Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vigilare piše međunarodnoj zajednici

Šalju pismo kojim brane Stepinca od kleveta Dačića i Srbije

Alojzije Stepinac
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
07.08.2016.
u 10:00

Pismo će ovih dana poslati na sve važne adrese u Europskoj uniji i zapadnom svijetu

Katolička udruga Vigilare zajedno s poznatim engleskim povjesničarom dr. Robinom Harrisom i odvjetnikom g. Donom Markušićem, pripremila je otvoreno pismo međunarodnoj zajednici u kojemu objašnjava da su srbijanske vlasti u organiziranoj ofenzivi protiv kardinala Stepinca te da namjerno koriste laži i klevete o njegovu djelovanju u Drugom svjetskom ratu.

Pismo će ovih dana poslati susjednim zemljama, svim veleposlanicima u Hrvatskoj, svim članicama Europske unije, ministrima vanjskih poslova zemalja EU, svim zastupnicima Europskog parlamenta i nekolicini svjetskih zapadnih zemalja (SAD, Kanada, Australija…).

Ističu da su zgranuti skandaloznim lažima visokih dužnosnika Srbije o kardinalu Stepincu. Smatraju da se namjerne laži i manipulacije (koje potječu još iz komunističkih vremena) koriste u dnevnopolitičke svrhe radi ponižavanja Hrvatske i jačanja srbijanskog međunarodnog položaja. Ovakav način djelovanja Srbije “preko leđa” Hrvatske nedopustiv je.

– Željeli bismo ispraviti povijesne neistine koje su visoki dužnosnici srbijanske vlade izrekli o zagrebačkom nadbiskupu. U to spadaju klevetničke optužbe da je kardinal Stepinac bio “vikar genocidnog režima NDH” i “ratni zločinac” koji je “blagoslivljao genocid”.

Uz te povijesne neistine, kardinalu Stepincu pripisane su i riječi koje on nikada nije izgovorio: da je hvalio ulogu ustaškog pokreta i sila Osovine, što su zapravo riječi jednog visokog časnika (Slavko Kvaternik) kvislinške Nezavisne Države Hrvatske (NDH), stoji u otvorenom pismu.

Autori te diplomatske akcije, koja ima prešutnu potporu Kaptola, naglašavaju da je Stepinac javno prozivao sve totalitarne režime i osobno pomogao u spašavanju tisuća ljudskih života, među kojima i velikog broja Srba.

Vice Batarelo smatra da je hrvatska Vlada mogla glasnije i energičnije reagirati na provokacije iz Srbije. 

>> Kovač optužio Srbiju da veliča ratne zločince, Dačić uzvratio da Hrvatska rehabilitira ustaštvo i fašizam

Komentara 45

Avatar comparator
comparator
10:22 07.08.2016.

Hrvatska mora shvatiti da Srbija nema nikakve želje postati normalna demokratska zemlja i da joj je cilj preko Hrvatske priječi put do koristi koje joj se nude u Evropi .Pri tome Srbija neće promijeniti svoj politički stav i postati privržena evropskoj ideji . U tom pravcu ona također vidi mogučnost u slabosti Hrvatske politike koju će iskoristiti za svoje ciljeve koji su u prošlosti bili stereotip o Hrvatskoj. Te mitove Srbija namjerno potencira dok se Hrvatska uporno brani umjesto da prijeđe u napad i to na jedinim principima koji Evropa priznaje ,a to je istina. Što je naše političko oružje i srbijanska slabost. Pa ukazivanje na srbijansku dvoličnost i njezine ciljeve preko naše grbače i na to se trebamo oslanjati.

GD
Gospon Drug
10:50 07.08.2016.

Barem neko brani istinu od laži u ovoj državi i radi posao umjesto hr veleposlanika i vlade za vanjsku politiku

DU
Deleted user
11:28 07.08.2016.

Netreba praviti paniku. Ova radikalska histerija koja u zadnje vrijeme dolazi iz srbije je ustvari nemoć te zemlje da izmjeni neke suverene odluke donešene u hrvatskoj u zadnje vrijeme. Srbija nemože više promijeniti odluku hrvatskoga suda da poništi nepravednu presudu komunističkoga suda Alojziju Stepincu, niti može spriječiti ponovno suđenje Branimiru Glavašu, niti može skloniti skulpturu hrvatskoga domoljuba Mire Barešića koju su mu podigli mještani njegovog rodnog grada zato jer se borio za neovisnu hrvatsku u kojoj danas živimo, niti mogu spriječiti proslavu Oluje koja će biti i iduće godine, niti mogu spriječiti Thompsona da nam pjeva pjesme koje volimo a na kraju neće moći spriječiti ni proglašenje Alojzija Stepinca svecem od strane Vatikana. Vrijeme je da političari u srbiji shvate da je njihova nova domovina Srbija a ne Jugoslavija. Te zemlje više nema niti će je ikad više biti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije