Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U SVIJETU

U Austriji drastičan porast novooboljelih, BiH otvara granice, uvjet PCR test

AUSTRIA-VIENNA-COVID-19-CROATIA-TRAVELERS-TESTING
Foto: /XINHUA/PIXSELL
1/5
03.09.2020.
u 13:18

Predsjednik Donald Trump, kandidat za drugi mandat na izborima 3. studenog, rekao je prošli tjedan da će Sjedinjene Države imati cjepivo "ove godine".

U svijetu je od početka epidemije zabilježeno 26,205,789 slučaja zaraze koronavirusom. Preminulo je 867,893 ljudi, a oporavilo se 18,465,606 pacijenata. Najveći broj oboljelih je u SAD-u, Brazilu i Indiji.

13:15 U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je zabilježeno 286 novozaraženih osoba koronavirusom, devet je osoba preminulo, a vlasti najavljuju potpuno otvaranje granica za sve strance koji posjeduju negativan PCR test, što se ne odnosi na Hrvatsku iz koje se ulazi i bez toga uvjeta.  

Prema podacima entitetskih zdravstvenih ustanova, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 209 osoba pozitivnih na virus SARS-CoV-2, dok je u Republici Srpskoj zabilježeno 77 slučajeva zaraze. U Federaciji BiH je zabilježena zaraza u svim županijama osim Bosansko-podrinjske sa sjedištem u Goraždu. 

Od početka epidemije u ožujku ove godine u Bosni i Hercegovini je zabilježena zaraza koronavirusom kod 20.803 osobe, a 636 je preminulo. 

12:45 - I Austrija sve glasnije „stenje“ pod teškim teretom koronavirusa. To potvrđuje i podatak o čak 403 novozaraženih u samo protekla 24 sata, objavljen u četvrtak prijepodne. Drastičan porast, najviši od 3.travnja ove godine u žiži koronakrize i novi, alarmantni rekord, koji bi mogao nagnati austrijsku vladu da jučer date preporuke i poziv na samoodgovornost ubrzo zamijeni, ograničenjima i zabranama.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova u četvrtak prijepodne Austrija trenutačno ima 3.466 aktivno Covid-19 oboljelih, uključujući 403 novozaraženih u proteklih 24 sata, od čega čak 203 u Beču. Slijede pokrajine Donja Austrija (60), Tirol (56), Štajerska (30), Gornja Austrija (29), Salzburg (12), Vorarlberg (9), Koruška (3) i Gradišće (1).

Na bolničkom liječenju je 161 osoba, uključujući 29 na intenzivnoj njezi. Od početka pandemije koronavirusa krajem veljače do danas prijepodne u Austriji je zabilježeno ukupno 28.372 oboljelih, 24.171 izliječenih i 735 umrlih, jedan smrtni slučaj više nego jučer. 

12:30Češka je prijavila 650 novih slučajeva covida-19 u četvrtak, svoj najviši broj u jednom danu od početka pandemije, dok je u svijetu broj zaraženih prešao 25 milijuna a dnevni rekord ima Indija.

U Češkoj je zabilježeno 425 smrtnih ishoda povezanih s covidom-19, niže nego u ostalim zemljama, ali se zadnjih dana broj novozaraženih povećao.

Tijekom pet dana počevši od 26. kolovoza više je novih slučajeva nego bilo kojeg drugog dana u prvom valu pandemije.

Ministar zdravstva Adam Vojtech od srijede je u kućnoj izolaciji, nakon što je glavna dužnosnica za javno zdravstvo Jarmina Razova testirana pozitivno na koronavirus.

Ministar je imao negativne rezultate na testu. Rezova predvodi vladine napore na suzbijanju virusa od ožujka, a bila je u bliskom kontaktu s premijerom Andrejem Babišem i ostalim vladinim dužnosnicima.

11:30 - U Sloveniji su u zadnja 24 sata sa 1653 testova potvrđena 53 nova slučaja zaraze koronavirusom, dva manje nego prethodni dan, a nije zabilježen nijedan novi smrtni slučaj, objavila je u četvrtak slovenska vlada na Twitteru.

Trenutno je zbog covida-19 hospitalizirano 26 oboljelih, od čega ih je četvero na odjelu intenzivne njege, a jučer su tri osobe otpuštene s liječenja, po podacima ministarstva zdravstva.

Od početka epidemije u Sloveniji koronavirusom su zaražene 3032 osobe, aktivnih je slučajeva trenutno 486, a umrlo je 134 osoba.

Među novozaraženima u zadnja 24 sata je i odgajateljica iz dječjeg vrtića "Zarja" u Celju zbog čega su u karantenu poslane još četiri zaposlenice te 12 djece.

10:20 - Glavna kanadska epidemiologinja pozvala je u srijedu građane da tijekom seksa nose maske kako bi spriječili širenje novog koronavirusa.

"Seks u doba korone može biti kompliciran, osobito za one koji ne žive sa svojim partnerom i čiji je partner u rizičnim skupinama", rekla je Theresa Tam.

"Manje rizičan oblik seksualne aktivnosti tijekom epidemije je onaj koji uključuje samo vas", dodala je.

Oni koji ipak prakticiraju spolne odnose s rizičnim partnerima trebali bi "izbjegavati poljupce, bliski kontakt licem u lice i razmisliti o nošenju zaštitne maske koja prekriva nos i usta". Tam također kaže da bi trebalo smanjiti konzumaciju alkohola i "drugih tvari".

09:15 - Velika Britanija ulaže 500 milijuna funti (oko 564 milijuna eura) u ispitivanja brzih testova na covid-19 i testiranje stanovništva na bolest, reklo je ministarstvo zdravstva u četvrtak.

Ministar zdravstva Matt Hancock rekao je kako se nada da će se masovno testiranje brzim testovima na covid-19 moći provesti do kraja godine te dodao da su ključni za obnovu sloboda nakon višemjesečnih ograničenja zbog covida-19.

Financiranje će se iskoristiti za proširenje sadašnjih ispitivanja testova sline i brzog 20-minutnog testa u južnoj Engleskoj, dok će se novim zajedničkim ispitivanjem u Salfordu na sjeverozapadu Engleske procijeniti korist od testiranja stanovništva u sklopu kojega se ljude redovito testira bez obzira na to imaju li simptome, kako bi se mogli izdvojiti slučajevi prije nego što se zaraza proširi.

08:00 - Američke zdravstvene vlasti zatražile su od saveznih država da pripreme masovnu distribuciju cjepiva za koronavirus do početka studenog, što pada uoči predsjedničkih izbora, navodi se u pismu poslanom guvernerima koji je agencija France Presse dobila na uvid.

 

Američki instituti za prevenciju i suzbijanje bolesti (CDC) "traže" da države "što prije" učine sve kako bi centri za distribuciju budućeg cjepiva bili "potpuno operativni do 1. studenog 2020.", piše njihov ravnatelj Robert Redfield u pismu koje je prošli tjedan poslao saveznim državama.

Čelnik CDC-a spominje napose ukidanje administrativnih restrikcija, izdavanje dozvola i licencija.

Ovo je još jedan znak da je utrka za cjepivo u punoj brzini diljem te zemlje koja je najteže stradala u pandemiji

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
12:57 03.09.2020.

Austrija stenje?????? Zakaj??? Zato kaj je još 0,0047% stanovnika pozitivno???

Avatar southman
southman
07:22 03.09.2020.

Naravno d će ga imati. Pa bliže se izbori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije