Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

SAD prijeti novim sankcijama Dodiku jer “ruši Dayton i BiH”

Dodik je blokirao BiH jer smatra da zemljište koje je Ustavni sud dao državi pripada entitetu
22. veljače 2020. u 23:28 15 komentara 8211 prikaza
Pogledajte galeriju 1/0

Washington je spreman uvesti dodatne sankcije protiv osoba za koje se utvrdi da ugrožavaju provedbu Daytonskog sporazuma, kazao je američki veleposlanik u BiH Eric Nelson istaknuvši da je takvu poruku prenio i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Milorad Dodik Traži potvrdu Milorad Dodik: Zločin u Jasenovcu je genocid nad srpskim narodom

Veleposlanik Nelson sastao se s Dodikom nakon što je srpski član Predsjedništva BiH počeo blokirati donošenje odluka u državnom vrhu, nastojeći tako iznuditi promjene zakona o Ustavnom sudu, a istodobno prijeteći da će u protivnom Republika Srpska krenuti putem odcjepljenja od BiH.

Umiješao se i kardinal Puljić

Dodao je Nelson da će modificiranje Daytonskog sporazuma biti neizbježno u procesu europskih integracija BiH, no to je sve pitanje parlamentarne procedure i dogovora, odnosno “kompromisa koji će se temeljiti na konsenzusu”.

U sukobu Milorada Dodika s institucijama BiH ne biraju se sredstva. Sjedište SDA nalazi se u kući Mihajla Semiana, jednog od najbogatijih Srba u Sarajevu između dva rata, a SDA odbija vratiti tu imovinu kao i onu na Čaršiji gdje se odvija neviđena otimačina, a ulica gdje se nalazi nekada se nazivala “ustaškom”, otprilike tim riječima Dodik je prozvao Izetbegovićevu SDA na sastanku srpskih predstavnika u institucijama BiH u Istočnom Sarajevu.

Ilustracija DONIJELI ODLUKU Milorad Dodik prodaje zrakoplov, cijena pala sa 6 na 1,3 milijuna kuna

Iako činjenično nije došlo do preglasavanja Srba u Ustavnom sudu BiH oko članka 53. zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, Dodik ne odustaje ni od traženja da se iz Ustavnog suda maknu strani suci ni od blokada institucija BiH, čemu je razlog upravo neprihvaćanje spornog članka. Odbacivanjem članka 53. priznaje se da je poljoprivredno zemljište sa statusom javnog dobra u vlasništvu države BiH, a ne entiteta RS.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ocijenio je da je takva odluka dobra i za Hrvate u BiH te upozorava da je postojala opasnost da zakon o poljoprivrednom zemljištu što ga je donio Parlament RS-a trajno ostavi bez posjeda Hrvate prognane s teritorija tog entiteta.

franjo komarica Verbalni obračun Milorad Dodik poručio da više neće komunicirati s biskupom Franjom Komaricom

– Provedba tog entitetskog zakona bila bi dovršavanje etničkog čišćenja – rekao je kardinal Puljić. Međutim, iako je za ovakvu odluku uz bošnjačke i strane suce glasalo i dvoje sudaca hrvatske nacionalnosti, to nije spriječilo potporu HDZ-a bh. zahtjevima iz RS-a, a kardinal Puljić u intervjuu za KTA, čije dijelove prenosi Hina, istaknuo je da je žalosno to da Hrvate ne štiti nitko pa ni oni koji tvrde da ih zastupaju u vlasti.

– Žalostan sam i duboko me boli što naš čovjek na tim prostorima nema potrebnu zakonsku zaštitu iako neki smatraju da predstavljaju naš narod u vlasti. Ni stranački ni osobni interes ne smije negirati ljudska prava pojedinca, a pogotovo naroda koji trebaju zastupati. Zato očekujem da i Hrvati u BiH na svim prostorima budu jednako zaštićeni i jednako zastupljeni – kazao je kardinal Vinko Puljić.

Milorad Dodik 200 km na sat Milorad Dodik u Hrvatskoj platio kaznu zbog brze vožnje

Zaustavljen i Frontex

Novo zaoštravanje u BiH izravno se tiče i Hrvatske jer zbog te situacije nije moguće sklopiti sporazum o graničnoj kontroli, odnosno sprečavanju ilegalnog prelaska migranata s Frontexom. Naime, Frontex je ponudio raspoređivanje svojih snaga duž bosanskohercegovačke granice, no za to je potreban sporazum s vlastima BiH. Blokirajući institucije BiH, Dodik je blokirao i mogućnost potpisivanja takvog sporazuma, a dolaskom proljeća prijeti novi migrantski val.

HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
 • Deleted user:

  Na sto lice forumi na ovom listu za ime svijeta - srpski nacionalisti i reklame za prostitutke ?!

 • Avatar mason
  mason:

  Srbi pamet u glavu , nije vise Clinton da vas mazi nekim smijesnim bombicama. Ako vas Trump tomahawkom bude batinao nece vam bit dobro.

 • Lokator:

  Država je vrhovni vlasnik i Mile bi trebao biti optužen za izdaju. Jer da nije tako , onda bi bogate države od pojedinaca kupovale zemljišta za otpad, svoje baze. Mnogih država ne bi bilo.