Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

SAD-u prijeti katastrofa zbog virusa: Ono što se tamo događa u Kini nije zabilježeno

Broj zaraženih u SAD-u (osobito New York, New Jersey, Kalifornija, Washington i Michigan) vrtoglavo raste kao nikad u niti jednoj zemlji, pa ni u Italiji gdje je 21. ožujka zabilježeno najveće dnevno povećanje broja zaraženih.
26. ožujka 2020. u 18:07 96 komentara 77636 prikaza
Foto: Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Koronavirus dospio je u 198 zemalja i teritorija, i trenutno je više od pola milijuna zaraženih22.329 mrtvih u 102 zemlje.  

Donald Trump KORONAVIRUS U SVIJETU Trump se do nedavno smijao koroni, a sad Amerikance liječi hrvatskim sumamedom

Worldometers.info upravo bilježi 503.203 ukupno zaraženih od početka epidemije (bez današnjih podataka za Italiju i Francusku), od čega je 121.214 izliječenih. Nakon novih brojki za Italiju, ukupna je brojka svih slučajeva dosad skočila na 510.000. Od trenutno pola milijuna zaraženih, dvije trećine ih je u europskim zemljama. 

Stanje u SAD-u sluti na katastrofu još veću nego što se događa u Italiji, Španjolskoj, a približava im se i Francuska. UK s 12 novih žrtava bilježi 477 mrtvih, Nizozemska sa 78 ukupno 434, Njemačka 33 (239), Švicarska 38 (191), Belgija 42 (220), Portugal 17 (60),  Austrija 18 (49)... Svijet je 19. ožujka, tri mjeseca od početka zaraze, bio na prvih 10.000 mrtvih, a niti šest dana kasnije već je više od 20.000 žrtava. 

Robert Kohorst Pomoć Veleposlanik SAD-a donira plaću za potres i borbu protiv koronavirusa

Virusom je i u Africi zaraženo više od dvije tisuće ljudi. Hara i Južnom Amerikom, samo u Brazilu više je od 2500 zaraženih i 63 smrtna slučaja. Indonezija ima čak 78 mrtvih na 893 zaražene osobe, Filipini 45 na 707 zaraženih, Irak 36 na 382, San Marino 21 na 208...

Broj zaraženih u SAD-u (osobito New York, New Jersey, Kalifornija, Washington i Michigan) vrtoglavo raste kao nikad u niti jednoj zemlji, pa ni u Italiji gdje je 21. ožujka zabilježeno najveće dnevno povećanje broja zaraženih od 6557. U SAD-u je samo jučer dnevno povećanje bilo dvostruko veće (13.335), a broj zaraženih bilježi stalan trend porasta, ukupno 40.000 u samo četiri dana. Italiji je za toliko povećanje trebalo osam proteklih dana. SAD je tako od jučer postala zemlja s najvećim brojem stvarno zaraženih 72 tisuće, u Italiji ih je 57 tisuća (bez današnjih), Španjolskoj 45, Njemačkoj 38, Francuskoj 20, Iranu gotovo 17, Švicarskoj 11, UK 9, Nizozemskoj 7, Austriji 6, Južnoj Koreji i Belgiji 5 tisuća... 

1 / 7

Broj zaraženih u SAD-u rapidno raste i zbog povećanog broja testiranja, s kojima su u SAD-u zakasnili, te su imali problema s testovima na početku širenja epidemije, a i ignorirali su upozorenja o opasnosti koja prijeti od Covida-19. SAD ima relativno mali broj mrtvih na broj zaraženih, tek 1,5 %, ali već četiri dana broj mrtvih je veći od sto i iz dana u dan sve je veći. Samo protekla dva dana veći je od dvije stotine što se u Kini nikad nije dogodilo. I što je najgore, po svemu sudeći kod njih je zaraza u uzlaznoj liniji, daleko od vrhunca.

Kako je jučer proteklo 14 dana od kada je Italija uvela drastične mjere i karantenu na čitavom teritoriju, a time i razdoblje koliko uglavnom najviše traje inkubacija (u prosjeku 5 do sedam dana, ali zabilježen je i slučaj od 27 dana) danas se očekuje kako bi napokon niz crnih brojki u Italiji mogao početi padati. Ali prema najnovijim informacijama to se ipak, nije dogodilo, nego je u Italiji zabilježen porast broj preminulih i novih zaraženih. Nove brojke za Italiju pročitajte OVDJE.

Italija već 16 dana bilježi dnevni broj mrtvih kakav nikad nije zabilježen u Kini, proteklih šest dana četiri pa i pet puta više, iznad 600. Španjolska će i danas, deveti dan imati dnevni broj mrtvih koliki nikad nije bio u Kini, te su s ukupno 4145 daleko premašili brojku od 3287 mrtvih u Kini. I Francuska bilježi već šest dana više od stotinu žrtava dnevno, a samo protekla tri dana 657, ukupno 1331.

Donald Trump NAJVEĆI PAKET POMOĆI Trump svakom građaninu daje po 1200 dolara

Na žalost sve te zemlje, iako su velike, s brojem pacijenata na intenzivnoj njezi približavaju se granicama svojih mogućnosti, s obzirom na broj jedinica intenzivne njege, desetkovane i iscrpljene zdravstvene kadrove, dostupnu opremu... Francuska je angažirala i vojne medicinske kapacitete koje nikad nisu koristili za civilne potrebe, kako piše France24.

Iran je objavio prvi put da ima 2746 pacijenata na intenzivnoj njezi, s tim da je i broj zaraženih kod njih u uzlaznoj liniji još od proteklog vikenda, te se dnevni broj mrtvih već 11 dana kreće od 113 do 149, ukupno 2234 žrtve.

Donald Trump POSLJEDICE KORONAVIRUSA Trump potpisao zakon o paketu pomoći vrijedan 100 milijarda dolara

Broj trenutno zaraženih u Kini pao je ispod četiri tisuće, teških pacijenata je još "samo" 1235, a manje od sto novozaraženih slučajeva su oni koji stižu iz inozemstva. Južna Koreja pada sve niže na listi po broju zaraženih, a broj mrtvih je kod njih relativno nizak "samo" 131. I Japan je donedavno bio u posebnom antivirusnom tretmanu dok je njihovih trenutno 952 zaraženih i 45 mrtvih, uz blagi porast novih slučajeva, zanemariv problem u usporedbi sa zapadnoeuropskim zemljama.

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
 • Avatar Idler
  Idler:

  Treba provjerit gdo kupuje dionice na velko - glavni je sumnjivec za ovu pandemiju !

 • Kokoiduhovi:

  U SAD-u niti neće padati broj zaraženih jer su strašno egoistični, razmaženi i bahati; šeću i ponašaju se kao da se njih virus ne tiče. Kod nas ima takvih pametnjakovića, no srećom, u manjini su i efikasno ih se smiri. ... prikaži još! Užasno je neodgovorno i samoživo tako se ponašati kada tako i druge možeš ugroziti,

 • kantalonac:

  Spasit ce njih trumpetalo. Jadni ljudi.