Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

SAD se ponovno pridružio Pariškom klimatskom sporazumu

Znanstvenici i strani diplomati pozdravili su povratak SAD-a u sporazum, koji je postao služben 30 dana nakon što je predsjednik Biden naredio taj potez
19. veljače 2021. u 13:36 4 komentara 140 prikaza
FILE PHOTO: U.S. President Joe Biden visits the National Institutes of Health (NIH) in Bethesda, Maryland
Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Sjedinjene Države ponovno su se u petak pridružile Pariškom kilmatskom sporazumu, osnaživši globalnu borbu protiv klimatskih promjena dok administracija Joea Bidena planira drastična smanjenja emisija stakleničkih plinova u iduća tri desetljeća.

NE ŽELI KOMUNICIRATI S BIN SALMANOM Bidenova kazna “krvavom princu”

Znanstvenici i strani diplomati pozdravili su povratak SAD-a u sporazum, koji je postao služben 30 dana nakon što je predsjednik Biden naredio taj potez prvog dana svog mandata.

Gotovo 200 zemalja potpisalo je sporazum iz 2015. kako bi spriječili katastrofalne klimatske promjene, a Sjedinjene Države bile su jedina zemlja koja se iz njega povukla. Taj korak poduzeo je bivši predsjednik Donald Trump, ustvrdivši da bi klimatska akcija bila preskupa.

Američki izaslanik za klimu John Kerry sudjelovat će na virtualnim događajima u petak kojima će se obilježiti povratak SAD-a u sporazum, uključujući pojavljivanje s veleposlanicima u Britaniji i Italiji, glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom i posebnim izaslanikom UN-a za klimatske promjene Michaelom Bloombergom.

Biden je obećao da će zacrtati put prema neto nula američkim emisijama do 2050. Znanstvenici smatraju da je taj cilj u skladu s onim što je potrebno i ističu da globalne emisije moraju pasti za polovinu do 2030. kako bi se spriječili najrazorniji učinci globalnog zatopljenja.

U.S. President Joe Biden visits the State Department in Washington James B. Foley Bidenov paket oporavka težak 1,9 bilijuna dolara ili kockanje visokim ulozima

Kerry zajedno s Bidenovom savjetnicom za klimu Ginom McCarthy radi na novim propisima i poticajima u svrhu ubrzanja primjene čiste energije i prijelaza s fosilnih goriva.

Te će mjere biti osnova za sljedeći cilj Washingtona u smanjenju emisija, Nacionalno određeni doprinos, koji će biti objavljen prije globalnog klimatskog samita čiji će domaćin biti Biden 22. travnja. Sljedeća UN-ova klimatska konferencija održat će se u studenome u Glasgowu.

Biden je također potpisao više od deset izvršnih uredbi vezano uz klimatske promjene.

Unatoč uzbuđenju zbog povratka SAD-a u globalne pregovore, klimatski pregovarači kažu da taj put neće biti lak. Bidenovi klimatski ciljevi suočeni su s političkim izazovima u SAD-u, protivljenjem tvrtki koje se bave fosilnim gorivom i određenom zabrinutošću stranih čelnika zbog iznenadnih promjena američke klimatske politike.

Inauguration of Joe Biden as the 46th President of the United States kritizirao trumpa Biden: Moj prethodnik nije napravio što je trebalo kako bi se pripremilo masovno cijepljenje

"Ima puno toga za nadoknaditi, ali je nada u Pariški sporazum živa i snažna", rekla je Rachel Cleetus iz Sindikata zabrinutih znanstvenika.

Ajoj...
Djevojka otkrila kako je partnera uhvatila u prevari: 'Nazvala sam restoran u kojem je bio i pitala...'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
  Posjetio Titov muzej-tko sam?:

  0 američkim emisijama do 2050. Tada neće biti ni živ Biden da ga netko povlači za to njegovo obećanje. Lako tuđim k.... po koprivama mlatit'.

 • dvanaest_legija:

  Sindikat zabrinutih znanstvenika?!? Nisam vjerovao pa sam proguglao, i stvarno: Union of Concerned Scientists. Koja ljevičarska perverzija!

 • igorl:

  Nitko sretniji od Kineza. Opet ce im svi prljavi poslovi doci iz Amerike. Smanjis emisije u Americi za 10%, u Kini se povecaju za 15% jer njih - boli kuki i za klimu i za ljudske zivote.