Paweł Samecki nagovarat će u ponedjeljak u Zagrebu premijerku Jadranku Kosor i niz ministara u Vladi da se na vrijeme pripreme za povlačenje novca iz kohezijskih fondova Europske unije, koji će Hrvatskoj biti na raspolaganju po ulasku u članstvo.

- Pred Hrvatskom su veliki izazovi, pa je nužna snažna predanost da se osigura ispravne upravne ustroje kako bi posve iskoristila mogućnost za buduća europska ulaganja. Ključno je da sve razine vlasti pripreme teren kako bi ta ulaganja dala zamah čitavome gospodarstvu – izjavio je Samecki pred polazak u Zagreb. Njegov je glasnogovornik Dennis Abbott podsjetio da će Hrvatska “ako se, kako se očekuje, 2012. priključi EU, imati pravo na ulagačke poticaje od 1,1 milijardu eura u 2010., te jednako toliko u 2013. godini”. Riječ je o novcu iz europskih fondova namijenjenih osuvremenjivanju gospodarstva, otvaranju novih radnih mjesta, podizanju životnoga standarda, te poboljšanju djelovanja državne i mjesnih uprava.

- To je 20 puta veći iznos no što ga Hrvatska danas za tu namjenu dobiva iz pretpristupnih fondova – naglasio je Abbott.

Povjerenik Samecki sastat će se u utorak i sa zastupnicima u Saboru “kako bi podigao svijest o izazovima koji pred Hrvatskom stoje, posebice u proizvodnji kvalitetnih projekata i u učinkovitome korištenju europskih fondova”.

mutni poslovi državne tajnice
USKOK godinu dana prisluškivao kako Rimac tvrtkama sređuje dozvole i poticaje
Aircash
Uspješni
Prvi hrvatski fintech širi poslovanje na tržišta EU: Našu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi, a integrirani smo s velikim hrvatskim kompanijama
 • Avatar ljutatrava
  ljutatrava:

  ima..prije 3 ili 4 dana izašao čl. treba potražiti.

 • Avatar ljutatrava
  ljutatrava:

  Zeleni maštaju o “izvornome srpsko-hrvatskom jeziku”

 • Avatar ljutatrava
  ljutatrava:

  ..a šta će gospoda ovaj puta tražiti za te milijarde. U EU Parlamentu traže jedan jezik i za srbe i za hrvate,srpsko-hrvatski,jel to isto ide u (u)cjenu ulaska?.