Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posljednji dani Trumpove administracije

SAD uvele sankcije tvrtkama u Iranu, Kini i UAR te kubanskom ministarstvu

FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump holds a rally to contest the certification of the 2020 U.S. presidential election results by the U.S. Congress in Washington
Foto: JIM BOURG/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
16.01.2021.
u 07:01

Novoizabrani demokratski predsjednik Joe Biden, koji će u srijedu naslijediti Trumpa, rekao je da će se vratiti nuklearnom paktu iz 2015. ako ga se Iran bude strogo pridržavao

SAD su u petak uvele sankcije tvrtkama u Iranu, Kini i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAR) zbog poslovanja s brodskim linijama Islamske Republike Iran i tri iranska entiteta, te kubanskom ministarstvu unutarnjih poslova koje optužuju za ozbiljna kršenja ljudskih prava. Time SAD i u posljednjim danima administracije predsjednika Donalda Trumpa, koji završava u srijedu, nastavlja izricati sankcije.

Oko sankcija tvrtkama u Iranu, Kini i UAR, američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da je Washington sankcionirao sedam tvrtki, uključujući kinesku tvrtku Jiangyin Mascot Special Steel Co i građevinske materijale Accenture sa sjedištem u UAE te dvije osobe zbog isporuke čelika u Iran ili iz njega.

Rekao je i da su iranska Organizacija morske industrije, Organizacija za zrakoplovnu i svemirsku industriju i Iranska organizacija zrakoplovne industrije također stavljene na crnu listu zbog širenja konvencionalnog oružja, dok je u izjavi kasnije u petak dodao i da se također povećava opseg sankcija povezanih s metalima protiv Irana kojima upravlja State Department.

Tijekom četiri godine mandata, Trump je pokušao prisiliti Teheran na pregovore oko programa nuklearnih i balističkih raketa i aktivnosti na Bliskom istoku. Novoizabrani demokratski predsjednik Joe Biden, koji će u srijedu naslijediti Trumpa, rekao je da će se vratiti nuklearnom paktu iz 2015. ako ga se Iran bude strogo pridržavao.

Kubansko ministarstvo unutarnjih poslova na američkoj "crnoj listi"

U petak su SAD uvele sankcije i kubanskom ministarstvu unutarnjih poslova uz optužbe za ozbiljna kršenja ljudskih prava, pri čemu je u izjavi američko Ministarstvo financija spomenulo kubanskog disidenta Josea Daniela Ferrera, da je bio zatočen u zatvoru koji kontrolira to kubansko ministarstvo, a navodno je pretučen i mučen.

"SAD će i dalje koristiti sve alate kojima raspolažu za rješavanje teške situacije s ljudskim pravima na Kubi i drugdje širom svijeta", izjavio je ministar financija Steven Mnuchin.

Washington je na "crnu listu" stavio i kubanskog ministra unutarnjih poslova Lazaro Alberto Álvarez Casasa, što je na Twitteru komentirao kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez osudivši taj potez Trumpove administracije kao "prisilnu mjeru protiv naše zemlje".

Trump je preokrenuo diplomatsko otvaranje svog prethodnika Baracka Obame za Havanu, pooštrio ograničenja američkih putovanja i doznaka na Kubu i uveo sankcije za pošiljke venezuelske nafte na karipski otok.

Ključne riječi

Komentara 4

BR
brkicivana596
08:47 16.01.2021.

Malo kasni vecernjak sa saznanjima, a gdje je afera italija i zasto je Renzi dao ostavku, umjesanost mafije i namjestanje izbora u SAD

SO
Sotona
11:34 16.01.2021.

Novoizabrani demokratski predsjednik Joe Biden, koji će u srijedu naslijediti Trumpa, rekao je da će se vratiti nuklearnom paktu iz 2015. ako ga se Iran bude strogo pridržavao. Sa opcijom da može da od toga i on odustane kad godd mu se digne .... Kako to nije za očekivati ima šanse ako su naivni i prihvate to, a ne sjete se kako su se izmirili sa Gadafijem dok ga izmuzli stotine milijardi i nasamarili kao mladog majmuna i potom mu ga duboko do grla zabili bez brige suda ili problema .. Tramp je sve pokušavao da obavijesti tko je i kako funkcionira Biden pa sada navlite mule Irana ....

ZB
Zoki-Bijela
07:43 16.01.2021.

Sta kaze Penelopea na ovo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije