Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sankcije i nad ogromnim projektom u Sibiru

SAD nameće nove opsežne sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini: Ciljaju stotine osoba i subjekata

FILE PHOTO: President Joe Biden delivers an address to the nation from the Oval Office of the White House in Washington
Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS
1/2
02.11.2023.
u 17:25

Washington je uveo sankcije protiv proizvodnje dronova KUB-BLA i Lancet koje koristi ruska vojska u Ukrajini. Američko ministarstvo trgovine u četvrtak je dodalo 13 subjekata u Rusiji i Uzbekistanu na svoj popis kontrole izvoza zbog djelovanja protivnog američkoj nacionalnoj sigurnosti ili vanjskoj politici

Sjedinjene Države uvele su u četvrtak sveobuhvatne nove mjere protiv Moskve zbog rata u Ukrajini, koje ciljaju, među ostalim, buduće energetske kapacitete Rusije, izbjegavanje sankcija i samoubilačku bespilotnu letjelicu koja je bila prijetnja ukrajinskim vojnicima i opremi. Sankcije ciljaju stotine osoba i subjekata. Najnovije mjere usmjerene su protiv subjekta uključenog u razvoj, rad i vlasništvo nad ogromnim projektom u Sibiru poznatom kao Arctic-2 LNG, stoji u priopćenju State Departmenta. Svrha projekta je isporučivanje ukapljenog prirodnog plina na globalna tržišta. 

Washington je uveo sankcije protiv proizvodnje dronova KUB-BLA i Lancet koje koristi ruska vojska u Ukrajini. Američko ministarstvo trgovine u četvrtak je dodalo 13 subjekata u Rusiji i Uzbekistanu na svoj popis kontrole izvoza zbog djelovanja protivnog američkoj nacionalnoj sigurnosti ili vanjskoj politici. SAD se također sada pozabavio izbjegavanjem sankcija putem Ujedinjenih Arapskih Emirata i Turske. Ministarstvo financija objavilo je da tvrtke sa sjedištem u tim zemljama nastavljaju slati robu s dvojnom namjenom visokog prioriteta u Rusiju, uključujući komponente na koje se Moskva oslanja za svoje sustave naoružanja.

VEZANI ČLANCI:

Sedam banaka sa sjedištem u Rusiji i deseci industrijskih tvrtki također su pogođeni sankcijama ministarstva financija, uključujući Gazpromneft - Catalytic Systems LLC, za koje ministarstvo financija SAD-a kaže da proizvodi kemijske agense za naprednu preradu nafte u Rusiji. Kremlj je u četvrtak rekao kako očekuje da će mu Zapad nametnuti još strože sankcije zbog rata, ali sve više raste sentiment da takve kazne štete zapadnim interesima dok se rusko gospodarstvo dobro prilagođava.

VIDEO Snimke izraelske vojske navodno prikazuju trupe koje djeluju u Gazi

Ključne riječi

Komentara 3

SE
Serengeti
23:57 02.11.2023.

Australija je isto uvela sankcije Rusiji. Zabranili su izvoz odvijača i nuklearnih reaktora u Rusiju. 🤡

DU
Deleted user
16:15 03.11.2023.

256 sankcije po redu bit će ključne.

RE
realisticki
06:54 03.11.2023.

Za naivne u političkom i ekonomskom smislu, to se zovu sankcije. Stvarnost je sasvim druga, to je sabotiranje svega što nije u Americi ili pod potpunom kontrolom Amerike bilo gdje u svijetu. Žalosno je da Europa i večina njezinih političaraara prihvačaju tu sabotažu od prekoocanskih partnera, uvode svoje građane u ekonomske krizne situacije i ponose se svojom naivnostću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije