Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

SAD traži od EU da potpuno otvori tržište za GMO proizvode

Naslovnica
Foto: VL
1/2
03.05.2016.
u 00:01

Prihvati li to EU, u prodaju će i pesticidi koji dokazano uzrokuju rak, tvrde u Greenpeaceu.

Amerikanci traže od Europljana da otvore tržište Europske unije za sve genetski modificirane organizme za koje nije znanstveno dokazano da su štetni, otkrivaju tajni dokumenti iz pregovora o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) koji su procurili do nizozemskog ogranka organizacije za zaštitu okoliša Greenpeace.

Vezivanje zabrane nekog GMO proizvoda uz eksplicitne znanstvene dokaze o štetnosti tog konkretnog proizvoda predstavljalo bi veliku promjenu u EU, gdje sada vlada princip opreza prema GMO-u pa se polazi od pretpostavke da su takvi proizvodi štetni osim ako se ne dokaže suprotno, dok bi po američkoj ideji, čini se, pretpostavka bila da nisu štetni osim ako se ne dokaže suprotno.

– Ovi dokumenti koji su procurili daju nam dosad nezabilježen uvid u američke zahtjeve da se kroz TTIP snizi ili zaobiđe zaštita koju EU ima u području okoliša ili javnog zdravlja – rekao je Jorgo Riss, direktor Greenpeacea za područje EU.

– Pregovaračka pozicija Europske unije vrlo je loša, a pregovaračka pozicija SAD-a grozna. Mogućnost da se u TTIP-u napravi kompromis između te dvije pozicije djeluje stravično – dodao je Riss.

>>U današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista pročitajte cijeli tekst ili prelistajte u našem e-izdanju

U broju od utorka donosimo i sljedeće teme:

>>Discipliniranje zastupnika: Koliko su u Saboru, tolika će im biti i plaća

>>Žele LNG terminal, a nemaju ni sjedišta ni imovine

>>400 rasnih konja u najbrutalnijoj ergeli Audija TT

>>Muslimani su Europi dali kavu, kompas, arapske brojke

>>Dr. Špoljarec: Hrvati ne znaju kako dobro zdravstvo imaju

>>U sjajnoj formi: Dudu nam treba za Euro!

Foto: VLm

Ključne riječi

Komentara 57

Avatar SMRT BOLJŠEVIZMU
SMRT BOLJŠEVIZMU
21:53 02.05.2016.

ionako su ameri propali....gube na svim frontama...a zapravo...što bi europljani uopće sažaljevali tu genocidnu tvorevinu sa psihopatskom "elitom"?

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
21:46 02.05.2016.

sramota

Avatar superhik74
superhik74
21:55 02.05.2016.

Ma nije problem Aerika nego EU beskicmenjaci i pudlice koji ce biti podmiceni da na to pristanu. Moze Amerika traziti sto ih je volja, kada bi postojali EU politicari koji misle o zdravlju vlastite populacije, odgovor bi bio dva slova : Ne (No, Nein...itd) Problem je u totalno beskicmenoj sluganskoj EU birokraciji a ne u Amerima koji samo to koriste na vlastitu korist a nasu stetu. Kinezi , Rusi , Indija I jos neke druge zemlje su im odavno rekli ne i proizvode ne-GMO i organsku hranu a mi cemo se trovati GMO smecem zahvaljujuci EU birokratima koji samo misle na svoje place i penzije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije