Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

SAD, Velika Britanija, Emirati i Saudijska Arabija pozivaju na "diplomatska rješenja" u vezi s Iranom

Pozivamo Iran da prekine svako djelovanje koje može ugroziti regionalnu stabilnost i da se pronađu diplomatska rješenja radi smanjenja napetosti, istaknule su te zemlje u zajedničkom priopćenju
24. lipnja 2019. u 22:10 13 komentara 572 prikaza
Iran
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Sjedinjene Države, Velika Britanija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali su u ponedjeljak na pronalaženje "diplomatskih rješenja" kako bi se smanjile trenutačne napetosti s Iranom.

SAD i Iran zabrinuli svijet 'Rat bi bio katastrofa, a posljedice bi trpjeli oni koji su ga izazvali'

"Pozivamo Iran da prekine svako djelovanje koje može ugroziti regionalnu stabilnost i da se pronađu diplomatska rješenja radi smanjenja napetosti", istaknule su te zemlje u zajedničkom priopćenju.

Tekst je objavio SAD u vrijeme dok američki državni tajnik Mike Pompeo, tvorac politike "maksimalnog pritiska" na Iran, boravi u posjetu u Emiratima i u Saudijskoj Arabiji, saveznicima Washingtona i velikim suparnicima Teherana.

Veze Irana i SAD-a koje su zahladnjele nakon jednostranog povlačenja SAD-a iz međunarodnog ugovora o iranskom nuklearnom programu u svibnju 2018. i uvođenja strogih američkih sankcija Teheranu, dodatno su se pogoršale nakon napada na naftne tankere u Perzijskom zaljevu u svibnju i u lipnju za koje se ne zna tko je odgovoran.

Donald Trump Sve šira fronta 'Onesposobili smo raketni sustav Irana'

Američki predsjednik Donald Trump je za te napade u prolazu strateški važnom za izvoz nafte optužio Teheran koji je to demantirao.

"Ti napadi ugrožavaju međunarodne morske puteve (...) Brodovi i njihova posada moraju moći sigurno ploviti u međunarodnim vodama", ocijenile su četiri zemlje potpisnice zajedničke izjave.

Zategnuti odnosi SAD-a i Irana dodatno su se pogoršali pošto je Iran 20. lipnja srušio raketom američku bespilotnu letjelicu u iranskom zračnom prostoru, tvrdi Teheran, a Pentagon kaže da se to dogodilo u međunarodnom zračnom prostoru.

nastavak tenzija Iran ismijava američki kibernetički napad: Jako se trude, ali nisu uspjeli

Četiri zemlje su usto izrazile zabrinutost nakon napada na aerodrom u Saudijskoj Arabiji u kojemu je u nedjelju navečer poginula jedna osoba i za koji su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici hutisti.

NEVJEROJATNO!
Fotografija s vjenčanja otkrila tajnu njezina supruga: 'Posumnjala sam kad sam vidjela muževe sestre'
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
  • golub Vaso:

    osovina zla čine VB-Usa-izrael-emirati-saudi

  • Marko_M:

    A rijesenje za Saudijsku Arabiju? Genocid u Jemenu ne prestaje,a najmanja ljudska prava u toj drzavi... Da Iran je problem br 1...naravno rekla usa...

  • domolub:

    nemam lično ništa protiv Amera,ali zašto se samo vrsi pritisak na Iran ,a ustvari ovi drugi su još više krivi,nebili prodavali svoju naftu i podigli cijenu