Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRŽI PROLAZAK KONTROLA

Božinović nakon ukidanja viza: 'Hrvati će u SAD ulaziti na privilegirani način'

Foto: Josip Regovic/Borna Filic/PIXSELL
1/3
23.10.2021.
u 13:12

S obzirom na to da su vize ukinute za Hrvate koji u SAD putuju u turističkom ili poslovnom aranžmanu, ne duže od 90 dana, Mark L. Fleming pojasnio je kako u tu kategoriju spada većina dosadašnjih putovanja

Povodom članstva Hrvatske u Programu izuzeća od viza, ministar Davor Božinović susreo se s otpravnikom poslova Veleposlanstva SAD-a Markom L. Flemingom. Božinović je istaknuo kako će Hrvati sada, pri odlasku u SAD, brže moći proći kontrole. 

- Glavni korisnici su naši državljani koji sada mogu ići u SAD i ne biti u separativnim redovima, nego kao i većina članica Europske unije ući s prethodnom autorizacijom. Radi se o najavi putovanja koja omogućava da lakše prođete sve kontrole - kazao je Božinović te najavio još jednu novost.

VIDEO Hrvatski državljani od danas mogu u SAD putovati bez vize: "Ovo je bio dug, ali važan proces"

- Nismo se zaustavili, nego smo u bliskom kontaktu s Ministarstvom domovinske sigurnosti i mogu reći da će Hrvatska biti jedna od malog broja država u svijetu, njih 11, koja će ući u program "Global Entry", a to znači da će naši državljani moći proći na privilegiran način, bez kontrole - naveo je te pojasnio kako SAD tu mogućnost daje samo "onim državama s kojima su stvarni partneri i u čije sigurnosne institucije imaju visoku razinu povjerenja". 

S obzirom na to da su vize ukinute za Hrvate koji u SAD putuju u turističkom ili poslovnom aranžmanu, ne duže od 90 dana, Mark L. Fleming pojasnio je kako u tu kategoriju spada većina dosadašnjih putovanja. 

- Ne treba ići u ambasadu, ne treba plaćati vizu, proces je puno brži - kazao je Fleming.

Komentara 66

OB
Oblivion
14:24 23.10.2021.

Ovi se sad ponašaju ko da se ljudi tuku na aerodromu za mjesto u aviomu!!

DE
denisb
14:27 23.10.2021.

Blo b i bolje da se ova vlada može pohvaliti većim standardom radnika i umirovljenika nego bez viznim režimom za sad .Sve nebitne stvari su na prvim stranicama dnevnog tiska i medija

Avatar babinjak1984
babinjak1984
15:10 23.10.2021.

Ne samo Hrvati već i svi oni koji imaju naše dokumente...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije