Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
virtualni sastanak

SAD pružio potporu Tajvanu: Raspravljali o smislenom sudjelovanju u UN-u

FILE PHOTO: Tourists pass United Nations Headquarters in New York
REUTERS/Mike Segar//File Photo Mike Segar/PIXSELL
24.10.2021.
u 07:38

Kina je pojačala politički i vojni pritisak kako bi prisilila Tajvan da prihvati kineski suverenitet. Tajvan kaže da je neovisna država i da će se braniti ako ga Kina napadne

Tajvanski i američki dužnosnici razgovarali su kako Tajvan može "smisleno" sudjelovati u Ujedinjenim narodima (UN) samo nekoliko dana prije nego što će kineski predsjednik Xi Jinping održati govor kojim će obilježiti pola stoljeća od pristupanja svoje zemlje UN-u.

Tajvan je, koristeći svoj službeni naziv Republika Kina, držao kinesko sjedište u Ujedinjenim narodima do 25. listopada 1971.

Kina kaže da je Tajvan jedna od njezinih pokrajina pa stoga ima isključivo pravo predstavljati Tajvan na međunarodnoj razini. Demokratski izabrana vlada u Taipeihu kaže da samo ona ima to pravo.

U priopćenju kasno u subotu, američki State Department objavio je da su se američki i tajvanski dužnosnici virtualno sastali u petak radi "rasprave usredotočene na potporu sposobnosti Tajvana da smisleno sudjeluje u UN-u".

"Sudionici iz SAD-a ponovili su predanost SAD-a važnom sudjelovanju Tajvana u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i Okvirnoj konvenciji UN-a o klimatskim promjenama te su razgovarali o načinima da se istakne sposobnost Tajvana da pridonese naporima u širokom rasponu pitanja", dodaje se.

Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova zahvalilo je Sjedinjenim Državama na njihovoj "čvrstoj potpori".

Xi bi u ponedjeljak trebao govoriti na 50. godišnjicu onoga što Kina naziva obnovom svog zakonitog sjedišta u Ujedinjenim narodima. Tajvan je posebno ljutit zbog nemogućnosti potpunog pristupa SZO-u tijekom pandemije COVID-19, iako i Kina i SZO tvrde da je otoku pružena pomoć koja mu je bila potrebna.

Kina je pojačala politički i vojni pritisak kako bi prisilila Tajvan da prihvati kineski suverenitet. Tajvan kaže da je neovisna država i da će se braniti ako ga Kina napadne.

VIDEO Hrvatski državljani od danas mogu u SAD putovati bez vize: "Ovo je bio dug, ali važan proces"

Komentara 8

Avatar Vlad korbač
Vlad korbač
08:26 24.10.2021.

Fora su ti Kinezi iz kopnene Kine. Ili komunističke Kine. Svugdje gdje su Kinezi, pogotovo tamo gdje su večina to je je po njima Narodna Republika Kina. Shodno tome za očekivati je da će uskoro tvrditi da imaju suverenitet i nad Malezijom, Singapurom, Tajlandom i Indonezijom gdje ih živi 20tak do četrdesetak posto od ukupnog stanovništva, a potom i u svim gradskim kvartovima SAD, Kanade, Australije i Europe u kojim su večina, a potom i cjelim gradovima gdje su ti kvartovi, i na kraju i državama gdje su ti gradovi.

SI
sisavac
07:05 25.10.2021.

smisleno sudjelovanju u un-u... što to znači? kina i rusija imaju pravo veta. ono što ameri svaki put iskoriste kad se pojavi inicijativa da se izrael kazni zbog protuzakonitog naseljavanja, okupacije, zapadne obale? tajvan je dio kine, amerika u svojoj bolesnoj akciji pokušaja da uspori kinu otvara previše frontova, koje nem ože braniti, zato sklapa saveze sa zemljama koje joj kratkoročno koriste, al dugoročno stvara suparnike. uzeli su u kolo indiju, koja je najnacionalističkija od svih azijskih država. ali, kad modi padne, gotova je priča sa indijom, ona ipak njeguje drugačije trendove. amerikanci rade grešku za greškom. kina nije somalija, libija. europa je opet o banani. priznavanjem bilo kakve samostalnosti, neovisnosti, tajvana, daje gorivo svima koji žele neovisnost, novu državu, katalonija, baskija, eto vam i naše susjede republiku srpsku. otkad su to granice nešto vječno?! odnosi snaga su se promijenili od 45-e naovamo.

MX
Mister X
12:03 28.10.2021.

Kina je pojačala politički i vojni pritisak kako bi prisilila Tajvan da prihvati kineski suverenitet. ( Kakom kada gdje i zašto ? ) Naravno jedna rečenica je dosta i da svi vjeruju onome kome hoće ! Zamislite ovo """Tajvan kažeže da je neovisna država i da će se braniti ako ga Kina napadne""" Ako tzo učini neka druga država ili Amerika ? Nema odgovora na to pitanje . Tako treba postaviš ideju i i sam odmah daš riješenje ! Ja znam da se je mala nikava jadna Srbija isto pokušala braniti protiv osvajača njeihovog dijela teritorija i to se b ranila od 36 država; sam bez saveznika i sa puno iozdajnika !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije