Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORNI ZAKON

SAD prijeti Kini sankcijama zbog statusa Hong Konga

Chinese President Xi Jinping and officials attend the opening session of NPC in Beijing
Foto: Carlos Garcia Rawlins/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
24.05.2020.
u 21:06

Peking je objavio nacrt zakona o nacionalnoj sigurnosti po kojem bi se u Hong Kongu uspostavile kineske obavještajne agencije. Taj je dokument izazvao strahove za sudbinu formule "jedna zemlja, dva sustava" koji vlada u Hong Kongu otkad je ta britanska kolonija vraćena 1997. pod kinesku upravu.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien zaprijetio je u nedjelju da će Washington nametnuti sankcije Kini i Hong Kongu ako Peking donese zakon o nacionalnoj sigurnosti na teritoriju Hong Konga. 

"Teško je vidjeti kako će Hong Kong ostati azijsko financijsko središte ako ga Kina preuzme", rekao je Robert O'Brien u nedjelju za NBC i dodao kako bi to bila "velika pogreška" Pekinga. 

Upozorio je da "financijska zajednica" u tom slučaju neće ostati u Hong Kongu.  

O'Brien je objasnio da State Department neće moći potvrditi zadržava li Hong Kong "visoku razinu autonomije", a to će dovesti do pravnih implikacija.

"Ako se to dogodi, bit će sankcija i za Hong Kong i za Kinu."

"Kina je ovisna o kapitalu iz ostatka svijeta", rekao je O'Brien. "Ako izgube pristup tome kroz Hong Kong, to će biti veliki udarac Xiju Jinpingu i Komunističkoj partiji Kine", dodao je.

Peking je objavio nacrt zakona o nacionalnoj sigurnosti po kojem bi se u Hong Kongu uspostavile kineske obavještajne agencije. Taj je dokument izazvao strahove za sudbinu formule "jedna zemlja, dva sustava" koji vlada u Hong Kongu otkad je ta britanska kolonija vraćena 1997. pod kinesku upravu. Taj aranžman jamči Hong Kongu široke slobode kojih nema u kontinentalnoj Kini, uključivo slobodu tiska i neovisno sudstvo.

Vlasti u Pekingu i Hong Kongu tvrde da je predloženi zakon potreban i da neće naštetiti autonomiji Hong Konga.

U subotu je dvjestotinjak političara iz svijeta u priopćenju reklo da su predloženi zakoni "sveobuhvatni napad" na autonomiju Hong Konga, vladavinu prava i temeljne slobode. Kina je rekla da su te pritužbe miješanje u unutarnje stvari, te odbacila strahove da bi predloženi zakon mogao naštetiti stranim investicijama.

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar EtTore
EtTore
21:29 24.05.2020.

Ne diraj HK!

AS
aspiranto1950
21:28 24.05.2020.

Teško će Kina staviti pod kontrolu te Honkongožane sa engleskim imenima i kineskim prezimenima.

Avatar DeborahTV80
DeborahTV80
22:23 24.05.2020.

w​w︆︅​w​​​︆︅.︆︅​​​k​​i︆︅︆︅s︆︅​s​t​​o​k​​.​c​​o︆︅m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije