Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI LIST NA BRIFINGU BIJELE KUĆE

SAD se neće miješati u spor između Europske unije i Velike Britanije

U.S. President Joe Biden boards Air Force One for a trip to Delaware
Foto: ERIN SCOTT/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
17.03.2021.
u 12:44

– Smatramo da je to trgovinsko pitanje koje treba riješiti između Velike Britanije i EU i nadamo se da su obje strane u mogućnosti vratiti se za stol i razgovarati o provedbi sporazuma – rečeno je iz američke administracije.

Administracija Bidena neće zauzeti stranu u sporu između Velike Britanije i Europske unije oko kretanja robe u Sjevernu Irsku, rekao je visoki američki dužnosnik uoči današnjeg sastanka predsjednika Joea Bidena i irskog premijera Micheála Martina.

Na brifingu, na kojem je sudjelovao i Večernji list, istaknuto je kako se SAD neće miješati u odnose EU bloka i Velike Britanije, ali i dalje čvrsto ostaje iza mirovnog sporazuma na Veliki petak. Od 1986. Sjedinjene Države donirale su više od 544 milijuna dolara Međunarodnom fondu za Irsku za projekte koji održavaju mirovni proces.

Europska komisija započela je postupak protiv Velike Britanije zbog kršenja sporazuma o razdruživanju nakon što je London najavio da će jednostrano odgoditi carinske kontrole na uvoz hrane u Sjevernu Irsku. Velika Britanija i EU potpisali su sporazum o razdruživanju čiji je dio i protokol o Irskoj i Sjevernoj Irskoj. Tim protokolom želi se sačuvati mirovni sporazum postignut na Veliki petak, kojim su ukinute kontrole na irskom otoku između Republike Irske i Sjeverne Irske.

Foto: Ilustracija/Pixabay

Da bi se izbjeglo uvođenje tvrde granice na irskom otoku i zaštitilo jedinstveno europske tržište, protokol predviđa uvođenje carinskih kontrola na robu koja dolazi iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku. Bilo je predviđeno da se te kontrole uvedu početkom travnja, a britanska vlada nedavno je najavila da se to odgađa do 1. listopada.

– Američka vlada pozdravila je odredbe sporazuma o trgovini i suradnji između EU i Velike Britanije, kao i protokol oko Sjeverne Irske, za koji vjerujemo da pomaže u zaštiti postignuća iz sporazuma na Veliki petak u Belfastu – rekao je visoki dužnosnik Bidenove administracije.

SAD je svjestan da u ovom trenutku postoje nesuglasice između Velike Britanije i EU u provedbi toga.

– Smatramo da je to trgovinsko pitanje koje treba riješiti između Velike Britanije i EU i nadamo se da su obje strane u mogućnosti vratiti se za stol i razgovarati o provedbi sporazuma – rečeno je iz američke administracije.

Dan svetog Patrika poseban je događaj za predsjednika Bidena s obzirom na njegovo irsko nasljeđe, Irski premijer obično je imao stalni poziv u Bijelu kuću na taj dan, ali je sada događaj premješten u virtualni format zbog pandemije koronavirusa.

Prioritet za predsjednika Bidena i irskog premijera jest okončanje pandemije COVID-19, dok su druge, jednako važne teme, bilateralna i multilateralna suradnja oko zaštite demokratskih vrijednosti u svijetu, rečeno je.  

– Ove godine, dok Irska preuzima mjesto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, udvostručit ćemo zajednički rad na očuvanju mira, rješavanju sukoba, mehanizmima odgovornosti i ženskim pravima. Irska i Sjedinjene Države također će zajedno raditi na jačanju partnerstva SAD-a i Europske unije – kazano je na brifingu.

VIDEO: Nevjerojatni prizori Pekinga usred ogromne pješčane oluje, indeks zagađenosti zraka 999

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije